Jenoptik automatizált CNC mérő rendszer

A Jenoptik Hommel-Etamic wavemove mevű terméke egy automatizált felületi érdesség és kontúr mérő berendezés. A rendszer nem kevesebb, mint hét számítógép vezérelt tengellyel rendelkezik az olyan nagy bonyolultságú alkatrészek pontos kiértékeléséhez, mint a gépkocsi főtengelyek, hengerfejek, motorblokkok és váltóburkolatok. Ezt a rendszert úgy tervezték, hogy képes legyen a mért adatok részletes kiértékelésére, és az így kapott eredményeket exportálni is tudja. Ez az archiválási lehetőség kizárja a megismételhetőségből eredő problémákat és lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy egy termék minőségét az egész gyártási folyamat során nyomon kövesse.

Hommel-Etamic wavemove

Hommel-Etamic wavemove mérés közben

Az ergonomikusan kialakított mérőpadon a nagy alkatrészeket akár döntött pozícióban is lehet rögzíteni, és a gránit alapon elhelyezett forgóasztalnak köszönhetően, akár a összetett alkatrészek is teljesen automatikusan ellenőrizhetők. A nagy stabilitású motorizált mérőtorony automatikusan pozícionálja a mérőfejeket, és a rendszer minden esetben meggyőződik az alkatrész megfelelő orientációjáról a mérés megkezdése előtt.

A különféle kontúrok és a felületi érdesség mérése egy sor eltérő mérőfejjel történik. A felületi érdesség mérésére használt fejet akár a nehezen hozzáférhető helyekre is képes elnavigálni az automata, miközben a kontúrmérésre kialakított fejek cseréje igen könnyű, és a két típusú mérőegség igény szerint akár párhuzamosan is tud dolgozni egy azon munkadarabon.

A rendszerhez egy egységesített felhasználói felület is társul, amely több mint 90 gyakori profil, érdesség és hullámosság paraméter kalkulációját is képes elvégezni. Geometriai számítások közül a távolságok, szögek és sugarak mérése egyaránt elérhető. A mérőgépen futó, ikon alapú kezelői felülettel rendelkező szoftver neve Turbo Wave. Ez a program felel egyaránt a CNC mérési ciklusokért és az azt követő kiértékelési szakaszért is.

További információ a gyártó honlapján érhető el

Megosztás
[
    ]