Új lemezprofil-hengerlő szoftver az UBECO-tól

A lemezprofil-hengerlés elve

A lemezprofil-hengerlés elve

A lemezprofil-hengerlés egy folytonos hajlítási folyamat, melynek során a hosszú lemez alapanyag (általában tekercselt acél) egy sor egymás után elhelyezett görgőrendszeren halad át, amik mindig csak egy kicsit alakítanak a profil formáján, és így lépésről lépésre végzik el a szükséges hajlításokat. Ez a fajta megmunkálás első sorban az állandó profillal rendelkező hosszú vagy nagy mennyiségben legyártandó termékek esetén ideális.

Egy ilyen lemezformázó gép esetében azonban felmerül a kérdés, hogy lehetséges-e egy azon gépen változó profilszélességgel, változó szalagszélességgel és változó lemezvastagsággal dolgozni? Meglehetősen nehéz olyan rugalmasan használható hengerlő szerszámot tervezni, amivel változtatás nélkül, vagy csak minimális változtatással lehet akár több különböző tulajdonságú terméket is előállítani. A Rollform Design Software készítői nagy erőfeszítéssel dolgoztak, hogy a tervezők munkáját minél egyszerűbbé és letisztultabbá tegyék.

Munkájuk eredményét az Euro-BLECH 2012 lemezmegmunkálási szakvásáron mutatják be a szoftver 5.0-ás verziójában. Az új funkciókkal könnyedén kezelhető a változó szalagszélesség és lemezvastagság, valamint az új típusú távtartók lehetővé teszi az olyan rugalmas görgők tervezését, amik több különböző tulajdonságú terméknél is felhasználhatók.

Az egyik új funkció például lehetővé teszi a profil és a görgők közötti párhuzamos rés kialakítását, ami például egy már elkészült profilszakasz esetében lehet hasznos, ahol a görgőkkel már nem szabad a felülethez hozzáérni.

További hasznos fejlesztés még az új mégse/ismét funkció, ami előre jelzi, hogy melyik lépés lesz a következőkben visszavonva, így a tervezőnek nem kell magától tippelnie, hogy most vajon melyik lépés is következik a sorban.

Az 5.0-ás verzió újdonságainak részletes leírása a linkelt pdf-ben olvasható.

További információ az UBECO hivatalos weblapján érhető el.

Elérhetőség az Euro-BLECH 2012 alatt:

Időpont: 2012. október 23-27
Helyszín: Hannover Messe, Hall 11 Booth G43

Megosztás
[
    ]