Automatizált árajánlatkészítés, egyszerűen

Milyen lehetőségeket találunk az interneten, ha a forgácsolási árajánlatkészítést szoftveresen szeretnénk hatékonyabbá tenni? Cikkünkben összegyűjtünk néhány megoldást, melyek jelentősen megkönnyítik a forgácsolási megrendelések feldolgozását azáltal, hogy gyorsan, pontosan és megbízhatóan készítenek árajánlatokat a megrendelőknek, sok terhet levéve ezzel a gyártástechnológusok válláról.

A gyors, hatékony és magas minőségű gyártás megvalósítása manapság elengedhetetlen az egyre inkább jellemző high-mix, low-volume megrendelések térnyerése miatt. A gyártás első lépése azonban maga a technológiai folyamatok átgondolása, és pontos becslése. A jelenleg elérhető számos árajánlatkészítő megoldás nem csak a teljesen automatizált, digitális gyáraknak kínál megoldásokat, hanem a KKV-k számára is rendkívüli előnyöket nyújt, a gyors megrendelés-feldolgozás által.

Cikksorozatunk első részében feltérképezzük az internetet árajánlat készítő szoftverek után kutatva, hogy lássuk, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, ha egy nagyvállalat sem fogja a kezünket. A vadászat a jól megválasztott kulcsszavakkal kezdődik, ahol a magyar nyelvet már rutinosan hagynánk ki, de azért tegyünk egy próbát. Az „árajánlat adó program”-ra való keresés csak olyan szolgáltatásokat ad, melyek dokumentum sablonokat nyújtanak, egy már elkészült árajánlat elküldéséhez. Intelligens kalkulátort tehát eddig nem találtunk.

Segítségül hívtuk a ChatGPT-t is, azonban az AI csak nagyvonalakban volt képes jó választ adni, 1-2, a Google által is feldobott helyes találaton kívül inkább vállalatirányítási, és CAM-szoftvereket próbált javasolni számunkra.

Angol kulcsszavakat megadva már bővebb a választék, a „machining quote calculator” kifejezést beírva kapunk igazi találatokat, de még itt is válogatnunk kell, ugyanis az online, bérgyártást kínáló cégek is rendelkeznek saját árajánlatadó rendszerrel, melyeket szintén kiadja a keresés. Itt azonban már könnyen kiválaszthatjuk azokat a találatokat, melyek ténylegesen gyártóknak biztosítanak árajánlatkészítő rendszereket. A leginkább releváns találatokat alább is felsoroljuk:

Costimator

Az MTI Systems által fejlesztett Costimator a 3Dfx funkciófelismerő technológiát használja a topológiai egységek automatikus azonosítására és megmunkálási jellemzők, például zsebek, furatok és külső átmérők csoportosítására. A Costimator rendelkezik egy alaksajátosság-fával, amely használható a megmunkálási idők becsléséhez, ezáltal gyors, pontos és konzisztens árajánlatok készülhetnek.

https://www.mtisystems.com/Machining.html

DigiFabster

Nem minden vállalkozás célja, hogy teljesen automatizált e-kereskedelmi megoldást kínáljon. A DigiFabster belső költségbecslő megoldásként is használható, emellett az ügyfelek által beküldött CAD-fájlokból is képes árajánlatokat készíteni, melyet akár azonnal meg is rendelhetnek. A rendszer azonnali visszajelzést ad a gyárthatóságról és javaslatokat tesz az esetleges javításokra, melyet a beépített 3D előnézetben a megrendelő is megtekinthet.

https://digifabster.com/industry/cnc-machine-shops/

G-Wizard: Estimator

A szoftverben a leggyakoribb esztergálási és marási művelethez állnak rendelkezésre becslési varázslók. Néhány adatból egy teljes stratégia készül minden egyes művelethez, beleértve a szerszámválasztást, a fogásmélységet, az előtolásokat és sebességeket. Túl magasnak ítéljük meg a gyártási költségeket? A G-Wizard Estimator tippeket is ad, melyekkel csökkenthetők a kiadások. Számos, beépített kalkulátor is rendelkezésre áll, mint a gépi költségkalkulátor, vagy egy olyan lehetőség, mely a készülékezés megtérülését és költségeit is kiszámolja.

https://www.cnccookbook.com/machine-shop-estimating-quoting-software-machining-time-2/

