Enterprise Group szakmai nap

 

Korábban már írtunk arról, hogy új szereplő mutatkozott be a PLM piacon. Az Enterprise Group sajtótájékoztatót tartott szeptember 19-én. Másnap rögtön szakmai bemutatóval támasztották alá, hogy méltó tagjai lesznek a magyar piacnak. A rendezvénynek 20-án is a Larus Étterem és Rendezvényközpont adott otthont.

Teljes körű megoldást nyújtunk

Orbán Előd az Enterprise Group szakmai napjának megnyitóján

Orbán Előd az Enterprise Group szakmai napjának megnyitóján

A szakmai bemutatót Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezetője nyitotta meg, ahol köszöntötte a közel százötven résztvevőt is. Előadásában röviden szólt azokról az értékekről, melyet a sajtótájékoztatón már megismertetett az újságírók körével. Szacsky Tibor szintén örömét fejezte ki az új csoport megalakulásáról, és bizalmát fejezte ki abban, hogy ügyfeleik számára igényes és gyors megoldásokat tudnak majd nyújtani.
Bár az eredeti program szerint Nagy Zoltán beszélt volna a Siemens PLM képviseletében, helyette a Siemens PLM Közép-európai vezetője mutatott be egy Siemens PLM rendszerrel megvalósított projektet, és annak nehézségeit: a Curiosity-programot.

Egy rövid kávészünet következett, majd elkezdődtek a szakmai előadások Czifrák Gábor bevezetőjével, illetve Cséfalvay István és Szűcs Imre humoros jelenetével, melyben “a kézi rajzolás előnyeit mutatták be a 3D-s tervezéssel szemben”. A bevezetők után a látogatók megismerhették a SolidEdge ST5 újdonságait. Csak hogy néhány példát említsünk, a testmodellezésben immár lehet több testet is könnyedén kezelni, tehát pl. a furatok módosításával egyszerre módosul az összes test.

Az ebédszünetben látogatóknak lehetőségük nyílt megismerkedni az Enterprise Group csapatával, feltenni számukra kérdéseiket, illetve egymással is megoszthatták tapasztalataikat.

A délután programját az ST5 szinkronmodellezési technológia, a szimulációs lehetőségek, valamint a gyártás-előkészítés ismertetése képezte. Dr. Néder Zoltán mutatta be, hogy a SolidEdge milyen gépészeti szimulációkat tesz lehetővé, majd Gyönyörű Attila vezette be az érdeklődőket az Edgecam világába néhány gyakorlati példán keresztül. Veres Tibor pedig a Radan szoftvercsomagot ismertette nem mindennapi gyorsasággal és szakmai felkészültséggel. A Radan ugyanis rendkívüli gyorsaságot tudhat magáénak a lemezmegmunkálás területén. A szoftver játszi könnyedséggel teszi lehetővé lemezalkatrészek széthajtását és terítékrajz-szerkesztését, lehetőséget nyújt a terítékek optimalizálására, amivel sok munkaidő és rengeteg pénz spórolható.

A Radan automatikusan keresi meg az optimális alkatrész elhelyezést a lemeztáblán, így elkerülhető az alapanyag pazarlása. Ha pedig maximálisan szeretnénk kihasználni a tábla anyagát, és ezzel együtt minimalizálni a hulladék mennyiségét, akkor raktárra is gyárthatunk olyan kisebb alkatrészeket, melyek még felférnek a lemezre.

 Cséfalvay István és Szűcs Imre humoros jelenetével mindenki arcára mosolyt csalt

Cséfalvay István és Szűcs Imre humoros jelenetével mindenki arcára mosolyt csalt

A szoftver tudja továbbá kezelni az öttengelyes lézervágást, zártszelvények többtengelyes vágását, modellezi és teljes körűen dokumentálja élhajlító berendezéseken történő műveletek elvégzését, stb.; ráadásul mindezt modulárisan. Ez azt jelenti, hogy a felhasználónak nem kell egy komplett csomagot megvásárolnia méregdrágán, hanem elegendő azokat az egységeket megvásárolnia, melyeket valóban használ.

