A MOL csoport kenőanyag üzletága

1907-ben és 2012-ben, MOL-LubRégmúltba visszanyúló gyökerek

1907-ben Füzitő-pusztán – a mai Almásfüzitőn – magyar mérnökök irányításával, magyar szakmunkásokkal termelni kezdett a Vacuum Oil Company Rt. ásványolaj finomítója. Termékeinek jelentős részét kenőanyagok tették ki. A telephelyen ma is kenőanyag-gyártás folyik, a bejárat felett azonban a MOL-LUB Kenőanyag Gyártó Forgalmazó és Szolgáltató Kft. neve szerepel. Hosszú és változatos út vezetett a V.O.C. Rt. kenőanyag gyárának felépítésétől napjainkig. A Vacuum Oil Company Rt. 1948-ban eladta részesedését, a gyár magyar tulajdonba került. Ezt követően, a MOL-LUB Kft. 2002. július 1-i megalakulásáig még nyolcszor változott a vállalat neve, ami négy alkalommal a tulajdonosi szerkezet megváltozásával is járt. Egy szempontból azonban könnyen jellemezhető ez a hosszú út: az egymást követő generációk folyamatosan gyarapították azokat a tapasztalatokat, amelyeket elődeik a kenőanyagok fejlesztése és gyártása területén felhalmoztak. Többszöri újrakezdés és folyamatos fejlődés után a mai MOL-LUB Kft. – a MOL csoport kenőanyag-gyártásának és hozzá kapcsolódó tevékenységeinek bázisa – korszerű, a vevői igényekhez illesztett kenőanyag választékkal, és világ élvonalába tartozó minőséget képviselő kenőanyagokkal rendelkezik. A MOL márkanevű kenőanyagokhoz nyújtott műszaki szolgáltatások fejlesztése a 90-es évek közepétől lépett intenzív szakaszba. A célirányos fejlesztés következtében ma a MOL-LUB Kft. szolgáltatás-kínálata alkalmas bármilyen vevői igény magas színvonalú kielégítésére.

Termékfejlesztés, portfolió karbantartás

A MOL márkanevű kenőanyagok fejlesztését a MOL-LUB Kft. saját mérnökgárdája végzi. Társaságunk nagy figyelmet fordít az innovációs folyamat minden elemére:

− Piacismeret

A piaci igényekkel összhangban álló, versenyképes termékportfolió biztosítása a felhasználói igények és szokások folyamatos figyelésén alapul. Az igényekhez történő alkalmazkodás kiterjed a termékek technikai paramétereire és kiszerelés választékára. A piaci információk folyamatos gyűjtéséhez Társaságunk többcsatornás rendszert épített ki, amelyet a MOL-LUB Kft. marketing-, üzletkötő- és technikai szolgáltató szakemberei, valamint a MOL-csoport kenőanyag üzletében érintett valamennyi közép-kelet-európai leányvállalat munkatársai közösen működtetnek.

− Gépgyártói trendek, technológiai fejlődés

MOL-Lub OlajmintaA MOL-LUB Kft. termékfejlesztéssel és technikai szolgáltatások nyújtásával foglalkozó mérnökei folyamatosan figyelemmel kísérik a vezető járműgyártó- és ipari berendezés-gyártó vállalatok tevékenységét annak érdekében, hogy termékeink minden pillanatban kielégítsék a legújabb követelményeket is. Napi kapcsolatban állnak a kenőanyag-adalékok fejlesztésében élenjáró vállalatok munkatársaival, így első kézből kapnak információkat technológiai újdonságokról.

− Képzett szakemberek, korszerű kutatólaboratórium

A MOL-LUB Kft. fejlesztőmérnökei az alapképzettségükön – tudományegyetemi vegyész, vagy vegyészmérnök – posztrgaduális tribológiai végzettséggel is rendelkeznek. Munkájukat korszerű berendezésekkel felszerelt, független intézet által akkreditált kutatólaboratórium támogatja, amely lehetőséget nyújt a legkorszerűbb vizsgálati technikák alkalmazására.

− Termékbevezetés, kommunikáció

Társaságunk az új termékeinek piacra kerülését követően megkülönböztetett figyelmet fordít azok felhasználásának tapasztalataira, támogatja partnereit az újdonságok bevezetésében, még akkor is, ha az új termékek forgalomba hozatalát széles körű üzemi alkalmazástechnikai vizsgálat előzte meg.

− Életciklus figyelés, folyamatos korszerűsítés

A termékmenedzsment rendszer fontos feladata a forgalmazott termékek piaci helyzetének folyamatos figyelése, szükség esetén a termékek továbbfejlesztésének kezdeményezése.

− Műszaki támogatás

A MOL-LUB Kft. a mőszaki szolgáltatások széles választékát építette ki, amelyekkel elősegíti termékeinek szakszerű, gazdaságos és a környezetre veszélytelen felhasználását.

Termékválaszték

A MOL-csoport kenőanyag üzlete a közlekedési és ipari kenőanyagok teljes választékával áll partnerei rendelkezésére.

MOL-Lub KenőzsírKözlekedési kenőanyagok, autókemikáliák

A MOL Dynamic márkanevű motorolajok alkalmasak a legújabb, legkorszerűbb személy- és haszongépjárművek, mezőgazdasági erőgépek és önjáró munkagépek, egyéb off-road járművek általános és gyártó-specifikus követelményeinek kielégítésére, rendelkeznek a gyártók jóváhagyó nyilatkozataival.
A csúcsminőségű MOL közlekedési hajtóműolajok között megtalálhatók az üzemanyag megtakarításra lehetőséget nyújtó viszkozitási osztályú, korszerű összetételű magas teljesítményszintű termékek.
A motor- és hajtóműolajokat fagyálló hűtőfolyadékok, szélvédőmosó folyadékok és fékfolyadékok széles választéka egészíti ki. Társaságunk AdBlue névvel, vagyis a Német Autóipari Szövetség (Verband der Automobilindustrie) márkanevével forgalmaz SCR rendszerű kipufogógáz-kezelő berendezések működtetéséhez szükséges segédanyagot.

