CAE-workshop a BME szervezésében

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemének R-épülete a Korszerű Tervezési Technikák – CAE-workshop rendezvénynek adott otthont ősszel. A tervezői szakmai nap keretében a BME Gép- és Terméktervezés Tanszéke hívta meg a magyarországi CAD-szoftver forgalmazókat, akik előadásaikkal gazdagították és színesítették a programot.

A fórum megnyitóján Dr. Körtélyesi Gábor egyetemi adjunktus köszöntötte a közel 100 résztvevőt, illetve a kiállítókat. Elmondta, hogy ezzel a rendezvénnyel szeretnék közelebb hozni egymáshoz az ipart illetve az egyetemi oktatást, továbbá igyekeznek a diákok számára bepillantást biztosítani napjaink iparának működésébe és eszközeibe.
Kitért arra, hogy a Gép- és Terméktervezés Tanszék kiemelkedő lehetőséget nyújt a fiatalok számára a CAE-s ismeretek elsajátítását illetően: A magyarországi forgalmazókon keresztül a legtöbb szoftver oktatási verziója elérhető, méghozzá aktív szoftverkövetéssel. Így a diákok a legújabb verziókon szakszerű segítséggel ismerhetik meg a modern technológiákat, tervezési eljárásokat és eszközöket.
Körtélyesi úr beszédében bemutatta a CAE szakismeretek kurzuslistáját, hangsúlyozva, hogy van olyan kurzusuk, melyet összesen mintegy 700 egyetemista hallgat. Ez azért is különösen nagy kihívás számukra, mert ez a szakterület 3-5 évente szinte teljesen megváltozik: új technológiák, eljárások vagy akár komplett szoftvercsomagok jelennek meg vagy olvadnak össze. Ez a sajátosság a tanrend folyamatos felülvizsgálását, valamint folyamatos fejlesztést és haladást követel meg az oktatóktól is.

 

[youtube]g2QAqtf91v0[/youtube]

 

S&T - CreoA megnyitó után a délelőtti órákban a hazai szoftverforgalmazók mutathatták be szoftvercsomagjaikat, rendszermegoldásaikat illetve cégüket. Az előadások sorát Nyírő Ferenc, az S&T Consulting Hungary Kft. PLM üzletágvezetője nyitotta a PTC Creo bemutatásával. A Creo magas elvárásoknak történő megfeleléséről már korábban is írtunk, hiszen ezzel a programcsomaggal támogatják a Puli Space Technologies csapatát.

Cadterv - CatiaA CAD-Terv Mérnöki Kft. foglalkozik Magyarországon a Dassault Systemes Catia szoftver értékesítésével.

Ezt követően a kávészünetben a meghívott előadók kiállítói standjaikon fogadták az érdeklődőket az ipar és a diákság köréből. Lehetőség nyílt személyes beszélgetésekre, illetve az egyes szoftverek és rendszerek mélyrehatóbb megismerésére.

graphIT - Siemens PLMA folytatásban a graphIT Kft-től Fehér Tamás kereskedelmi vezető mutatta be a Siemens PLM nyújtotta széleskörű lehetőségeket. Elmondta továbbá azt is, hogy cégük is aktívan részt vesz az űrkutatásban. A Curiosity Mars-kutató egységet ugyanis a Siemens PLM szoftvercsomag segítségével építették össze és küldték sikeresen a Marsra.

Varinex - AutodeskA szoftvereket bemutató prezentációk sorát a Varinex Zrt látványos előadása folytatta, Sziráki Péter mutatta be az Autodesk termékpalettáját.

EuroSolid - SolidWorksVégül Wiesler Zoltán, az EuroSolid Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a hallgatóságot, majd Papp Olivér terméktámogató mérnök mutatta be a SolidWorks egyszerű és felhasználóbarát kezelhetőségét egy gyakorlati példa gyors lemodellezésével és terhelési szimulációjával. Az előadásból kiderült, hogy a SolidWorks-t nem elsősorban a nagy autóipari cégek számára javasolják, előnyei sokkal inkább a kisebb projekteken keresztül mutatkoznak meg magas felhasználóbarátságában.

Mivel az előadásokra forgalmazónként 20 perc jutott, így csak a teljesség igénye nélkül foglalhatták össze rendszereik széleskörű lehetőségeit. Általában látványos videók illetve prezentációk segítségével adtak képet a szoftverekről. Az előadásokban az általános trend is megmutatkozott, hogy az egyes fejlesztők igyekeznek minél szélesebb körben komplett megoldásokat és rendszereket kínálni, melyek ma már nem csak a tervezésre terjednek ki. A legtöbb mai rendszer már képes a koncepcionális tervektől kezdve, a modellek vizuális megvalósítására úgy, hogy azokon szimulációk is végezhetők. Ezt követően a gyártás-előkészítés, a megmunkálási program generálása, a kommunikáció szintén a csomagon belül oldható meg. Eddig ez még nem is különös, de az mindenképpen előre mutat, hogy már a legyártott termékek sorszámozása, a raktározásának segítése, valamint a komplett ügyfélkezelő rendszerek is kezdenek integráltan elérhetővé válni. A jövő a szoftverfejlesztők szemében valahogy úgy festhet, hogy egyetlen programban vagy programcsaládban valósuljon meg a komplett tervezés, gyártás, ellenőrzés, ügyfél-kapcsolattartás, vagyis a termék teljes életciklusa.

Az ebédszünetet az egyetemi oktatók előadásai követték, – először Piros Attila prezentációjával – melyekben képet adtak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen futó néhány projektről, illetve arról, hogy egy napjainkban frissen végzett mérnöktől vajon milyen szintű tudást is várhatnak el az ipari szereplők. Vidovics Balázs előadásában napjaink megjelenítési technikáit mutatta be a terméktervezés területén, míg Farkas Zsolt kísérleti járműfejlesztésekről számolt be. Dr. Váradi Károly tanszékvezető az egyetemi projektekről beszélt részletesebben.

A nap lezárásaként a fennmaradt kérdéseket szakmai beszélgetések keretében tehették fel az érdeklődők az előadást tartó szakembereknek.