A Jenoptik bemutatja 3D-s fémmegmunkáló lézervágó gépét az IMTS 2012 kiállításon

Jenoptik logoA chicagói McCormick Place-en (Illinois állam, Egyesült Államok) 2012. szeptember 10-15 között megrendezett IMTS 2012 (Nemzetközi Gyártástechnológiai Bemutató) kiállítás N-6569-es standján lesz látható első ízben a JENOPTIK-VOTAN® BIM, valamint a cég lézeres fémmegmunkálás terén elért legújabb technológiai újításai.

„Nagy izgalommal várjuk, hogy az amerikai piacnak bemutathassuk robotalapú, 3D-s, lézeres fémmegmunkáló gépünket, a JENOPTIK-VOTAN® BIM-et” nyilatkozta Christon Manzella, a JENOPTIK Laser Technologies amerikai fejlesztési és stratégiai alelnöke. „Az intelligens mérnöki tervezésnek köszönhetően a JENOPTIK-VOTAN® BIM egy nagyon flexibilis, gyors és költséghatékony megoldást jelent az ipari termelés számára, amely számos előnyt hordoz a standard lézeres megmunkáló gépekkel szemben.”

JENOPTIK-VOTAN C BIM

JENOPTIK-VOTAN C BIM

A JENOPTIK-VOTAN® BIM lézeres robotkarjának egyedülálló konstrukciójában az optikai kábel a robotkar fix vállában kapott helyet, ezáltal a lézersugár útja teljesen integrált. A vágási folyamat alatt a lézerfényt egy tükörrendszer irányítja. Mivel a fénykábel nem mozog, nagyobb élettartam garantálható, amely kisebb karbantartási költséget jelent. A karcsú, és könnyű, csupán 5 kilogrammos lézer vágófej segítségével nehezebben elérhető részek is megmunkálhatóvá válnak, illetve növekszik a 3D-s fémmegmunkálás pontossága és sebessége.

Ezen felül a Jenoptik lézerkarjának tengelyirányú mozgása 30-60 %-kal gyorsabb az átlagosnál, ez sokkal rövidebb ciklusidőt eredményez a hagyományos lézerrobotokhoz képest. A 3D-s fémmegmunkálás szektorban a Jenoptik egy versenyképes technológiát kínál ügyfeleinek, kezdve az autóipartól a háztartási gépgyártáson át a víztározó építésig.

Fémmegmunkálás a Jenoptik optikai lézeres JenLas® fiber cw 1000 géppel

JenLas fiber cw 1000

JenLas fiber cw 1000

Az IMTS kiállításon szintén bemutatásra kerül a Jenoptik másik lézeres gépe, a JenLas® fiber cw 1000, amely egy nagyszerű, egyfunkciós, nagyteljesítményű optikai lézeres rendszer, nagy teljesítmény-stabilitással és hosszú élettartammal. A JenLas® fiber cw 1000 folyamatosan nagy megmunkálási sebességet tesz lehetővé, és állandóan magas termelékenységet a különböző alkalmazások területén. Egyéb lézeres technológiákhoz mérten (pl. CO2 lézer) az optikai lézer energiahasznosítása kedvezőbb, ezáltal költséghatékonyabb, különösen az olyan ipari alkalmazásokban, mint a fémvágás, vagy hegesztés.

Az IMTS kiállítás N-6569-es standján a JENOPTIK-VOTAN® BIM robotrendszerének élő bemutatója látható.

A Jenoptik Lézer és Anyagmegmunkálási Divíziója

A Lézer és Anyagmegmunkálási Divízió egyike a piacvezetőknek és feladata a teljes – magas hozzáadott értékkel bíró – lézeres anyagmegmunkálási lánc nyomon követése: az alkatrésztől a komplett rendszerig. A lézeres berendezések területén a Jenoptik a magas minőségű félvezetők, megbízható diódalézerek, valamint innovatív szilárdtest lézerek – például disk és fiber lézerek – specialistája. A nagyteljesítményű diódalézerek területén a Jenoptik világviszonylatban is piacvezetőnek számít magas minőségű termékeinek köszönhetően. Ezeket a lézerforrásokat többek között anyagmegmunkálási folyamatokban, orvosi technológiákban, valamint a szórakoztatóiparban használják. Lézeres gyártórendszereinket úgy terveztük, hogy azok a gyártó üzemekben integrálva kerüljenek a gyártási rendszerbe, ezáltal a gyártás optimalizációja és automatizálása könnyen megoldható. Rendszereink segítségével ügyfeleink műanyagok, fémek, üveg, és vékonyfilm napelemek megmunkálását végezhetik el a lehető legnagyobb hatékonysággal, precizitással és biztonsággal.

További információ

A JENOPTIK lézertechnológiai aloldala.