Kína iparának egyre nagyobb szüksége van Európára

Kína feldolgozóiparának aktivitása jelentős mértékben lelassult augusztusban – amiért legalábbis részben Európa, az ország legnagyobb kereskedelmi partnerének alacsony kereslete a felelős. Két fontos jelentés – az egyik a HSBC-től, a másik a kínai kormánytól – is alátámasztja, hogy a kínai feldolgozóipar az elmúlt kilenc hónap legalacsonyabb adatait produkálta augusztusban, ami minden reményét eltörli a kínai ipar robosztus feléledésének ebben a negyedévben.

Angela Merkel és Wen Jiabao

Angela Merkel német kancellár és Wen Jiabao kínai miniszterelnök a Beijing és Tianjin között gyorsvasúton

Az elmúlt években Kína, a világ első számú exportőre nagymértékben növelte az Európai Unióval folytatott kereskedelmi tevékenységét. Az Európai Bizottság állítása szerint jelenleg az EU az egyik legfontosabb célpontja a kínai exportnak, így az Unión belül Kína “az első számú kihívás a kereskedelempolitikában.”

Ez a kereskedelem azonban kétirányú. A termékek összértéke Németország és Kína között elérte a 144 milliárd dollárt 2011-ben, ami 11%-os növekedést jelentett az elmúlt évhez képest. A német kancellár, Angela Merkel múlt héten tett kínai látogatása is tovább hangsúlyozta ennek a kapcsolatnak a fontosságát.

Merkel meglátogatott egy Airbus gyárat Tianjin-ban, valamint közvetítőként tárgyalt egy az Európai Bizottság és Kína között fennálló, napelemeket érintő jogvitában. “A protekcionizmus nem a helyes válasz.” jelentette ki Merkel. “A napenergiával foglalkozó iparágak területén fennálló jelenlegi problémákat egy asztal körül kell megoldani, nem pedig a bíróságon.”

További fontos tényező, hogy az ECB (Európai Központi Bank) egy új kötvényvásárlási programon is dolgozik az eurózóna számára, ami a kínai termékekre irányuló nagyobb európai kereslettel segítené Kína iparát.

Eközben azonban a jelenlegi negatív adatok igen nagy nyomást helyeznek a kínai kormány illetékseire, akiknek figyelemmel kell lenniük arra, hogy az ország gazdasági erejének nagyjából 50%-át az ipar adja. Amennyiben a kínai tisztviselők továbbra is az intézkedések elhalasztása mellett döntenek, az akár az ország iparának történelmi vezető pozícióját is kikezdheti.