A GibbsCAM segíti az új DMG/Mori Seiki szabványt

GibbsCAm

a kép forrása: www.productionmachining.com

A szerszámgépipar számára készülő integrált CAD/CAM szoftver megoldások vezető ellátójának számító Cimatron szeptember 5-én bejelentette, hogy a GibbsCAM névre hallgató, CNC szerszámgépek programozására szolgáló szoftverük jelentős szerepet fog betölteni a DMG/Mori Seiki szabványosítási kezdeményezésének első szakaszában. Ez az új kezdeményezés végső soron egy kényelmes és megbízható programozási folyamatot fog biztosítani bármilyen CAM rendszer és a DMG/Mori Seiki szerszámgép vezérlők között. Ez lehetővé fogja tenni a felhasználók számára a DMG/Mori Seiki szerszámgépek és vezérlők összes funkciójának használatát mindenféle egyedi posztprocesszor vagy szerszámgép szimulációs modell nélkül. A technológia alapját a szabványos APT (automatikusan programozott szerszám) programozási nyelv DMG/Mori Seiki által megvalósított verziója képezi, melyhez olyan DMG/Mori Seiki kiegészítők társulnak, amiket támogat a GibbsCAM. Az első fázis során a DMG/Mori Seiki a három és öt tengely közé eső szerszámgép palettájára fog koncentrálni, ám végső céljuk, hogy ezt a technológiát minden gépük számára elérhetővé tegyék a jövőben, beleértve az igen nagy kihívást jelentő multifunkciós gépeket is.

Ez a közös projekt az egyik legfőbb olyan problémát szeretné megoldani, amivel a CAD/CAM és a szerszámgép felhasználók nagyon gyakran találkoznak: egészen pontosan az új posztprocesszor és szerszámgép modell szükségességét minden egyes gépükhöz. Jelenleg, amikor valaki egy új CNC szerszámgépet vásárol, vagy egy meglévő géphez szerez be egy új CAM rendszert, akkor a szerszámgép szállítójának és a CAM szoftver forgalmazójának közösen kell kidolgoznia egy egyedi posztprocesszort és szerszámgép szimulációs modellt, hogy a gép minden funkcióját ki lehessen használni a programozás és az előzetes szimulációk során. Ez a folyamat a vártnál (vagy akár a megengedhetőnél) szokszor több időt is fölemészthet, főleg akkor, amikor a két fél nem rendelkezik elegendően részletes ismeretekkel a másik termékéről. Az új megközelítésben a CAD/CAM rendszernek egy DMG/Mori Seiki specifikus APT adatfájlt kell generálnia, amihez a DMG/Mori Seiki biztosítja gépenként a posztprocesszorokból és szimulációs modellekből álló csomagokat, így a CAM forgalmazóknak már nem kell ezekkel foglalkoznia. Egy ilyen megoldás használatával a vásárlás után a felhasználó azonnal hozzáláthat az alkatrészek gyártásának.

Mivel a GibbsCAM támogatja a DMG/Mori Seiki APT kiegészítőket a felhasználónak lehetősége nyílik a szerszám pozícióján felüli számos más funkció használatára. A CAD/CAM rendszer által generált APT-CL fájl tartalmazhat további olyan adatokat a beállásról és szimulációról, mint a koordináta rendszerek, a nullpont és offszet pozíciók, a használt szerszám alakja vagy éppen a szerszámbefogó adatai. A GibbsCAM felhasználójának pontosan úgy kell programoznia, ahogy eddig is tette, mindössze a GibbsCAM prosztprocesszor futtatása helyett egy DMG/Mori Seiki specifikus APT-CL fájlt kell majd létrehoznia. A Mori Seiki szerszámgépek vezérlői pedig ezt követően ebből a fájlból generálják majd le az adott gépnek megfelelő végső CNC kódot.

“Nagyon örülünk, hogy mi lehetünk azok, akik a DMG/Mori Seiki-t segítik ebben az új kezdeményezésben, és egy olyan teljesen integrált megoldást kínálhatunk a felhasználóinknak, aminek a segítségével azonnal ki tudják aknázni Mori Seiki szerszámgépük minden egyes funkcióját.” nyilatkozta Robb Weinstein, a Gibbs and Associates értékesítésért felelős alelnöke.