Az ipar fejlődésének jövője a PLM

Budapest, 2012. szeptember 19. – A magyar ipar jelenlegi helyzetében kulcsfontosságú szerepe lehet azoknak a megoldásoknak, amelyek javítják a piaci várakozásokat és beruházási kedvet, és ezen keresztül visszaállítják a szektort a növekedési pályára. Nemzetközi tapasztalatok alapján a teljes körű termékéletciklus menedzsment (Product Lifecycle Management – PLM) elterjedése jelenti az egyik kiutat a stagnáló helyzetből, amely hosszú távon fellendülést hozhat a magyar ipar számára is. A dinamikusan fejlődő magyar Enterprise Group piacvezető Siemens PLM és Vero Software megoldásokkal lép be a több mint 2 milliárd forintosra becsült piacra, és már rövid távon vezető szerepet kíván betölteni.

Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezető igazgatója

Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezető igazgatója

A PLM egy olyan összetett megoldás, amely teljes termékéletciklus menedzsmentet tesz lehetővé, és magában foglalja többek között a számítógéppel támogatott tervező (CAD), és megmunkáló (CAM) szoftvereket is. Az így elérhető rugalmasság és szervezettség a minőségi javulás mellett gyorsabb piacra kerülést, és ezen keresztül gyorsabb megtérülést tesz lehetővé.

A termékek teljes életciklusát lefedő megoldások létjogosultságát alátámasztja, hogy nemzetközi PLM piac folyamatos fellendülést mutat. A teljes piacot 2011-ben 15,2 százalékos növekedés jellemezte az előző évhez képest, és elérte a 29,92 milliárd USD-t. A licence eladások azt mutatják, hogy 2012-ben sem törik meg a folyamatos és stabil növekedési trend, a globális mérnöki informatikai szoftverek piacán pedig 2011 és 2015 között 9,7 százalékos növekedést várnak a kutatók. A PLM szektortól függetlenül számos előnyt biztosít a vállalatok számára, a nemzetközi trendek szerint azonban egyre elterjedtebbek az iparágra szabott megoldások, mely pozitívan befolyásolja a PLM piac növekedését. Az autóiparban a növekvő komplexitás és a gazdasági körülmények kényszerítik ki a termékéletciklus követését, míg az orvosi műszerek és eszközök gyártóinál – ahol több mint 30 százalék alkalmaz PLM rendszert, további közel 60 százalék pedig tervezi a bevezetését – az innováció iránti növekvő igény és a piaci elvárások gyorsítják az elterjedést.

A PLM kiugrási pont a magyar ipar számára is

A KSH adatai szerint 2012 első hét hónapjában 0,3 százalékkal maradt el az ipari termelés volumene az egy évvel korábbitól, miközben a Kopint-Tárki konjuktúratesztje megállapítja, hogy a feldolgozóipar történelmi mélyponton van. A magyarországi japán autógyártó által bejelentett termelés-csökkentés az autóipari kilátásokat is rontja, miközben a Reuters 2012-es év egészében mindössze 1,3 százalékos ipari növekedésre számít Magyarországon.

Ezzel szemben a magyar PLM piac hatalmas lehetőségeket rejt magában, és elterjedése kedvezően befolyásolhatja az egész szektor helyzetét. A CAD szoftverek elterjedtsége hazánkban jelenleg 90-95 százalék, a CAM megoldásoké 50-70 százalék körüli, és még mindig csupán a felhasználók 10-15 százaléka alkalmaz teljes körű PLM megoldást.

Szacsky Tibor divízió vezető az Enterprise Group Sajtótájékoztatóján

Szacsky Tibor divízió vezető az Enterprise Group Sajtótájékoztatóján

„PLM üzletágunk kiemelt célja rávilágítani, hogy a PLM jelentős kiugrási pont a magyar ipar számára. A PLM megoldások olyan előnyöket biztosítanak, mint a piacra kerülési idő és a prototípus költségek csökkenése, a termék minőségének javulása, a potenciális értékesítési lehetőségek gyors azonosítása, valamint költségcsökkentés a korábbi adatok újbóli felhasználásával és a mérnöki munkafolyamatok teljes integrálásával” – mondta Szacsky Tibor, az Enterprise Group PLM üzletágának igazgatója.

„Az Enterprise Group és a Siemens partnerkapcsolata nagy múltra tekint vissza. A nemzetközi trendek alapján stratégiai döntés volt a kapcsolat kiterjesztése egy gyorsan növekvő, új területtel. PLM üzletágunk fontos szerepet játszik abban, hogy folytatódjon a vállalat dinamikus növekedése, és ezen keresztül támogatjuk a magyar ipar fejlődését is. A 2013-as évben 250-400 millió forintos bevételt várunk a mérnöki informatikai szoftverek piacáról, a következő években pedig évi 10-20 százalékos növekedéssel számolunk, elsősorban a nem tradicionális PLM iparágakból és a nonprofit szektorból” – mondta Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezető igazgatója.

 

Az előadásokat követően lehetőség nyílt az újságírók számára feltenni kérdéseiket is. Mivel jó néhány kérdés elhangzott, ezért erről hamarosan következő cikkünkben bővebben fogunk írni.

 

Az Enterprise Group

Az Enterprise Group az innovatív informatikai és infokommunikációs megoldások egyik vezető rendszerintegrátora. Üzletágai komplex megoldásokat kínálnak az üzleti infokommunikáció (ICT), a mérnöki tervezés és életciklusmenedzsment (PLM), az integrált medikai szoftverfejlesztés (Software), valamint az informatikai tanácsadás és SAP bevezetés területén (Consulting).

A cégcsoport elsősorban nagy- és középvállalatoknak illetve államigazgatási intézményeknek kínál informatikai szolgáltatásokat. Ügyfelei közé tartozik többek között az E.ON Hungária, a Paksi Atomerőmű Zrt., az Audi Magyarország Kft., a MOL Nyrt, a TVK Nyrt., a Magyar Villamosművek Zrt, a BKV, az OTP Bank, az SAP továbbá a Magyar Honvédség, a Határőrség és az Országos Mentőszolgálat. Célja, hogy az ügyfelei számára kiépített rendszerek minden esetben kapcsolatot teremtsenek a jövővel, ezért a vállalat informatikai megoldásainak középpontjában az innováció áll.

Az Enterprise Group a magyar Young csoport 100 százalékos tulajdonában van. A vállalat a nemzetközi Siemens Enterprise Communications (SEN) globális ügyfeleinek kizárólagos magyar partnere és a Go Forward! Partnerprogram keretén belül a SEN Approved Partnere.

További információ

Az Enterprise Group honlapján