Gordiusz Alfa nyílt nap a hatékony vízsugaras vágás jegyében

Gordiusz Alfa Nyíltnap

A Gordiusz Alfa megmutatta, mit ért hatékony vízsugaras vágás alatt. A cég törökbálinti telephelyén július 6-án megtartott Vízsugaras Vágástechnikai Nyílt Napján erről a CNCMedia csapata is meggyőződhetett. A rendezvényen a résztvevők megismerkedhetnek az amerikai OMAX MAXIEM családhoz tartozó 1530 típusú CNC vezérelt Vízsugaras Vágógéppel.

Mivel minden résztvevőnek biztosított a cég egyéni időpontot, így lehetőség volt személyes beszélgetésekre, tapasztalatcserére a Gordiusz Alfa alkalmazottaival, tolongás nélkül. A cég mérnökei, alkalmazás technikusai segítettek a jelenlévőknek megismerni és megérteni ezt a technológiát. A résztvevők munkadarabjait – ha elhozták magukkal alkatrészük, termékük rajzait -, helyben kivágták a vízsugaras gépen. Ez alapján könnyen megállapíthatóvá vált a próbadarab vízsugaras vágásának hatékonysága és az, hogy mennyire lenne költségkímélő az alkalmazása.

MAXIEM 1530 CNC vezérelt Vízsugaras Vágógép

A OMAX MAXIEM 1530 egy 22 kW teljesítményű, direkt hajtású, 3500 bar-os nagynyomású szivattyúval szerelt és A-Jet™ 3D-s vágófejjel ellátott berendezés. A vízsugaras vágógép különösen kemény, visszaverő képességgel rendelkező és szigetelő anyagok vágására is alkalmas. A 1530 olyan híd típusú berendezés, amelyet az Omax által szabadalmaztatott lineális hajtásrendszerrel szereltek fel. A hajtás nagy pontosságot ér el a pozicionáló hurok bezárásával lineáris enkóderek segítségével. A motoros Z tengely szintén szoftver által vezérelt, automatikus kiállással és fejkiemeléssel. A vízsugaras vágóberendezések esetében a megmunkálási folyamat során nem keletkeznek mérgező gázok és nem használ olajat.

OMAX MAXIEM 1530

OMAX MAXIEM 1530

Mivel korábbi, nyílt napra felhívó cikkünkben részletesebben foglalkoztunk a vízsugaras vágógép technológiai paramétereivel és a szoftveres háttérrel, így most a széles választékban rendelhető tartozékokra térnénk ki.

A Tilt-A-Jet® lehetővé teszi, hogy az OMAX Vízvágó-megmunkáló Központ gyakorlatilag programozás nélkül kúposság-mentességet érjen el a legtöbb anyagon. A Tilt-A-Jet képes a fúvókát a szoftver által kiszámított szögbe állítani (+/- 9° maximum dőlésszög), ezáltal automatikusan korrigálni az abrazív vízsugárból származó kúposságot. A kúp nem tűnik el, hanem az anyagból leeső selejtes részbe kerül, így a munkadarab élei teljesen merőlegesek lesznek.

A legnépszerűbb kiegészítő az A-Jet™ vágófej. A-Jet™ vágófej pontos, rézsútos éleket alakít ki a felhasználó által kiválasztott szögekben. Teljes egészében szoftveresen vezérelt, két mozgó tengellyel egészíti ki a rendszert, lehetővé téve a fúvóka 0 -60°-os billentését a függőlegeshez képest.

Felszínkövető (TF) – A felszínkövetővel a Vízvágó-megmunkáló Központ megmunkáló központ automatikusan és pontosan képes darabokat kivágni egyenetlen vagy gyűrt felületű anyagokból, speciális programozás nélkül. A felszínkövető közvetlenül a gép Z tengelyére csatlakozik. Az anyagmagasság változását az eszköz azonnal észleli, és a Z tengely automatikusan elvégzi a szükséges magasságállítást, miközben pontosan megőrzi a kellő vágási távolságot (általában 0,060”). Az ütközésérzékelő szünetelteti a vízsugarat és a mozgást, ha akadályt érzékel a fúvóka útjában.

