“Hosszútávon gondolkozunk”, Deutsche Leasing interjú I.

Deutsche LeasingA mai hitelszegény világban egyre nehezebb a vállalkozásoknak pénzforráshoz jutniuk, sok munkát igényel a finanszírozási problémákra megtalálni a megfelelő megoldást. Fontos tisztában lenni azzal, hogy az adott konstrukció milyen jellemzőkkel rendelkezik, milyen hatásai lesznek a vállalkozás életére. Nyikos Katalint, a Deutsche Leasing igazgatósági tagját, valamint Csereklye Barnabás értékesítési igazgatót kérdeztük a lízingelés folyamatáról, gazdasági témákról. A Deutsche Leasing az egyik legmeghatározóbb piaci szereplő Magyarországon, itteni működése már majdnem 20 évre tekint vissza.

 

CNCMedia: Szeretnénk a lízinges konstrukciókról egy átfogó képet kapni. Mit érdemes tudni róla, hogyan zajlik a folyamata?

Nyikos Katalin: Van jó néhány pénzügyi termék, amit, hogy megfelelően lehessen illeszteni egy adott beruházáshoz, valamilyen szinten ismernie kell az igénylőnek, hiszen csak ekkor tudja igazán mind a maga, mind a finanszírozó számára megkönnyíteni az egész folyamatot. A pénzügyi vállalkozások 4-5 évre adnak forrást az igénylőnek. A kockázatot – mert természetesen kockázat, ha pénzt adok valakinek 4-5 évre -, el kell bírálni. Ennek a kockázatnak az elbírálásához három pillért kell megvizsgálni. Az egyik természetesen maga az eszköz, ami a fő pillér.  Nyilván a finanszírozók azt szeretik, ha az eszköz – mivel az a fő biztosítéka a kihelyezésnek -, fizetési problémákból adódó visszavétel esetén könnyen értékesíthető. Az eszköznek így van egy fedezeti értéke, ami itt azt jelenti, hogy ha 100% a kihelyezés, akkor ebből az eszköznek, a biztosítéknak az értéke jelentős hányadot lefed. Szerszámgépek esetében ez 55% és 70% közötti, a pontos érték a szerszámgép típusától, egyéb jellemzőitől függ. Minél jobban specializált a gép, a fedezeti értéke annál kisebb, ha ez egy viszonylag standard gép, akkor valószínűleg később jól tudja értékesíteni, hiszen lesz rá kereslet.

A másik pillére maga az ügyfél, az ügyfél pénzügyi helyzete. Ezzel az ügyfelek kevésbé szoktak törődni, mert azt gondolják hogy ez a finanszírozó számára mindig attraktív lesz. Amennyiben az ügyfél pénzügyi helyzete nem megfelelő, akkor más megoldásokban kell gondolkodni. A harmadik pillér maga a pénzügyi konstrukció, azaz, hogy milyen termék illeszthető legjobban a beruházáshoz, a lízing melyik fajtája vagy esetleg kölcsön.

 

CNCMedia: A szerszámgép kereskedők ajánlják a lízing cégeket, vagy az adott gép vásárlójának kell utánajárnia a finanszírozási lehetőségeknek? Hogyan nyújtanak nekik segítséget?

Csereklye Barnabás: Mi eléggé aktívak vagyunk, tulajdonképpen mondhatjuk, hogy Magyarországon az összes kereskedővel kapcsolatban állunk. Ismerjük egymást, vásárokon állítunk ki saját kiállítói hellyel, de mások standjaira is ellátogatunk. Természetesen a szerszámgép kereskedőknek is könnyebb úgy gépet értékesíteni, ha van mögötte egy finanszírozási megoldás, de akár közösen is akvirálunk a piacra. Az ügyfeleinket rendszeresen látogatjuk, átnézzük közösen az éves beruházási tervüket, hogy megtudjuk, esetleg tudunk-e valamilyen termékünkkel asszisztálni. Ugyanúgy, mint a kereskedő cégek, értékesíteni szeretnénk az ügyfeleknek.

Nyikos Katalin: A gyártókkal való együttműködés két okból fontos számunkra. Ha a gyártók termékeit jól ismerjük, akkor nagyon könnyen tudunk hozzá finanszírozási kondíciókat illeszteni. Általában, ha az ügyfelek kérdezik a gyártókat, akkor kapnak egy-két nevet, kivel érdemes együttműködni. A gyártók is elvárják, hogy magas minőségben szolgáljuk ki az ügyfeleiket. Ez nekik is öröm, hiszen jó szájízzel távozik az ügyfél, és ő is hamarabb van a pénzénél. Készpénzes beruházás elég kevés van manapság, a tőkeszegény gazdasági világ viszont igényli, hogy a finanszírozók a beruházók mellé álljanak, és ha melléjük állnak, akkor minél gyorsabban, minél szakszerűbben bonyolítsák le az egész folyamatot.

