Költségcsökkentő formaleválasztó spray

Ultraseal logoAz Ultraseal International és a japán Aoki Science Institute nagy érdeklődést váltott ki innovatív termékével, a Lubrolene WFR-EC elektrosztatikus, vízmentes formaleválasztó spray-vel, amely átalakíthatja a nagynyomású öntési technológiákat. A két cég felkérést kapott, a nagy presztizsű Euroguss 2012-n, a 12. Nemzetközi Fröccsöntési Eljárások Kongresszusán, Nurembergben, Németországban, hogy tartson egy előadást az eljárásról, amely nagymértékben csökkentheti a költségeket és növelheti a fröccsöntés minőségét. Egy 800 tonnás gépen csupán az öntőszerszámok fenntartási és pótlási költségén megtakarítható összeg éves szinten 440 000 Fontra rúghat, hagyományos, vízbázisú formaleválasztó használatával összevetve. A Lubrolene WFR-EC elektrosztatikus spray alkalmazásával a működési költségek akár 85%-kal csökkenthetők, emellett csökkenthető a selejtes darabok száma. Elenyésző számú selejtes minőségű alkatrész gyártható.

Az előadást az Ultraseal International – a Lubrolene kizárólagos európai forgalmazója – részéről Tim Butler, az Aoki Science Institute – a Lubrolene gyártója – részéről pedig Koji Togawa tartották, nagyszámú érdeklővel. Az Ultraseal International értékesítési igazgatója, Tim Butler elmondta, „Az Euroguss 2012 látogatóit lenyűgözte a Lubrolene WFR-EC formaleválasztó anyag alkalmazásával kifejlesztett új módszer nyújtotta költségmegtakarítás, minőségjavulás, és környezeti előnyök. Az olajbázisú kenőanyagot tartalmazó elektrosztatikus spray áttörést jelent, amely jelentős előnyöket kínál a fröccsöntő technológiák használóinak világszerte. Ez egy valóban izgalmas fejlesztés, amely a Lubrolene WFR előnyös tulajdonságaihoz további értéket adott.”

Évtizedeken keresztül a fröccsöntésben vízbázisú kenőanyagokat használtak, amelynek nagy hátránya, hogy csak 150°C és 250°C között hatékonyak. Általában az eljárás során a felületi hőmérséklet meghaladja a 250°C-ot, így a vízbázisú kenőanyagok hűtőfolyadékként funkcionálnak, ám ez az öntvény belsejét porózussá teszi, a felületen vízfoltok maradnak vissza, illetve megnő a kockázata a melegen olvasztott fém felrobbanásának. Legjelentősebb hátrány, hogy az öntőszerszámon jelentkező állandó hőstressz, amit az ismételt gyors hűtés és melegítés okoz, repedésekhez, illetve a szerszám rövid élettartamához vezet. Ezzel szemben a Lubrolene innovatív olajbázisú formaleválasztó anyaga magasabb üzemi hőmérsékleten is kifejti hatását, így kiküszöbölhető a vízbázisú kenőanyagoknál jelentkező hőstressz.

Plusz előny, hogy mivel a hűtési folyamathoz nincs rá szükség, kevesebb formaleválasztó is elegendő, illetve a villamosenergia-felhasználás is csökken, hiszen nincs szükség az öntést követően a vízbázisú kenőanyag levegővel történő kiszárítására. A Lubrolene WFR-EC a Lubrolene vízmentes formaleválasztó anyagok második generációja, amelyet kifejezetten bonyolult alkatrészek gyártásához fejlesztettek ki, hiszen korábban gondot okozhatott a komplex, nehezen hozzáférhető részek kenése, pl. a kilökőtüske mögötti területé. A Lubrolene WFR-EC kis, elektrosztatikus töltéssel rendelkezik és egy elektrosztatikus spray szórófejjel – hasonló, de kisebb, mint egy elektrosztatikus festőpisztoly –, amely az Asahi Sunac Corporation fejlesztése. Az elektrosztatikus töltés következtében kialakul egy ún. „körbefolyási effektus”, amely behúzza a Lubrolene WFR-EC-t az öntőforma nehezen elérhető részeihez is. A hagyományos vízbázisú kenőanyagokhoz képest, amelyek esetében a befecskendezett kenőanyag térfogatának csupán 3% tapad aktívan a felülethez, az első generációs Lubrolene WFR-nél ez már 25%, míg a Lubrolene WFR-EC egy jelentős előrelépéssel 65%-ban tapad. A képződő filmréteg vastagabb is: 5 mikron, az első generációs Lubrolene WFR 3 mikronjával, illetve a vízbázisú kenőanyagok 0,5 mikronjával szemben.

Hagyományos, vízbázisú formaleválasztó anyaggal összevetve, egy 500 tonnás, évente 500 000 öntést végző gépen alkalmazva az elektrosztatikus Lubrolene WFR-EC spray a következőket kínálja:

  • Az öntőszerszám fenntartásának és cseréjének költségében 103 000 Font megtakarítás jelentkezik
  • 1/1 000 térfogatú kenőanyag-használat
  • Nincs szennyvízkezelés
  • 8%-kal rövidebb ciklusidő, a szárítási munkafolyamat kiiktatásának köszönhetően
  • A széndioxid-kibocsátás csökkenése 60 tonna/év/gép értékkel, a szárítási munkafolyamat kiiktatásának köszönhetően
  • Kevesebb és kisebb pórusok (0,1mm átmérőig, összehasonlítva az 1-2mm-esekkel)
  • Elhanyagolható mennyiségű selejt (jó pár százalék a vízbázisú kenőanyagoknál)
  • A selejtes termékek újraolvasztásból eredő költségek kisebb mértékben jelentkeznek

A Lubrolene WFR harmadik generációja éppen fejlesztés alatt áll, melynek célja a még magasabb, akár 430°C-os üzemi hőmérséklettel szembeni ellenállóság. Az NPL elnevezésű termék egy olyan WFR-EC, amely bizonyos százalékban mikroport tartalmaz, a kevesebb pórus, illetve a szép, sima öntési felület kialakulása érdekében, akár alacsonyabb, 200°C-os hőmérsékleten is.

A világszerte jelen lévő brit Ultraseal International úttörő az újrahasznosítható tömítőanyagok alkalmazásában, és az ide tartozó impregnáló eszközök területén, amely gyorsan és tartósan megoldja az öntvények esetében fellépő porozitási problémákat. Központja Coventry-ben található, Nagy-Britanniában, de működik Németországban, Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban, illetve ügynöki/viszonteladói hálózata világszerte elérhetővé teszi. A Lubrolene termékeket Európában az Aoki Science Institute-tal közösen promotálja. Az Ultraseal International a GIFA 2011 kiállításon is az Aoki Science Institute-tal közösen állított ki, ahol bemutatták legújabb fejlesztésüket, az öntvények tömítéséhez használt teljesen zárt eljárást, a cég zászlóshajójának számító, újrahasznosítható tömítőanyaggal, a Rexeal 100-zal.

Megosztás
[
    ]