Új 5 tengelyes Mazak VARIAXIS i-700 és a VARIAXIS j-500 megmunkáló gépek

Mazak - Your Partner In Innovation logoA Yamazaki Mazak az egyik világvezető a CNC forgácsolás technológiában. A folyamatos fejlesztések eredményeképpen két új 5 tengelyes gépet mutatnak be.

Az új VARIAXIS i-700 szimultán 5 tengelyes gép kivételes termelékenységgel és pontossággal rendelkezik, melyek kiválóan használhatók szinte minden iparágban, legfőképp a repülőgép- és autóiparban, az orvosi- és az energia szektorban.

Az optimálisan megtervezett gép öntvény alap és a teherhordó elemek függesztett konstrukciójának köszönhetően a gépnek optimális a merevsége és kivételes a megmunkálási pontossága. Ezen túlmenően az Y irányú mozgástartományban a bölcső elrendezésű forgó, billenő asztal (A/C tengely) nem rendelkezik túlnyúlással, ami szintén a megmunkálás közbeni dinamikus merevséget növeli. Ezeken túlmenően a megmunkálás pontosságát tovább növeli az A/C tengelyeken alkalmazott ’Görgős Csiga Hajtás’ (Roller Gear Cam), a pozícionálási pontosságot a görgős lineáris papucsok, melyek kisebb súrlódást biztosítanak a mozgó elemek között. A golyós orsókon alkalmazott hűtés optimális hőállapot stabilitást biztosít, ennek ellenére a belső és a környezeti hőmérsékletváltozásokból eredő pontosság változásokat egy úgynevezett Intelligens Hőpajzs tudja folyamatosan észlelni és korrigálni.

VARIAXIS j-500-5X III

VARIAXIS i-700

Az i-700 –as gépen többek között van még egy Aktív Rezgésszabályozás, amely funkció az Intelligens Hőpajzzsal együtt az összes Mazak gépen is fellelhető.

Az i-700 –as gépnek a megnövelt Y (1100 mm) és Z (600 mm) irányú tengely elmozdulások miatt van a legnagyobb munkaterülete ebben a Mazak gép sorozatban. Ezek a növelt mozgás tartományok csökkentik az ütközések veszélyét.

A kompakt tervezési elvek segítségével megtervezett Mazak főorsók kimagasló teljesítményű maró teljesítményt biztosítanak a 12 000 – 30 000 –es ford/perc tartományban függően a választott modellektől. Ez a fordulatszám tartomány kiszélesíti az i-sorozat felhasználásának alkalmazási területeit ugyanúgy, mint a C-tengely asztal konfigurációjának választási lehetősége. A C-tengely sztenderd ’Görgős Csiga’ (Roller Gear Cam) hajtása folyamatos kontúrozást tesz lehetővé, de ennek közvetlen hajtása integrált motorral (built in motor) is rendelhető, mely az esztergálási funkcióra is lehetőséget ad.

A VARIAXIS i-sorozat gépei gyors szerszámváltóval rendelkeznek (chip-to-chip idő 3,6 mp) és lehetőség van arra is , hogy akár 120 férőhelyes szerszámtárral szereljék fel őket. A VARIAXIS i-700 sztenderdként a Mazatrol MATRIX 2 CNC vezérlővel van felszerelve, mely továbbfejlesztett hardwarerrel, softwarrel és hálózati csatlakozási lehetőséggel bír.

 

MAZAK görgős csigaA másik 5 tengelyes VARIAXIS j-500 képessége és felszereltsége egy úgynevezett kezdő felhasználónak ad lehetőséget az 5 tengelyes megmunkálások területén. A j-sorozat 5 tengelyes gépei 4 + 1 konfigurációja lehetőséget biztosít az átállási idő csökkentésére, a termelékenység és a pontosság növelésére hogy a felhasználó csökkenthesse az alkatrész megmunkálás költségeit. A gép kompakt főorsója minimalizálja az ütközések veszélyének lehetőségét, az A-tengely (billenő asztal) bölcső kialakítása maximalizálja a megmunkálás alatti megtámasztást és merevséget. A j-sorozatnak nagy a megmunkálandó alkatrész méret tartománya (átmérő 500 mm x magasság 350 mm) annak ellenére, hogy a gép helyigénye csak 1900 mm x 3060 mm.

A j-sorozat 12 000 for/perc főorsóval, de választható opcióként 18 000 ford/perc is felszerelhető. Gyorsjárata 30 m/perc mindhárom, X-, Y-, Z-tengelyen. A nagy merevséget és a növelt pontosságot az X,Y,Z tengelyek görgős lineáris megvezetése, az A-tengely ’Görgős Csiga’ hajtása és billenő asztal minkét oldali csapágy megtámasztása biztosítja. Az alap gép 18 helyes szerszámtára opcióként 30 tárhelyre is bővíthető.

MAZAK görgős vezetékMindkét típusnál alapvetően érezhető a Mazak ergonómiai elkötelezettsége, amely a munkaasztal könnyű kezelhetősége, a nagy munkatér ablak és az állítható CNC vezérlőpanelben nyilvánul meg. Mindkét VARIAXIS modell további előnye a környezettudatosság és az energiatakarékosság szem előtt tartása, amely például a LED munkatér-világításban, a zsírkenésű görgős lineáris vezetékekben és az opcionálisan rendelhető teljesítményfigyelő funkcióban is megnyilvánul.

További információ

Mazak a CNCMedia Tudástárában
YAMAZAKI MAZAK CENTRAL EUROPE s.r.o. Magyarországi Fióktelepének honlapja
Mazak magyarországi iroda: info@mazak.hu

 

Megosztás
[
    ]