A Milltronics sikerének kulcsa a CNC vezérlés

Milltronics logoA Milltronics sikerének kulcsa a nagy múltú vezérlésfejlesztési tapasztalatokban rejlik. Sikerült megalkotniuk egy igen kifinomult, és felhasználóbarát CNC gépet, melyet vevők ezrei tudnak igazolni.

A kezelő és a vezérlés összekapcsolása innovatív megközelítésnek köszönhetően modellértékű az iparágban. Annak ellenére, hogy sokan megpróbálták lemásolni párbeszédes kommunikációs rendszerüket, ez idáig senki nem járt sikerrel. Ennek oka abban rejlik, hogy más fejlesztőmérnökök a vevők nyújtotta információk nélkül próbálták megtervezni az interfészt. A Milltronics mérnökeik ezzel szemben folyamatos kapcsolatban vannak ügyfeleikkel, akik elmondják igényeiket. Ezzel együtt tisztában vannak azzal, hogy a hagyományos protokollt alkalmazó G/M kód programozók, és CAD/CAM rendszert használó műhelyek számára is alkalmassá kell tenniük gépeiket. Ezt az igényt is kielégítik, ugyanakkor nagysebességű megmunkálást, bőséges háttérmemóriát, programszerkesztési és trigonometriai súgót („Trig súgó”) biztosítanak. Valójában a párbeszédes beviteli mód is G/M kódokon alapszik, ezt jeleníti meg a képernyő. Egyedülálló a kijelzés módja abban is, hogy a szerszámútvonal folyamatosan látható, jóval a gép valós idejű megmunkálása előtt, így gyakorlatilag előre látható a megmunkálás menete.

A vezérlés fejlesztése egy véget nem érő kihívás, hiszen a vezérlési algoritmusok, az egyre kifinomultabb grafikai kijelzések, a nagyobb sebesség, és az irányítási információk is folyamatosan fejlődnek. A termelékenység ehhez képest a gyors felállásban, alacsonyabban képesített kezelő alkalmazásában, és a hatékonyabb programozási lehetőségektől függ, amely alapvetően meghatározza, hogyan tervezik a vezérléseiket. Kérésre viszonteladóik bemutatót tartanak.

 

A kezelőre szabott frontpanel

Bármely CNC gépen dolgozik is, a kezelő több ezer munkaórát tölt a frontpanel előtt. Ezért is tervezték a kezelőfelületet egy nagyfelbontású, nagyméretű, színes LCD monitor köré, szemben az egyéb gépeken alkalmazott kicsi, monokróm kijelzőkkel. A panel két konfigurációban kapható, az egyik egy egyszerűbb, gazdaságos verzió érintő gombokkal, a másik nagyobb kijelzőt, és több gombot tartalmaz. Az azonban biztos, hogy bármelyiket választja, minden esetben élvezheti a Milltronics CNC vezérlések egyszerűségében rejlő előnyt.

Milltronics - 7200 CNC vezérlő

Színes grafikus kijelző

A színes grafikai módnak köszönhetően a szerszámút és a munkadarabprofil a valós megmunkálás előtt ellenőrizhető. Nagyítás/kicsinyítés, elforgatás menüpontok elérhetők, illetve részletező ablak nyitható, a jobb átláthatóság érdekében. Más CNC vezérlésektől eltérően a Milltronics vezérlés kijelzői szorosan együttműködnek a megmunkálás vezérlő rendszerével, amely szinkronizált megjelenítést biztosít, és nem engedi, hogy eltérés mutatkozzon a képernyőn látható információ és a gép által végrehajtott feladat között. A grafikus kijelző a gép által végrehajtott művelet előtt jár, így nyomon követhető a munkafolyamat. A 8000-es széria 3D-s modellezés grafikus megjelenítésére is alkalmas.

Párbeszédes programozás

A párbeszédes programozás nem csak gyors és egyszerű, különösen hatékony is. Menürendszer alapú, kérdés-válasz formátumban működik a rendszer, így készíti el a kezelő a programot. A legtöbb alkalmazásnál nem kell tehát megjegyezni a bonyolult G, vagy M kódokat. Valójában sok, párbeszédes módban létező műveletet szinte lehetetlen duplikálni G/M kódú programozással. Például egy több fogásból történő, adott mélységű megmunkálás szerszám leléptetéseit a G/M kódú programozás csak komplex ciklusokon és fölösleges parancsokon keresztül hajtja végre.

