Makino G7 i Grinder a repülőgépipari alkalmazásokhoz

A Makino G7 i Grinder öttengelyes megmunkáló központja egy rugalmas, széleskörű platform, amely optimális megoldást jelent a különféle fúró, maró és köszörülő megmunkálásokhoz is, legyen szó akár turbinalapátokról, vagy más összetett geometriájú alkatrészekről. A multifunkciós kialakítás és az öttengelyes képességek ötvözésével kihagyhatók a többszöri befogások, az ebből fakadó hibák és a megnövekedett rögzítőelem költség, ami nagy előnyt jelenthet a repülőgépipari cégeknek. A kifinomult CNC vezérlésnek köszönhetően pedig maga a megmunkálási folyamat is egyszerűsödik.

Makino G7 i Grinder

Makino G7 i Grinder

“A mai vezető szerszámgépeknek sokkal rugalmasabbaknak és termelékenyebbeknek kell lenniük, mint bármikor korábban. Ez pedig azt jelenti, hogy minden nem aktív megmunkálással töltött szakaszt eliminálni, vagy legalábbis minimalizálni kell a gyártási ciklusok során.” mondta David Ward, a Makino vízszintes szerszámgépeiért felelős menedzsere. “A G7-es kombinált maró és köszörülő képességeivel a felhasználó nem csak a szükséges gépek számán tud spórolni, hanem a több befogásból adódó időveszteséget is egyből ki tudja küszöbölni.”

A Makino G5 öttengelyes megmunkáló központjához hasonlóan a G7-es is egy 12 000 ford/perc sebességre képes HSK-63A típusú főorsóval rendelkezik, ami az olyan nehezen megmunkálható anyagok feldolgozására is képes, mint az inconel (króm-nikkel ötvözet). A G7 tengelyeinek mozgástartománya rendre 690-650-730 mm az X-Y-Z tengelyek mentén. A munkadarab megengedhető maximális átmérője 535 mm. Ez a méretbeli különbség teszi lehetővé az eggyel nagyobb méretosztályú alkatrészek megmunkálását is a G5-ös modellhez képest.

Emellett a végtelenített C-tengely menti forgás és a B-tengely maximálisan 270 fokos elfordulási képessége is az alkatrészek egy befogásból történő megmunkálásának lehetőségét hivatott biztosítani. A folyamatos üzememelés elengedhetetlen tartozéka továbbá az alapértelmezetten 60 férőhelyes automata szerszámcserélő is.