Az előadásokat követően a fennmaradt kérdések megválaszolására és szakmai beszélgetésekre nyílt lehetőség. Összességében a szakmai nap csak egy szeletét mutathatta be mindannak, amire az egész PLM rendszer alkalmas lehet, de az biztos, hogy gondolatébresztőnek és fejlesztési lehetőségek tervezéséhez tökéletes alapot adott.

Kérdések kereszttüzében

Ígértük korábbi cikkünkben azt is, hogy a sajtóreggeli végén feltett kérdésekről bővebben írunk. Következzék egy szemelvény az újságírók által feltett kérdésekből és az arra adott válaszokból:

Közéleti Gazdasági Krónika: Mi a létjogosultsága az Enterprise Groupnak a piacon? Mit tud hozzátenni az auditált Siemens PLM rendszerhez?

Nagy Zoltán: Az Enterprise Group képes hozzáadni a Siemens PLM-hez, méghozzá a magas szintű terméktámogatással, illetve személyre szabott termékfejlesztési megoldásaival. Az egész Siemens termékrendszer open platformra épül, különösen a Teamcenter, így az egyes cégek sokat nyernek azzal, hogy az Enterprise Group a saját igényeikhez alakítja, automatizálja a rendszert. Ezzel sok időt és fáradságot spórolhatnak meg, valamint élvezhetik a termék pontos követésének előnyeit. Emellett pedig az Enterprise Group a Vero Software termékeit is forgalmazza, így a jelenlegi célpiacot bővíteni is képes.

Magyar Elektronika: Az Enterprise Group nem az első Siemens partner Magyarországon. Hogyan befolyásolja ez a kapcsolat a korábbi forgalmazó, a graphIT és a Siemens viszonyát?

Nagy Zoltán: A Siemens célja az úja partnerrel a piaci terület növelése volt. A grapihIT-tal történő együttműködést ez nem befolyásolja. Az Enterprise Group új formájában, új ötleteivel és alternatív termékpalettájával a régi ügyfelek megtartása mellett egy új réteget is megszólíthat. Ez a Siemens számára mindenképpen nagyobb piaci részesedést jelent.

CNCMedia: A Catia és Solidworks esetében is az lett a tapasztalat, hogy két disztribútor nem fér meg egymás mellett, vagy megszűnik, vagy egybeolvad a két cég. Nem tartanak egy hasonló szituáció előállásától?

Orbán Előd: A két cég a Siemens számára egyformán fontos, hiszen a graphIT már kiterjedt ügyfélkörrel rendelkezik, az Enterprise Group pedig új szereplőként és széles termékpalettájával új színt hozhat a piaci versenybe. Összességében úgy gondoljuk, hogy két cég jól fog tudni egymás mellett tevékenykedni, és tiszteletben tartjuk egymás ügyfélkörét. Mindenképpen azt tartjuk szem előtt, hogy akik bennünket megkeresnek, azokat magas szinten tudjuk kiszolgálni.

Gyártástrend: Úgy gondoljuk, hogy a PLM piac nagyjából telítődött. Nem egymás elől veszik el a piaci szereplők a már meglévő ügyfeleket?

Nagy Zoltán: Mi azt gondoljuk, hogy a PLM piac még nem telített Magyarországon. PLM rendszert egyelőre a piaci szereplők 15%-a használ. Elsősorban ezt a kört szeretnénk bővíteni, és a hazai termelésben meghonosítani ennek kultúráját. Ha megnézzük a CAD-CAM szoftverfelhasználási adatokat, akkor azt is láthatjuk, hogy csupán a tervezők 40%-a használ legális szoftvert. Szeretnénk megszólítani a fennmaradó részt és egy versenyképes megoldást nyújtani számukra. Emellett pedig a piac is folyamatosan változik. vannak cégek, melyek eltűnnek, mások pedig megjelennek. A piac belső megújulása is elég nagy potenciált rejt önmagában.

Orbán Előd: Mi nem valami ellen, hanem valami mellett tesszük le a voksunkat. Egy versenypiacra léptünk be, ahol fontos a folyamatos megújulás, hiszen ezáltal tudunk egyre többet és jobbat nyújtani az ügyfeleinknek. A végcél ugyanis az elégedett ügyfél, amihez pontos és igényes kiszolgálás szükséges. Mi pedig ebben szeretnénk és igyekszünk újat nyújtani.

[nggallery id=82]

További információ

Az Enterprise Group honlapján

Megosztás
[
    ]