A Sinumerik mérföldkövei

Forradalom a szerszámgépgyártásban

Siemens

A Siemens, az 1950-es évek legjelentősebb európai szerszámgépgyártója a Sinumerik cég égisze alatt piacra dobja az első ipari szabványnak minősülő NC (numerical control – számvezérlésű) rendszerét. A kis cég gyakorlatias hozzáállásának bizonyságául nem sokkal később az első revolver-esztergapad kifejlesztése szolgált. A további, egyre újabb generációs rendszerek jelentik az első lépéseket a különálló elektronikai alkatrészekből felépülő PLC (programozható logikai vezérlők) rendszerek felé. Ezt a PLC technológia különböző megmunkálási technológiákhoz (esztergálás, marás, köszörülés és nibbelés) kifejlesztett változatai követik.

1976 Az első mikroprocesszoros CNC-rendszer

1973-ban a Sinumerik 500C-vel megtörtént az első nagy lépés a CNC felé. Az 1976-ban bemutatott Sinumerik System 7 az első mikroprocesszoros CNC, amely már lehetővé tette a DNC (distributed numerical control) hálózati működtetést. A továbbfejlesztett Sinumerik “System 7 Sprint” pályavezérlés programozását tette lehetővé. 1979 – Többcsatornás CNC A Sinumerik System 8 egy integrált programozható logikai vezérlőt (PLC-t) tartalmazó többcsatornás CNC rendszer volt, amely egyformán alkalmas volt esztergáláshoz és maráshoz, csakúgy, mint fúráshoz és nibbeléshez (kivágáshoz). Ezt a „cipősdoboznyi méretével” kitűnő gépet egy időben fejlesztették ki a Sinumerik Primo-val. Az IBM 5150 (az első IBM PC) 1981-es piacra dobását a Sinumerik System 3, a System 8 és a Primo közötti CNC rendszer megjelenése követte.

1984 – Nyílt felhasználói felület

A System 800 egyik fő alapelve a „nyíltság” volt, ami aztán a későbbi generációs CNC-készülékekre is jellemző. Ennek a generációnak az első gépei a közepes teljesítményű Sinumerik 810T/M és a 820T/M voltak, amelyek nyílt ember-számítógép kezelőfelülettel (human-machine interface – (HMI)) rendelkeztek. A következő években jelent meg a piacon a moduláris felépítésű, felsőkategóriás teljesítményű Sinumerik 850 és 880 (különböző számú tengellyel). Ezt a PLC-családot az alsóbb kategóriák felé a kompakt Sinumerik 805egészítette ki.

Sinumerik 840D

Sinumerik 840D

1994 – Nyitott NC mag

A Siemens 1994-ben dobja piacra a felső kategóriás Sinumerik 840D-t, melyben a PLC-t digitális vezérlő csatolóval és nyílt NC maggal. Ez lehetővé teszi a szoftverelemek CNC-be történő integrációját, így biztosítva azt, hogy a szerszámgépgyártók technológiai szakértelme az automatizálási folyamat részévé váljék. A vezérlés és a CNC digitális csatolása végre lehetővé teszi a további fejlesztéseket különböző szinteken. A PLC-k családja újra kibővült: a Sinumerik 810D közép szintű igényekre lett kifejlesztve, míg a cég az alsóbb alkalmazási területeket a 802D-vel elégíti ki.

 

1996 – Az első „Integrált biztonságú” CNC rendszer

A nemzetközi előírások és jogi szabályozás értelmében a megmunkáló eszközökkel dolgozó személyeket védeni kell a veszélyesnek minősülő mechanikai hatásoktól. Ezért használatosak különféle rendszerek az egyes tényezők, mint például a sebesség folyamatos monitorozására. Az áttörést ezen a téren az érintésalapú hardverek helyébe lépő elektronika és szoftverek térhódítása jelentette. A Siemens úttörő munkájának köszönhetően a biztonságtechnológia mára elfogadott gyakorlattá vált a mechanikai és a rendszertervezés során.

2001 – Szimuláció és virtuális prototípus-gyártás

A szerszámgépgyártók- és felhasználók további teljesítménynövelése érdekében a Siemens az ezredfordulón új korszakot nyitott a „gépszimuláció” és a „virtuális prototípus-gyártás”bevezetésével. A “mechatronikai támogatás” a fejlesztési szakaszban szolgáltat segítséget a gépgyártók számára. Az új fejlesztésű szimulátorok lehetővé teszik a megmunkálási eljárások és teljes gyártási folyamatok virtuális elemzését, míg a virtuális CNC-vezérlés segítségével gyári szimulációs rendszerekkel történő integráció is megvalósítható. A végfelhasználók rendelkezésére álló egyéb alkalmazások között már megjelennek a webalapú feltételmonitoring és a gyártók közötti platformok online diagnosztikai, karbantartási és szervizelési feladatok ellátásának céljára.

Sinumerik 828D

Sinumerik 828D

2005 – A PLC-k új generációja

A PLC-k új, a Sinamics S120 meghajtási rendszerén alapuló, Sinumerik által létrehozott generációja már az Industrial Ethernet/Profi hálózaton történő kommunikációt is biztosítja. Ennek a generációnak az első felső kategóriás képviselőjeként a Sinumerik 840D sl lépett a piacra, amelyet kivételes nyíltság és rugalmasság jellemez. Ezt követte a Sinumerik 802D sl, egy egyszerű kialakítású és költséghatékony változat, amely főleg a fejlődő országok vállalati igényeinek kielégítésére szolgált. A termékcsaládot a Sinumerik 828D tette teljessé, amelyet az előző két gép közé pozicionáltak. 2008 – Integrált megoldások A termékfejlesztési folyamat optimalizálása érdekében a CAD/CAM és a CNC rendszerek egyre nagyobb mértékű összeolvadására volt és lesz szükség. Az orvosiműszer-gyártó vállalatok ezt az integrált technológiát például az implantátumok előállítása során használják fel. A kezdeti adatrögzítést követően a képi adatokat az implantátumok modellezésére, megtervezésére és a gyártás programozására használják fel. Az NX CAMszoftverrel a szerszámok és a funkciók virtuálisan, gyártási körülmények között tesztelhetők. A CAM programnyelv NC kódra fordítható a gép számára az optimalizált posztprocesszorok alkalmazásával, majd a DNC-vel a Sinumerik számára továbbítható.

Sinumerik 840D sl ShopTurn 7.5

Sinumerik 840D sl ShopTurn 7.5

2010 – Innovatív mozgatásvezérlés és működtetés

Sinumerik 840D sl és a Sinumerik 828D gépekhez mellékelt technológiai csomag már tartalmazza az új Advanced Surface mozgatásvezérlést, amely a korábban lehetséges megoldásokhoz képest finomabb felületelmunkálást biztosít, ráadásul rövidebb megmunkálási idő alatt. Az új, standard felhasználói felület, a Sinumerik Operate grafikus megjelenítési lehetőségeit továbbfejlesztették, továbbá egy olyan felfedező struktúrát fejlesztettek, mely a mindennapos PC-használatban megszokott praktikus funkciókat tartalmaz, például a másolás-beillesztést. Így a gépkezelőknek lehetősége nyílik az új felhasználói felület intuitív használatára. Ennek alapját a ShopMill/ ShopTurnszolgáltatja, amely különösen felhasználóbarát és innovatív funkciókat kínál.

 

További információ

A Siemens Zrt. Ipari Automatizálási és Hajtástechnikai aloldala 

Megosztás
[
    ]