CNCMedia: A lízinget elsősorban kis, közepes vagy nagy vállalatoknak ajánlják?

Nyikos Katalin: Szinte mindenkinek, de mindenhol más okból. A kis és közepes vállatoknál figyelembe kell venni, hogy a pénzintézeti szektorban a finanszírozási étvágy csökkent, egy-egy bank komoly fedezetet kér. Ők az eszközt nem 60-70%-on értékelik, hanem 20%-on. Emiatt egy lízing társaságnak rendkívül nagy előnye van a bankokhoz képest. A KKV szektor tőkeszegénysége indokolja, hogy a lízingtársaságoktól eszközalapon kérjenek finanszírozást. A nagyválallati szektorban viszont a mérlegoptimalizálási szempontok miatt, illetve a projekt jellegű munkák eszközigénye miatt van meg a létjogosultsága az eszköz alapú finanszírozásnak.

 

CNCMedia: Mi a helyzet azokkal az esetekkel, ahol a lízing nem megoldás?

Csereklye Barnabás: Kimondottan a pályázatoknál voltak, vannak nehézségek. A támogatások alapvetően a végfelhasználókat, a vállalkozásokat célozzák meg. Ha az ügyfelek vissza nem fizetendő támogatást igényelnek az EU kohéziós alapból, akkor a lízinggel is lehet indulni, de bizonyos korlátozásokat figyelembe kell venni. Például a lízingelési projektnek le kell zárulnia két év alatt, mivel itt a tulajdonjog szerzés általában csak az utolsó részlet kifizetésével történik meg. Az eszköz alapú kölcsönnel 2005-ben, a lízingtársaságok közül elsőként jelentünk meg a piacon. A kölcsön lehetővé teszi, hogyaz ügyfél  már a folyamat elején tulajdonjogot szerezzen és így lehívható a támogatási összeg.

 

CNCMedia: Tegyük fel, hogy megkeresi Önöket egy cégvezető, akinek  egy új megrendelés miatt új gépekre lenne szüksége, amihez finanszírozást keres. Milyen lépéseket kell megtennie? A vásárlás előtt mennyivel korábban kell elkezdenie ezeknek a lépéseknek a megtételét?

Csereklye Barnabás:
 A hitel bírálatának elég gyors az átfutási ideje. Személyesen elmegyünk az ügyfélhez, megnézzük, milyen körülmények között dolgozik, milyen termékeket gyárt, milyen megrendelésről van egyáltalán szó. Átbeszéljük ezeket, a szükséges dokumentumokat átvesszük, mint az utolsó két éves beszámolót, főkönyvi kivonatot, cégkivonatot, egyéb céges dokumentumokat. Ezeket a dokumentumokat házon belül feldolgozzuk és két-három napon belül konkrét döntést tudunk közölni az ügyféllel, aki majd természetesen folytatja a tárgyalásokat a gépkereskedővel. Vele lerögzíti a kondíciókat, mint az ár, a szállítási határidő, specifikációk, stb., utána meg is rendelheti. Leszerződünk az ügyféllel, a lízing szerződésnek a kinyomtatása már csak néhány órát vesz igénybe. Az egész folyamat átfutási ideje nagyon gyors, azt lehet mondani, hogy egy héten belül lezajlik.

Nyikos Katalin: Az ügyfélnek, amikor kiválaszt egy gépet, mérlegelnie kell, hogy azt miből fogja megvenni. Amikor ezt a kérdést felteszi, akkor az első, hogy mennyi saját ereje van. Az ügyfeleknek tudniuk kell, hogy a szerszámgép, ha jó minőségű, elismert gyártótól van, akkor azt legalább 50%-os fedezeti értéken fogják értékkel bír. Most gondoljunk arra a három pillérre, amit említettem, az eszköz, az ügyfél pénzügyi háttere és a finanszírozási konstrukció. Ha egy olyan pénzügyi vállalkozást tekintünk, amely évek óta eredményes, szép háttere, jó története van, biztos lehet benne, hogy fog kapni finanszírozást. A pénzügyi megbízhatósága, a múltja indokolni fogja azt, hogy finanszírozó szívesen adjon neki. Nyilván annál jobb a pozíciója, minél több saját erőt tesz be, de ennyi pénzeszközzel általában nem rendelkeznek. Ha van 10-20% önerő, akkor már jobb a helyzet, hiszen a finanszírozók jobban szeretik, ha a vállalkozás a saját pénzét is kockáztatja. Egy induló vállalkozás nehéz helyzetben van. Ha valakinek most pattant ki egy ötlet a fejéből, egy olyan tevékenységre, amelyet eddig nem végzett, akkor nehezen fog finanszírozást kapni. Kell egy olyan biztonság, egy olyan komfort érzet, hogy ez egy szokásos tevékenység legyen, hogy a teljesítési kockázat lefedhető legyen.

Tovább a második oldalra

Megosztás
[
    ]