Mikro vízsugaras vágás: bővíti az új konstrukciós megoldások lehetőségeit

A microwaterjet® márka – a mai szükségletekre szabott megoldás

A Galika Szerszámgépek Kft. nem régiben megtartott nyílt napján számunkra is meglepő érdeklődés övezte a mikro vízsugaras vágó berendezésünket, ezért szeretnénk kedves Olvasóinak bővebben tájékoztatni a technológiáról és a benne rejlő lehetőségekről. Amennyiben a lenti információk alapján a berendezés érdeklődésre adhat okot, az olmützi értékesítési és gyártási központunkban az Ön igényei és specifikációi szerint készítjük el Önnek a kívánt munkadarabot a microwaterjet®F4 géppel. Csak küldje el nekünk a műszaki rajzot és a műszaki dokumentációt, mi pedig rövid idő alatt elkészítjük Önnek a munkadarab prototípusát. Ezen kívül térítésmentesen legyártjuk Önnek a minták első sorozatát is.

A vízsugaras vágás –hogyan működik?

A precizitás, kezelhetőség és egyre könnyebb darabok iránti folyamatosan erősödő igény nem csak az új technológiákat és anyagokat kívánja meg, hanem a munkadarabok miniatürizálását is. Az évek milliói során a víz számos lenyűgöző formát és struktúrát hozott létre a világon. A microwaterjet® a természet ezen csodáját alkalmazta, amikor létrehozta a precíz, gazdaságos és nagy teljesítményű mikro vízsugaras vágóberendezését.

A vízsugaras vágás esetében a természetben lejátszódó folyamatot a nagynyomású szivattyú használata jelentősen felgyorsítja, amely akár 4000 bar nyomás létrehozására is képes. A vizet, amelynek sebessége kb. 800m/s, a nagynyomású csővezeték vezeti a vágófejhez –a sugár vastagsága 0,2 ; 0,3 vagy 0,5 mm lehet. A vízsugár az adalékanyaggal együtt keresztülhatol a vágott anyagon – a vágást végezhetjük akár csak vízzel is, vagy víz és adalékanyag (abrazív) kombinálásával. A végeredmény pedig tiszta és pontos vágás. A technológiát kifejezetten a 2D-s precíz és apró munkadarabok gyártásához ajánljuk, amelyeknek lényegesen kisebb a minimális anyagvastagsága (0.08 mm tiszta vízzel és 0.02 mm abrazív anyaggal történő vágás esetén), mint a hagyományos vízsugaras vágásnál (0.8 mm).

Technológiai előnyök:

Vízsugaras vágás pontosságaA vízsugaras vágás egyik legfontosabb előnye, hogy a vágandó anyagot semmilyen hőhatás nem éri ezáltal nem következik be anyagváltozás a vágandó anyag szerkezetében. A vágóközegnek köszönhetően a vágott felület kitűnő minőségű, így nincs szükség további műveletekre. A vágás minden esetben mechanikai feszültség nélküli. Minden gyártási művelet egyetlen eszközzel történik. A gép és a munkadarab beállítása egyszerű és gyors, a prototípusok rövid idő alatt legyárthatóak. A berendezés felállítási helyigénye kicsi, az üzemeltetési költségek pedig alacsonyak. A gép kezelése nagyon egyszerű és a munkatér könnyen hozzáférhető. A microwaterjet® technológiája 10x pontosabb, mint a hagyományos vízsugárral történő vágás. A gyártási folyamat ismétlési pontossága kiváló. A munkakörnyezet nem szennyeződik be, nincsenek melléktermékek, sem por és nem keletkezik veszélyes hulladék – következtetés képen a gép bárhol üzemeltethető. A berendezés szilárd, tömege 6 tonna, a géptest pedig kiválóan nyeli el a vibrációt. A vezető felületek pontossága kiváló. A 0,3 mm vastagságú sugárnak köszönhetően a víz- és abrazívanyag-fogyasztás igen alacsony,a módszer a termelékenységi hatékonyságot is növeli. A F4-es berendezés µm-ben mérhető beállítási és ismétlési pontosságot garantált. Az X- és Y- tengelyeken közvetlen útmérés biztosítja a pontosságot, a víztartály pedig temperált. A gép pozícionálási és ismétlési pontossága 3 µm, az elérhető felületi minőség N6.

