Modern nagyoló szerszámpályák II.: A megoldásokat fejlesztők

A modern nagyoló pályák fejlesztői és megoldási elveik

A Modern nagyoló szerszámpályák első része ITT érhető el.

A CAM rendszerek fejlesztői az évek során jelentős eredményeket értek el olyan nagyoló szerszámpályák kifejlesztése során, melyek célja, hogy a hagyományos nagyolást kiváltva, egy jelentősen egyenletesebb szerszámterhelést biztosító megoldást adjanak a felhasználóknak. A különböző CAM rendszerek más és más megoldást fejlesztettek ki (vagy épp licenszelnek más fejlesztőktől) megoldásként. Tekintsük át, kik is a résztvevők.

TrueMill

TrueMILL – Surfware Inc. – SURFCAM

Több mint 10 éve a piacon elsőként megoldást fejlesztő cég a Surfware Inc. volt, aki a TrueMill –nek keresztelt technológiával kínált megoldást a SURFCAM felhasználóinak. A fejlesztési koncepció alapját az képezte, hogy egy adott megmunkálandó anyag, marószerszám és megmunkálási környezet (gép, felfogás, stb.) mellett a forgácsolási állapot jellemzőit négy paraméter írja le: a főorsó fordulatszáma, a fogásmélység, az előtolási sebesség és a vágási szög. A TrueMILL olyan szerszámpálya generálását teszi lehetővé, ahol a szerszám vágási szöge maximalizált, állandó főorsó fordulat, fogásmélység és előtolás mellett. Ezzel a szerszámterhelés, a forgácsvastagság és a szerszámhőmérséklet ingadozása nagyon kis határok között tarthatóak. A technológia szabadalom által védett.

Stratégia leírás: http://www.surfware.com/truemill_toolpath_strategies.aspx

Termék: http://www.truemill.com

______________________________________________________________________________________________

VoluMill

VoluMill – Celeritive Technologies – SIEMENS NX CAM (Unigraphics), Cimatron, hyperMILL, PTC (Creo, ProEngineer), Mastercam, ESPRIT, és még számos CAM rendszer.

A TrueMILL szabadalmi oltalom alá eső technológiáját csak a SURFCAM használ(hat)ja, ezért a fejlesztők egy része 2007-ben kivált a Surfware cégtől és egy saját céget alapított Celeritive Technologies néven, melynek célja az volt, hogy egy CAM rendszer független, licenszelhető technológiát fejlesszen ki. Ennek a terméknek a neve a VoluMill, mely számos CAM rendszerben megtalálható napjainkban. A VoluMill a szerszámpálya generálásához felhasznált algoritmusa a szerszám terhelését úgy próbálja meg egyenletes értéken tartani, hogy a megmunkálás során a forgácsvastagságot egy maximális értéken limitálja. A technológiát szintén szabadalom védi.

Stratégia leírás: http://www.volumill.com/content/brochures-white-papers

Termék: http://www.volumill.com

CAM rendszerek: http://www.volumill.com/content/how-buy

______________________________________________________________________________________________

Mastercam

Dynamic Mill – CNC Software Inc. – Mastercam

A VoluMill technológiáját licenszelő cégek közül a CNC Software Inc. további fejlesztéseket hajtott végre a számítási algoritmuson, melyet egy új terméknévvel vezetett be a Mastercam rendszerük részeként, ez a Dynamic Mill. A pályaszámítás elve tehát megegyezik a VoluMill forgácsvastagság maximalizálás módjával.

Termék: http://www.mastercam.com

______________________________________________________________________________________________
edgecam_logo_new

Waveform – Vero Software – Edgecam, AlphaCam

A Vero Software által fejlesztett Waveform stratégia a vágási szög értékét tartja egy maximum értéken, és a szerszám előtolását és fordulatszámát optimalizálja a szerszámpálya mentén. A számítási algoritmus bár hasonló elven alapszik mint az Adaptív Nagyolás, a pálya alakja teljesen más logikával készül. A Waveform stratégiát a Vero egy másik CAM rendszerében is megtaláljuk, az Alphacam-ben.

Stratégia leíráshttp://www.edgecam.com/waveform

Termékhttp://www.verosoftware.com/
______________________________________________________________________________________________

HSMWorks

Adaptive Clearing – HSMWorks ApS. – HSMWorks

A HSMWorks ApS. 2007 óta van a piacon és az Adaptive Clearing technológiát fejleszti a HSMWorks CAM rendszeréhez, mint egy megoldási lehetőséget az egyenletes szerszámterhelés elérése érdekében. A szerszámpálya számítását a TrueMill-hez hasonló (csak hasonló lehet, mivel a technológia szabadalmaztatott) elveken végzi: – A pálya mentén szerszám vágási szöge állandó (közel állandó, csak kis mértékben változik).

Termék: http://www.hsmworks.com

______________________________________________________________________________________________

iMachining

iMachining – SolidCAM Inc. – SolidCAM, InventorCAM

A SolidCAM Inc. által fejlesztett SolidCAM és InventorCAM-ben megtalálható iMachining névre keresztelt modulja egy teljesen egyedi fejlesztést képvisel. A cég a piacon kapható algoritmusok átvétele, illetve azok tovább fejlesztése helyett egy teljesen más megközelítést használó algoritmus kifejlesztését tűzte ki célul: az iMachining a szerszámpálya mentén az egyenletes szerszámterhelést valósítja meg, ezzel biztosítva a szerszámra ható forgácsolási erő állandó értéken tartását. Az algoritmus a szerszámpálya mentén a vágási szöget és az előtolási sebességet változtatja egy tartományon belül.

Stratégia leírás: http://download.solidcam.info/doc/Kyla/SolidCAM_2011_Getting_Started_iMachining_res_300.pdf

Termék: http://www.solidcam.com/cam-solutions/imachining/

______________________________________________________________________________________________

Delcam

Delcam Vortex – Delcam plc. – PowerMILL, FeatureCAM

A Delcam plc. álltal fejlesztett Vortex nagyoló pálya a PowerMILL és a FeutureCAM következő verziójában lesz elérhető. Sajnos a számítási algoritmusról jelenleg nagyon kevés információ áll rendelkezésre, de annyit tudni lehet, hogy a Vortex a vágási szög megfelelő értéken tartásával valósítja meg, hogy a szerszám sehol ne legyen túlterhelve.

Stratégia leírás: http://www.delcam.com/news/press_article.asp?releaseId=1321

Termék: http://www.powermill.com/  http://www.featurecam.com/

A cikkünk következő részében összehasonlítjuk, hogy az egyes rendszerek egy egyszerű 2.5D-s alakzat esetén milyen jellegű pályát generálnak. Az első összehasonlítás célja pusztán a vizuális elemzése a generált pályáknak, technológiai paramétereket még nem vizsgáljuk.

Szerző: Kollár József

Modern nagyoló szerszámpályák első része ITT érhető el.

Megosztás
[
    ]