Precíziós optikai helyzet meghatározó (POL) – A precíziós optikai helyzet meghatározó (POL) fokozza az előzetesen megmunkált munkadarabok vízsugaras megmunkálásának precizitását. A POL kialakításának köszönhetően a kezelő pontosan helyezheti el a munkadarabot az OMAX-on a másodlagos megmunkálási műveletek elvégzéséhez. A kezelő bármilyen irányban elhelyezheti a munkadarabokat, és a szoftver automatikusan elforgatja szerszám útvonalát, hogy az illeszkedjen a munkadarab állásához. A precíziós optikai helyzet meghatározó modern kompakt videó technológia segítségével határozza meg precízen az OMAX-ra helyezett, előzetesen megmunkált darab anyagában az egyes pontok, élek vagy furatok helyét.

Gordiusz Alfa nyílt nap

Forgótengely (Rotary Axis) – A forgótengely egy robosztus felépítésű, vízálló forgófej, amely lehetővé teszi a vízsugár XYZ irányban való vágását összetett 3-dimenziós munkadarabok létrehozásához. Teljesen alámeríthető forgófej; számos csatlakozási lehetőséget kínál a kimenőtengelyen úgy, mint külső és belső menetek, peremek és illesztő peremek; OMAX közös asztalvezérlés általi hajtás; csatlakozók és tartók rugalmas pozícionálása; külső zsírzó-szerelvények a könnyű karbantartáshoz; beépített vízcsöpögés érzékelő, figyelmeztető fényjelzések és leállítás.

Fúrófej tartozék – Megbízhatóan lyukaszt laminált és kompozit anyagokat az abrazív vízsugaras vágás előtt. A vízsugárral együtt működik. A fúrófej a vágófej mellé van felszerelve. Az egynegyed lóerős, 90 V-os egyenáramú motor teljesen zárt, ventilátorhűtéses kivitelű. A motorvezérlőhöz 110 VAC egyfázisú energiaellátás szükséges. A motor közvetlenül csatlakozik a fúrófejet hajtó tengelyhez. A fúrófej fokozatmentesen állítható a fúrófejnél mért, legfeljebb 6000 RPM fordulatszámig. A fúró patrontartóval és 1/16″-os patronnal van felszerelve. Teljesen állítható pneumatikus előtolás és marási mélység az elmozdulás 3”-ig és 300 lbs erővel, 100 psi nyomáson.

Rendelhető továbbá 600 és 2000 fontos csiszolóanyag adagolótartály, mely feleslegessé teszi a vágófej fölé szerelt, kisebb csiszolóanyag adagolótartály kézi töltését. Fordított ozmózisos rendszer, mely ideális olyan esetekben, mikor egy adott létesítményben a vízlágyító használata nem felel meg a szivattyú bemenet vízminőségi szabványainak.  Szilárdtest eltávolító rendszer (SRS), ami propeller technológia és egy villanymotor segítségével távolítja el a feleslegessé vált csiszolóanyagot, akár 5,6 font/perc sebességgel. Hűtő, ami lehűti a szivattyút ellátó vizet, így nő a tömítés élettartama.

A Nyílt Napon képviseltette magát a RUUKKI Hungary Kft. is. A cég értékesítési vezetője, Madai Krisztán mesélt a RUUKKI tevékenységéről, valamint a Gordiusz Alfa és a RUUKKI hazai képviseletének kapcsolatáról, együttműködéséről.

[nggallery id=73]

További információ

Gordiusz Alfa Kft. honlapja.
Az OMAX MAXIEM 1530-ról bővebb információ a Gordiusz Alfa aloldalán.

Megosztás
[
    ]