„SLS” Skill Level Select, azaz Előképzettség Választó szerszámgépeken

Ez az innovatív tulajdonság a gépkezelő képzettségének megfelelő vezérléskonfiguráció beállítására ad lehetőséget. Nagyszámú újonc gépkezelővel dolgozott együtt a cég a fejlesztések során, és azt tapasztalták, hogy minél több tulajdonságot, kijelzőt és választási lehetőséget tartalmaz a vezérlés, annál inkább elbizonytalanodik a kezelő. Ezek a választási lehetőségek nem ritkán teljesen tanácstalanná teszik az új gépkezelőt, kisebb önbizalommal, és hosszabb betanulási idővel rontva a hatékonyságot. Az előképzettség-választó opció megoldásként felkínálja, hogy a kezelő ki- és bekapcsoljon bizonyos tulajdonságokat, ezáltal személyre szabja a kezelőfelületet. Az SLS szoftverrel együttműködve elérhető egy on-line súgó, amely gombnyomásra előhív egy illusztrációt. Az illusztrációk minden vonatkozó paramétert bemutatnak, amelyek a párbeszédes programozáshoz szükségesek az adott feladatnál.

Milltronics vezérlésMagas szintű trigonometriai segítség

Ez a tulajdonság sokkal többet nyújt, mint a más CNC gépekbe épített tudományos kalkulátor. A „Trig Súgó” egy olyan koncepció, amelynél felhasználjuk a CNC gép számítógép mivoltát, és kiszámítjuk egy ív kezdő- és végpontját, trigonometriai előszámítások nélkül. A kezelőnek nincs más dolga, mint meghatározni az egyenes, vagy ív végpontját, majd a CNC magától összeköti az alakzatot a hozzá legközelebb eső csomóponttal. A legtöbb CNC vezérlésen pontosan ki kell számolni a csomópontokat a program futása érdekében.

Szigetekkel tarkított üregek különleges megmunkálása

A Milltronics CNC szoftver egyik hatékony tulajdonsága, hogy intelligens módon képes a szigeteket tartalmazó üregeket is kimunkálni, definiált paraméterek segítségével, több fogásból. Ez a tulajdonság több száz órányi programozást spórolhat meg.

Programozás futtatás közben

A termelékenység maximalizálható a működés közben végzett programozással. Új programok létrehozására, meglévő programok módosítására van lehetőség, még akár a program futtatása közben is. A párhuzamosan futó alkalmazások nem állnak le a programozás közben, szerkeszthető a szerszám- és a befogás ofszet, programok másolhatók meghajtóról és meghajtóra, valamint program küldhető RS232 porton keresztül.

Szöveges programozás/Kompatibilitás

Minden Milltronics CNC vezérlés elfogadja az iparban standardnak számító G és M kódokat. A jelenleg kódokat, vagy CAD/CAM rendszert használó, vagy a jövőben ilyen rendszerre áttérni kívánók számára a kompatibilitás nem jelenthet gondot. Minden Milltronics CNC vezérlés egy szövegszerkesztőhöz hasonló alkalmazást futtat erre a célra, amelyben megtalálhatók a keresés, keresés és csere, kivágás, másolás és áthelyezés parancsok.

Makro programozás

Minden Milltronics CNC vezérlés felkínálja a hatékony makro programozás opciót. A makro programozás segítségével maximálisan kihasználhatók a CNC nyújtotta lehetőségek, sőt új lehetőség is kínálkoznak a szerszámkezelés és egyéb területeken.

Egyedülálló grafikai alapú indítás, akár a program közepén

A CNC gépkezelő számára az egyik legnagyobb kihívás, amikor a program közepén kell a gépet elindítania. Habár ez egy egyszerű feladatnak tűnik, a CNC gépek alapvető tulajdonságaiból adódóan ez mégsem az. A Milltronics egy egyedülálló folyamat alkalmazásával oldotta meg ezt a kérdést, úgy, hogy a kezelő grafikus módban határozza meg a végrehajtás kezdőpontját, majd egyszerűen átvált futtatás üzemmódba. Ez egyrészt sokkal könnyebb indítási mód, mintha meg kellene keresni a megfelelő gépi kódot, másrészt így garantált, hogy a modális kódok teljesen végigfutnak, a megfelelő sorrendben.

Milltronics vezérlés 2

A Milltronocs grafikájának előnyei

A Milltronics CNC vezérlés hatékony grafikus kijelzőjén látható a munkadarab geometriája, úgy, ahogyan a megmunkálást követően fog kinézni. A grafikus kijelző jelzi a gépkezelőnek, hogy a szerszám hol jár a munkadarabhoz viszonyítva. A felhasználóbarát kijelző zölddel jelöli a szerszámpályát, sárgával a munkadarabot, vörössel a gyorsmenetet a következő fogáshoz, kékkel pedig az éppen működő szerszám átmérőjét. A grafikus tulajdonságok használatával a kezelő folyamatosan követheti a megmunkálást, mind a valós idejű, mind pedig próbafuttatás közben, mindkét módban kiadva a megmunkálás idejét a szerszámcserékkel együtt.

Kézikerék-vezérelt programvégrehajtás

Ez a hasznos tulajdonság arra szolgál, hogy a gépkezelő teljes mértékben irányíthassa a megmunkálást és nagy biztonsággal futtathassa a programot. Ha aktív ez a funkció, csak akkor megy a végrehajtás, ha a gépkezelő forgatja a kézikereket. Amint a kezelő megállítja a kereket, a gép is azonnal leáll.

Megosztás
[
    ]