Gépészeti képzések a paksi Energetikai Szakközépiskola és Kollégiumban

Iskola rövid bemutatása

Szakközépiskolánk 1986-ban nyitotta meg kapuit, mint a Paksi Atomerőmű Vállalat iskolája. Kezdetektől fontos feladatunk az, hogy az Erőmű középfokú szakember utánpótlását biztosítsuk. Képzési struktúránk elsősorban az Atomerőmű és a villamosenergia-ipar igényeire épül, de a gazdaság más területein is jól konvertálható, piacképes szakmákat biztosít az itt végzőknek. Képzést folytatunk műszaki és gazdasági szakterületen, gépészet, elektronika-elektrotechnika, informatika, környezetvédelem- vízgazdálkodás, közgazdaság és ügyvitel szakmacsoportokban. Az energetikai ipar igényeire épített képzés egyben az iparágban történő munkavállalást, ill. alkalmazást is elősegíti, valamint a továbbtanuláshoz is magas szintű ismereteket nyújt. 2001-től iskolánk alapítványi fenntartással működik, mint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. bázisiskolája.

Gépészeti képzéseink:

Nappali tagozaton gépészet szakmacsoportban 4 éves szakmai alapozás folyik, melynek Gépgyártástechnológiai technikus szakképzés a folytatása érettségi után. Az alapozási időszakot beszámítva egyetlen szakképzési tanév elegendő ahhoz, hogy tanulóink sikeresen teljesítsék a Gépgyártástechnológiai technikus OKJ vizsgát.

Nappali tagozaton más iskolában érettségizett, nem előképzett fiataloknak is kínáljuk a Gépgyártástechnológiai technikus képzésünket, számukra 2 tanéves a vizsgához vezető képzési idő.

Levelező tagozaton is népszerű a Gépgyártástechnológiai technikus képzésünk.

Felnőttképzési formában az alábbi tanfolyamok rendszeresek még iskolánkban:

  • CNC-forgácsoló
  • Bevontelektródás kézi ívhegesztő
  • Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő
  • Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztő

CNC tanműhely

Energetikai Szakközépiskola és Kollégium- NCT gép

Energetikai Szakközépiskola és Kollégium- NCT gép

Kezdetben EMCO Compact 5 CNC turn, és mill szerszámgépekkel rendelkeztünk, majd 1996-ban vásároltunk 1 db EMCO PC mill 105, és 1 db PC turn 105 CNC gépeket siemens 810-es vezérléssel.
Később kerültek beszerzésre a következő gépek:

  • NCT miniturn 90-es vezérléssel, majd felújítva 101-es vezérlésre
  • Tomill 250-es marógép 101-es vezérléssel
  • NCT turn 201-es vezérléssel

A tanműhelyben a CNC gépek online módban is üzemeltethetők számítógépek között. Így a tanulók az alkatrész megmunkálásához szükséges programokat – a 3D modell elkészítése után – először szimulátoron futathatják, majd elkészítik az alkatrészt a CNC gépeken. A szimulációban nagy segítséget nyújtanak a CAD – CAM szoftverek: Solid Edge St4, EdgeCam Planit 2012R1-R2, NCT szimulátor, illetve Siemens szimulátor.

A műhelyben korszerűek az oktatást segítő technikák is: a szokásos felszereléseken túl rendelkezésre áll digitális tábla, dokumentum kamera, és vezeték nélküli kamerarendszer is.

Hegesztőműhely

Iskolánk korszerű hegesztőműhellyel rendelkezik. Itt került kialakításra egy FMS cella is, ahol a telepített robot alkalmas 24 órán keresztüli hegesztésre, emellett átalakítható kiszolgáló robotnak, feladata egy szimulált esztergagép kiszolgálása, pneumatikus megfogók segítségével (lenti képen látható).

Energetikai Szakközépiskola és Kollégium - hegesztőműhely

Energetikai Szakközépiskola és Kollégium - hegesztőműhely

Robot: Fanuc Arc Mate 300i

Áramforrás adatai:

  • MIG/MAG hegesztő berendezés
  • I= 300 A
  • Automatikus programozás
  • Mozgás közbeni technológiai paraméterváltoztatás

 

Elérhetőségek:
Kocsmár István
(munkaközösség-vezető)

Energetikai Szakközépiskola és Kollégium
Cím: Paks, Dózsa György út 95.
Tel.: +36-75-519-300
Webcím: www.eszi.hu
E-mail cím: eszi@esz.hu

 

Megosztás
[
    ]