Üzemeltetési költségek

  • 0,3 mm-es vágó fúvóka: 0,3 l/perc vízfogyasztás és 60 g/perc abrazívanyag-fogyasztás
  • 0,5 mm-es vágó fúvóka: 0,6 l/perc vízfogyasztás és 120 g/perc abrazívanyag-fogyasztás
  • a vágó fúvóka élettartama kb. 40 óra, a zafír fúvókáé pedig kb. 8 óra
  • semmilyen egyéb vágóeszközre nincs szükség –nincs semmilyen egyéb eszközköltség

A gép és a megmunkálható anyagok általános adatai

A technológia azon előnye, hogy szinte bármilyen anyag megmunkálható – kerámia, üveg, műanyagok, gumi, bármilyen fém és mindezek mindenféle égetés ill. az anyag egyéb károsítása nélkül – megkérdőjelezhetetlen. A vágott anyag maximális vastagsága 140 mm lehet, a minimális pedig 0,02 mm. A kontúrpontosság az anyagvastagságtól és anyagösszetételtől függően akár a +/- 0,01 mm-t is elérheti. A vágás közbeni maximális sebesség 4000 mm/perc, a zajszint pedig 80 dB (A).

Összehasonlítás más technológiákkal

A plazma- és lézervágással összehasonlítva a legkézenfekvőbb előnye a már említett anyagszerkezet változás nélküli vágás. Természetesen a végtermék pontosabb és jobb felületi minőségű és nincs szükség további műveletekre. A balesetveszély kisebb a karbantartás pedig sokkal egyszerűbb. Amennyiben a prés technológiával szeretnénk összehasonlítani, akkor az anyagok sokrétűségén kívül fontos tény, hogy a munkadarabra kifejtett nyomás elhanyagolható, valamint lehetővé válik a vágott darabokon történő gyors módosítás, azaz nincs szükség a présszerszám áttervezésére. A huzalos szikraforgácsolással szembeni előnyök a nem vezető képes anyagok megmunkálásának lehetősége, gyorsabb vágási sebesség (rövidebb ciklusidő). Nem elhanyagolható előny, hogy a bemeneti nyílásokat a gép maga vágja ki, azaz nincs szükség startlyuk-furatra. A munkadarab befogás egyszerű és itt is jelentkezik az az előny, hogy nincs semmilyen hőhatás az anyagra.

Megmunkálható anyagok a teljesség igénye nélkül:

  • műanyagok – szivacsok
  • nem vezető fémek – alumínium és alumínium ötvözetek
  • cirkónium – tantál
  • magnézium – fémötvözetek
  • edzett acél – mangán
  • volfrám – titán
  • szálas anyagok – szén és műszál
  • kerámia – üveg, réteges üveg
  • plexi – gránit, kő, márvány
  • pala – gumi és még számos anyag…

Microwaterjet F4A berendezés általános ismertetése – microwaterjet® F4

Főbb összetevők:

  • nagynyomású hidraulikus szivattyú: max. 4000 bar nyomás kifejtésére képes
  • ásványi betonból készült gépágy
  • vágófej- Ø0,2 , 0,3 és 0,5 mm-es fúvókakészlet
  • acélkád
  • abrazív anyag utántöltő rendszer
  • vezérlő szekrény
  • szűrőegység

 

Forrás: Galika Szerszámgépek Kft.

A Galika Szerszámgépek Kft. 2012. június 6-7. között tartott nyílt napján Martin Fanta, a MicroWaterjet termékmenedzsere mutatta be a vízsugaras vágógépet, melyet az alábbi videóban tekinthetnek meg:

További információ:

GALIKA Szerszámgépek Kft.
Tel.: +36-23-445-730
E-mail: info@galika.hu
Web.: www.galika.com
Video anyagok:
http://www.microwaterjet.com/media_video.aspx
http://www.microwaterjet.com/media_video.aspx

Megosztás
[
    ]