“Hosszútávon gondolkozunk”, Deutsche Leasing interjú I.

Előző oldal

CNCMedia: Önök hogy látják az eddigi tapasztalataik alapján, a vállalkozók mennyire vannak tisztában a saját képességeikkel, a vállalkozásuk képességeivel? Mennyire szokták túl- vagy alulbecsülni a lehetőségeiket?

Nyikos Katalin: Többnyire reálisan. Magyarországon az előremenekülés a jellemező, hogy azzal az eszközparkkal, amivel rendelkezik, nem fog tudni megrendeléseket szerezni. Volt egy vállalkozó, aki, mint mondta, ha csipketerítővel fogja letakarni a gépet és nem lesz rá munka, neki akkor is kell, mert referenciának szükséges. Ezt már nem biztos, hogy kellene, főleg, ha pénzszűke van . Mindenesetre a vállalkozók sokkal óvatosabbá váltak az utóbbi időben. Ennek ellenére, mivel mindenki a saját tulajdonában, saját ötleteiben hisz, hajlamosak arra, hogy egy kicsit romantikusabban ítéljék meg a pénzügyi helyzetüket.

Csereklye Barnabás: Hozzá kell még tenni, hogy a pályázatok erősen befolyásolták a beruházási döntéseket. Úgy gondolják, hogy érdemes beruházni egy olyan technológiába, amire majd később megszerzik a munkát, csak ne hagyják elveszni azt a 30-50%-os vissza nem térítendő támogatást.

 

CNCMedia: Általánosságban elmondható, hogy a vállalkozók óvatosabbá váltak?

Nyikos Katalin: Abszolút óvatosak, de ami még szintén jellemző, hogy korábban a bankok és a lízing cégek is elég bátran finanszíroztak és nem fedték le a nyitott pozíciót, saját erő nélkül is finanszíroztak. Amikor viszont elkezdődtek a problémák és vissza kellett venni az eszközöket, amikről azt gondolták, hogy értékesíthető 60%-on, de kiderült, hogy csak 40%-on, akkor tudatosult, hogy 60%-ot elvesztettek, és ez fájt. Ezekből a fájdalmakból később generálódik egy forgatókönyv, ami visszafogottá teszi őket. Persze van, amikor ez eltúlzott. Most úgy érezzük, a piacon a pénzügyi finanszírozók egy kicsit konzervatívabbak, mint amit az üzleti élet indokolna.

Csereklye Barnabás: Több lízing cég, aki versenyben állt velünk két-három éve, de még a válság alatt is erőteljesen mozogtak a piacon, megszüntette ezt az üzletágat vagy leépítette, de akadt olyan is, aki el adta. Nekünk ez megerősítést jelentett, hiszen mi ugyanúgy megmaradtunk a piacon, sőt, még növekedést is el tudtunk érni. Azok a versenytársak, akik elég jelentős volumeneket finanszíroztak és ügyfélbázist építettek, de nem elég körültekintően, már nincsenek ott a nagyobb beruházásoknál.

 

CNCMedia: Milyennek találják a szerszámgépipari partnereik pénzügyi, finanszírozási felkészültségét?

Nyikos Katalin: Kiemelten felkészült és jó partnerek. Átgondolt döntéseket hoznak, mindent megfontolnak. Nem csak aláírják a szerződést, hanem tudják is, mit írnak alá. Aki traktort vásárol, általában kevesebbet foglalkozik azzal, hogy mennyi az eszközfedezeti érték és a cash flowt hogyan kell kitalálnia. Jó az idő, lesz termény, akkor lesz miből fizetnem.

A szerszámgépipari beruházók viszont pontosan megnézik, hogy mennyi a havidíj, és az hogyan fog illeszkedni ahhoz a termelési folyamathoz, ahhoz a bevételi struktúrához, amivel ők dolgoznak. A mi portfóliónkban a szerszámgép-rész kiemelt és a legnagyobb. A beruházókkal jó a kapcsolatunk, és továbbra is arra törekszünk, hogy ápoljuk ezt a kapcsolatot. Mi ehhez értünk, ők is értenek a maguk dolgához és ebből kialakul valami jó. Akik pályáznak, azok már egy szűrt ügyfélkört alkotnak. Az, hogy a pályázatot hogyan, miért, milyen beruházásra adják be, azt már alaposan végigelemezték. Ha ezen túl vannak és elnyertek egy támogatást, akkor nekünk már különösen öröm együtt dolgozni velük.

CNCMedia: Ezek szerint, ha számok nélkül is, de kijelenthetjük, hogy a fizetési morál is jónak tekinthető.

Nyikos Katalin.: Abban a szektorban, ahol mi mozgunk, nagyon kevés a botlás és ritka, hogy visszaveszünk gépeket. Ez nagyon komoly dolog. Mi nem vagyunk benne minden szegmensben, hiszen használt gépekkel és ismeretlen gyártók gépeivel nem foglalkozunk. Ezeket a gépeket nem akárki veszi, ami szintén elég jó szűrés. Ha egy ügyfél azt mondja, hogy jó lesz neki az a “nevenincs” gép is, azért felhívjuk a figyelmét a lehetséges kockázatokra.

 

CNCMedia: Szoktak javasolni gyártókat?

Csereklye Barnabás: Óvatosan, finoman, nem konkrétan. Az tény, hogy jobb finanszírozási konstrukciót tudunk nyújtani az ügyfélnek, ha jobb technológiát választ. Ha már régóta a piacon van a gép, elterjedt, mi is ismerjük, tudjuk, hogy megbízható, akkor lehet, hogy alacsonyabb saját erővel is meg tudjuk finanszírozni. A válság előtt voltak olyan finanszírozók, akik  bevállalósak voltak, de ebből később probléma keletkezett. Ez is az oka annak, hogy néhány piaci szereplőnél nagy veszteségek keletkeztek. Mi elég konzervatívak vagyunk. Hosszútávon gondolkozunk, nekünk a stabilitás a fontos. Az, hogy előre tudjunk lépni, stabil, megbízható ügyfélkörrel.

 

Az interjú következő részében lízinges szemszögből olvashatnak a világgazdasági válságról, annak hatásairól, jövőképekről.

Előző oldal

Megosztás
[
    ]