China Hi-Tech Fair üzleti fórum és üzletember-találkozó

China Hi-Tech Fair 2012 BudapestA Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a China Hi-Tech Fair Szervezőbizottsága közösen rendezte meg a China Hi-Tech Fair (CHTF) üzleti fórumot Budapesten. Az esemény, melynek ötödik alkalommal házigazdája Budapest, immáron hagyománnyá, és a magyar-kínai üzleti kapcsolatok ápolásának egyik legjelentősebb éves fórumává vált.

A CHTF üzleti fórum hozzájárul a magyar-kínai, illetve az európai-kínai kapcsolatok fejlesztéséhez, Kelet-Közép-Európa pozíciójának, ezen belül Magyarország és Budapest szerepének erősítéséhez.

Az üzleti fórumot megelőzően június 25-én a HITA és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) szervezésében üzleti szemináriumra került sor a kínai üzleti delegáció részvételével. Dr. Mészáros György, a NIH elnöke köszöntője után Bukvai Károly, a HITA elnöki főtanácsadója beszélt a magyar befektetési környezetről és befektetési lehetőségekről.

A június 26-ai üzleti fórumon és üzletember-találkozón felszólalt dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter, Gao Jian, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, Chen Biao, Shenzen város alpolgármestere, a China Hi-Tech Szervezőbizottságának alelnöke és Kerekes György, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnökhelyettese. Továbbá magyar oldalról előadást tartott az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke, a Magyar Biotechnológiai Szövetség ügyvezető igazgatója és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének elnöke.

A nemzetgazdasági miniszter köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a China Hi-Tech Fair-nek otthont adó Shenzen város egy fogalom, egy legenda az üzleti világban. Dinamikus fejlődésével, innovatív és kreatív megoldásaival, a kutatásfejlesztés támogatásával nem pusztán Kína egyik motorja, de példa is Magyarország, sőt Európa számára. Európa ugyanis stagnál, s hogy újra fejlődésnek induljon, szüksége van versenyre, az oktatás megerősítésére, az ipari és technológiai fejlesztésekre és üzletbarát gazdaságpolitikára. Mindezekben előttünk jár Kína, így egyrészt tanulnunk érdemes tőle, másrészt együttműködnünk vele.

Gao Jian nagykövet asszonyGao Jian nagykövet asszony felszólalásának középpontjában az együttműködés állt. Véleménye szerint meg lehet és meg is kell találni azokat a kölcsönösen előnyös partnerségi formákat, melyek az egyébként eltérő gazdasági helyzetben lévő országok számára egyaránt előnyösek. Számos kiaknázatlan lehetőség rejlik Kína és Európa, Kína és Kelet-Európa valamint Kína és Magyarország viszonylatában. Félre kell tenni a gazdasági protekcionizmust, széles körű és nyitott együttműködésekkel lehet harmonikus, stabil fejlődési pályára állni.

Kerekes György, a HITA elnökhelyettese bemutatta a Hivatal tevékenységét, kiemelve a szervezet két fő célkitűzését, a befektetések ösztönzését, illetve a hazai kis- és középvállalkozások exporttörekvéseinek támogatását. Hangsúlyozta, hogy a HITA fontosnak tartja, hogy minél nagyobb mértékben magyar beszállítókkal dolgozzanak a nálunk letelepedett nemzetközi cégek, s jelezte, hogy ez a Magyarországon termelő kínai cégekre átlag fölött jellemző.

Az előadásokat követő délutáni üzletember-találkozón a résztvevő magyar és kínai vállalatok kétoldalú tárgyalásokat folytattak az információs- és kommunikációs technológiák, megújuló energia, környezetvédelem, biotechnológia és pénzügyi szektor területén.

A rendezvényen összesen 36 kínai cég (88 fő) és 103 magyar vállalkozás (155 fő) vett részt.