hyperMILL 2012, a megmunkálási folyamattervezés élvonalában

Alább a Műszaki Magazinban megjelent, hyperMILL 2012-t bemutató cikket közöljük.

Optimális zsebmegmunkálás

Optimális zsebmegmunkálás

Ezen technológiákban óriási tudás és tapasztalat halmozódott fel, ez a tudás és technológiafejlesztés még jó ideig tartani is fog. A lefejtő eljárások között a CNC-marás és esztergálás jelentős megoldást képvisel, ahol az alapanyaggyártók, a szerszámgépgyártók, a szerszám- és készülékgyártók mind fejlesztik eszközeiket a még hatékonyabb megoldások irányába. A CNC-programokat előállító CAx-rendszerek területén is óriási a fejlesztés. Sorra jelennek meg az új, hatékony megoldások, melyek már használják a korszerű hardverek több és gyorsabb processzor nyújtotta számítási kapacitást, vagy a korszerű grafikus megjelenítés nyújtotta előnyöket.

Előtolás szabályozás a sarkokban

Előtolás szabályozás a sarkokban

A bajorországi székhelyű OPEN MIND augusztus 8-án bejelentette a hyperMILL® 2012verziót, hogy tovább csökkentse a gyártási időt. A gyártási idő mind az előkészítési, mind pedig a megmunkálási idő egyidejű csökkentésével történik.

Kiemelendő a 2012-es verzió fejlesztései közül a téglalap alapú zsebek automatikus programozási lehetősége, a 3D-nagyolási stratégia optimalizálása, valamint új stratégiák a járókerekek és turbinalapátok megmunkálásához. További fejlesztések növelték a számítási sebességet, valamint csökkentették a programozási időt.

Az új „adaptív zseb” megmunkálási mód lehetővé teszi a téglalap alapú zsebek automatikus programozását. A műveletelemen belül automatikusan osztályozásra kerülnek a nyitott és zárt zsebek, valamint a lépcsős formák. A különböző hozzáférési lehetőségek függvényében, figyelembe véve a szerszám, valamint a szerszám és a zseb egymáshoz viszonyított méretét, a hyperMILL kiválasztja a legmegfelelőbb megmunkálási módot: spirális, kontúrkövető vagy éppen nagy sebességű lefejtő stratégiát.

Műveletek összefűzése régen és most

Műveletek összefűzése régen és most

Az optimálisan, állandó paraméterekkel forgácsolható, hosszú, egyenes útvonalaktól külön paraméterezhetőek a kritikus, teljes fogásban bejárt részek. Így mindvégig kézben tartható az előtolás értéke, ezáltal csökkenthető a gyártási idő.

Az azonos szerszámmal végzett több különböző műveletelem összefűzhető egyetlen műveletelemmé, akár kontúrmarás a fúrási stratégiával, akár transzformációval létrehozott műveletelemek. A rendszer ütközésre ellenőrzi ezeket, illetve akár járulékos mozgásokkal is kiegészíti. Az összekapcsolás lehetővé teszi a felesleges gyorsmeneti mozgások műveletelemek közötti csökkentését, így a rendszer optimalizálja a megmunkálási időt.

1. Cikkcakk nélküli folyamatos rámpa 2. Nagyolás közbenső lépésekkel 3. Sarkok maradéknagyolása

1. Cikkcakk nélküli folyamatos rámpa 2. Nagyolás közbenső lépésekkel 3. Sarkok maradéknagyolása

A 3D-nagyolás esetében, ha az „Optimized in” opciót rámpán való fogásvétellel kombináljuk, akkor a rámpa folyamatosan befelé mozog, így a zseb kívülről befelé ürül ki. A  rámpa folyamatos befelé haladásával a cikkcakkmozgás elkerülhető, és a szerszámpálya optimális lesz. A hyperMILL 2012 kiegészíti a 3D-nagyolást ún. közbenső lépésekkel, ami a hyperMAXX-tól lehet ismerős. A köztes lépések alkalmazása esetén egy nagy axiális fogással kezdődik a megmunkálás, majd ezt követően a ferde felületekről, az adott lépcsőn belül alulról felfelé történik az anyageltávolítás. Ezáltal elkerülhetőek a felesleges mozgások, a megmunkálás útja és ideje is optimált.

Kúpos szerszámok alkalmazása ütközésvizsgálatra és -elkerülésre

Kúpos szerszámok alkalmazása ütközésvizsgálatra és -elkerülésre

Ez a stratégia ideális a HPC-megmunkálásokhoz, ahol nagy axiális fogásmélység alkalmazandó, miközben közel állandó ráhagyás keletkezik. Ez azt is jelenti, hogy szerszámpálya csak ott keletkezik, ahol megtalálható az előírt minimális anyagmennyiség. Ilyen területek pl. a sarkok. A 3D-nagyolás jelentősen fejlődött a 2012-es változatban; az ütközéselkerülési számítások, a köztes ráhagyási alakzat számítása most lényegesen felgyorsult.

3D ISO-megmunkálás: lehetőség van kúpos szerszámok alkalmazására, beleértve az ütközésvizsgálatot és ütközéselkerülést. A folyamatban a teljes szerszám és modell ütközésvizsgálata megtörténik, ez biztosítja a teljes folyamat megbízhatóságát. A szerszám nagyobb stabilitása szintén előnyös a marási stratégiáknak. A szerszámrezgések csökkenésével a szerszám élettartama nő, a felületi minőség javul.

Esztergálás, ferde beszúrás alkalmazása

Esztergálás, ferde beszúrás alkalmazása

A hyperMILL hatékonyan alkalmazható maró-eszterga központok programozására is. A  fejlesztő az esztergálást is folyamatosan fejleszti, hogy a legkülönfélébb alkatrészek hatékonyan, biztonságosan programozhatóak és gyárthatóak legyenek.

hyperVIEW® – fejlett NC-szimuláció

A hyperMILL 2012 segítségével a hyperVIEW-ban jól láthatóan megjeleníthetők, elemezhetők a változó előtolási értékek. A  számított szerszámpálya különböző színekkel jelenik meg az előtolási sebességek függvényében, ami lehetőséget biztosít a beállított és számított előtolási sebességek ellenőrzésére. Ez kifejezetten a HPC-megmunkálásoknál, a hyperMAXX nagy teljesítményű nagyoló ciklus esetében érdekes. A dinamikus előtolás-szabályozás és ellenőrzése kifejezetten egyszerűen kezelhető.

Hatékony szimulációs lehetőségek

Hatékony szimulációs lehetőségek

 

Autodesk® Inventor® 2013 – egy zökkenőmentes gyártási folyamat

A hyperMILL 2012 támogatja a az Autodesk Inventor legfrissebb változatát. Az Autodesk az engedélyezési eljárás során megállapította, hogy a hyperMILL teljesen integrált megoldást képez az Inventorral, adataik teljesen aszszociatívak. Így a hyperMILL a legjobb megmunkálási kapcsolatot biztosítja az Autodesk gépészeti felhasználóinak is.

Kipróbálási, tesztelési céllal keresse kollégáinkat.

írta: Sebők Róbert, VARINEX Zrt.

További információ

Varinex a CNCMedia Tudástárában
Varinex honlapja

Megosztás
[
    ]