Machine Research

A korszerű alkatrészelemzési technológia segítségével a Machine Research automatikusan készít becsléseket a megmunkálási, beállítási és programozási időre, figyelembe véve az anyagköltségeket és a felületi minőségi követelményeket. A szoftver gépi tanulás segítségével alkalmazkodik a felhasználó egyedi üzeméhez. Az automatizált becslés bármely részlete szükség szerint finomhangolható. A becsült technológiából másodpercek alatt lesz optimalizált árajánlat, mely weblinkként vagy PDF formátumban is kiküldhető a megrendelő részére.

https://www.machineresearch.com/estimate-and-quoting-software

PaperlessParts

A PaperlessParts egy többtengelyes maráshoz és esztergáláshoz tervezett árajánlatkészítő szoftver gépműhelyek számára. Az automatikus alkatrészelemzés felismeri a fontos elemeket, mint a furatok, zsebek, 3D felületek. Ezáltal gyors árajánlatkészítésre alkalmas a legösszetettebb alkatrészekhez, a legegyszerűbb 3-tengelyes megmunkálástól a legbonyolultabb, több beállítást és egyedi befogást igénylő többtengelyes geometriákig. Így hatékonyabb működés és bevételnövekedés érhető el, hiszen a rendszer a kalkulációkat, és árajánlatok adását egyetlen platformon keresztül valósítja meg.

https://www.paperlessparts.com/processes/cnc-machining/

Micro Estimating

A teljes vállalatirányítást is fejlesztő cég programja könnyedén készít részletes, pontos árajánlatokat, mellyel lehetővé válik, hogy olyan tényezőket is figyelembe vehessünk, mint a külső szolgáltatások, beszerzések és a szerszámok becsült élettartama. A testre szabható árajánlat-sablonok biztosítják a kívánt következetességet, ezáltal az adatok megadása után a szoftver elvégzi helyettünk a szükséges műveleteket.

https://microest.com

SecturaSoft

A SecturaFAB egy automatizált árajánlatkészítő szoftvermegoldás CNC-megmunkáláshoz. A szoftver leegyszerűsíti és felgyorsítja a művelettervezés folyamatát, lehetővé téve az alkatrészgyártóknak, hogy gyorsabban és pontosabban készítsenek el több árajánlatot. A fejlett algoritmusok felismerik a CAD-fájlban lévő geometriát és más kulcsfontosságú információkat. A SecturaFAB figyelembe veszi a gyártási változók teljes skáláját, beleértve az anyagköltségeket, a megmunkálási időket, a szerszám- és kezelői költségeket, sőt, még a konkrét gép képességeit is.

QuickQuote

A QuickQuote kifejezetten a nyomásos öntéshez használt szerszámok gyártásához kínál árajánlatkészítési lehetőséget. Az előre konfigurált rendszer figyelembe veszi a többlépcsős megmunkálási szempontokat, hőkezelési költségeket, de a tervezési és a szállítási költségeket is. Ezáltal lehetővé válik az efféle, komplex szerszámok árajánlatának akár másnapra való elkészítése is.

Costing24

A szoftver az összes geometriai és topológiai információt közvetlenül az alkatrész CAD modelljéből nyeri, melyet automatikusan elemez. A program másodpercek alatt határozza meg a gyártási költségeket, és már korai szakaszban felismeri a költségtényezőket. A számítás alapja a sokéves tapasztalat és a vállalatok egyedi költségtényezőinek intelligens kombinációja. Ezen felül a gépi adatok az adott körülményekhez igazíthatóak, pl. óradíj, forgácsolási paraméterek, beállítási idő, kiegészítő műveleti idő és programozási költségek.

https://costing24.com/cloudUpload?identifier=ID0_XSYEG7ZK_203_LP84R17D

A találatok közt böngészve – ha tudjuk, pontosan mit is keresünk – látható, hogy akadnak szép számmal olyan szoftverek, melyek hasonló szolgáltatást kínálnak, így még válogatni is tudunk az egyes fejlesztők közül. Legközelebbi cikkünkben utánajárunk, mit is kínálnak a nagyobb és ismert szerszámgépgyártók és szolgáltatók, ha a megrendeléseink hatékony kezeléséről van szó!

Megosztás
[
    ]