Ipari olajok, nem kenési célú ipari felhasználású termékek

A MOL Lubricants márkanév alatt piacra kerülő ipari kenőanyagok a világ élvonalába tartoznak. Az Almásfüzitőn gyártott ipari hajtóműolajok, turbinaolajok, kompresszorolajok, a szerszámgépek és cirkulációs rendszerek kenőanyagai a legszigorúbb követelményeknek is eleget tesznek, amit számos neves gépgyártó jóváhagyó nyilatkozata támaszt alá.
A MOL-LUB Kft. a hidraulikus munkafolyadékok területén is széles termékválasztékkal (klasszikus ásványolaj bázisú, hamumentes adalékolású, tűzálló, biológiailag lebomló, stb.) áll partnerei rendelkezésére.
A nem kenési célú ipari felhasználású termékek közül a szigetelő olajok, hőközvetítő közegek (ásványolaj alapú, valamint monoetilén-glikol és polipropilén-glikol bázisú termékek), formaleválasztó segédanyagok és fehérolajok érdemelnek kiemelt említést.

Speciális ipari kenőanyagok

Egyes ipari technológiák és berendezések különleges követelményeket támasztanak a kenőanyagokkal szemben. Az élelmiszeripari berendezések kenőanyagainak járulékos követelményeket is ki kell elégíteniük. A MOL Food márkanevű, szintetikus bázisolajok felhasználásával készülő csúcsminőségű élelmiszeripari kenőanyagok NSF H1 regisztrációval rendelkeznek, így az élelmiszergyártás bármely területén alkalmazhatók. A MOL Food termékcsalád hajtóműolajokat, hidraulikaolajokat, lánckenőanyagokat, kompresszor- és vákuumszivattyú-olajokat, és élelmiszeripari minőségő kenőzsírt tartalmaz. A szélsőséges körülmények között is alkalmazható, vagy speciális igényeket kielégítő egyéb kenőanyagokra általában kis mennyiségben van szükség. A MOL-LUB Kft. a texasi székhelyű Lubrication Engineers Inc. vállalattal alakított ki együttműködést a speciális ipari igények kielégítésére. A Lubrication Engineers márkanevű kenőanyagok elérhetők a MOL-csoport kenőanyagüzletének értékesítési hálózatán keresztül.

MOL-Lub FogmarásFémmegmunkálási segédanyagok

A MOL-LUB Kft. a fémmegmunkálási segédanyagok teljes skáláját gyártja és forgalmazza. Termékei között egyaránt megtalálhatók a forgácsolási emulziók (mikro- és makro-emulziók), a vágóolajok és a képlékeny alakítás (hideg- és melegalakítás) segédanyagai. A széles termékválaszték bármely megmunkálási technológiához és megmunkált anyagminőséghez biztosítja az optimális segédanyag kiválasztásának lehetőségét.

Kenőzsírok

A több mint negyven termékből álló MOL márkanevű kenőzsír-család az alkalmazási területek rendkívül széles körét fedi le. Hétféle sűrítővel (kalcium-, kalcium-komplex-, kalcium-szulfonát-, lítium-, lítium-komplex-, alumínium-komplex szappan, valamint bentonit) készülnek. A termékcsalád egyes tagjai szilárd adalékokat (grafit, molibdén-diszulfid) tartalmaznak. A széles választék lehetőséget nyújt a speciális üzemi körülményekhez (pl. magas hőmérséklet, kémiailag agresszív környezet, lökésszerű igénybevétel, vízterhelés, stb.) legmegfelelőbb termék kiválasztására.

„Tailor-made” kenőanyagok

A korszerő kutatólaboratóriumi háttérrel rendelkező képzett termékfejlesztő- és szolgáltató mérnökök konkrét igényekhez illesztett termékek fejlesztésével is foglalkoznak. Ennek megfelelően a MOL kenőanyag-választékban helyet kaptak a „tailor-made termékek. Léteznek konkrét gyártósorhoz fejlesztett képlékeny alakítási segédanyagok, kenőzsírok, stb. A „tailor-made” fejlesztések a vevők és a MOL-LUB Kft. közötti jó kapcsolatot is tükrözik.

Technológia, logisztika

A kenőanyagok gyártása a Társaság almásfüzitői telephelyén történik. A folyamatos korszerűsítés eredményeként a technológiai folyamatok ma már teljesen számítógép-vezéreltek. Az alapanyagok keverőtartályokba történő automatikus betöltését a számítógépek vezérlik, a technológiai paramétereket is számítógépek felügyelik. A beszállítók auditálása, az alapanyagok minőségellenőrzése, a gyártásközi és végső minőségvizsgálatok rendszere együttesen biztosítja a MOL kenőanyagok kiváló minőségét. A Társaság minőségbiztosítási rendszere természetesen nem csak a gyártásra, hanem tevékenységének teljes skálájára kiterjed. A termékek flakonos, kannás és hordós kiszerelése teljesen automatizált. A termékek többsége közvetlenül az almásfüzitői logisztikai raktárból kerül a vevőkhöz. A közép-kelet-európai értékesítést Romániában további kettő, Szlovákiában pedig egy raktár támogatja.

Célpiacok, értékesítés, harmonizáció

A MOL márkanevű kenőanyagok fő piaca a közép-kelet-európai régió, azon belül is elsősorban Magyarország, Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Románia. A régió többi országában 2004. óta folyamatos a MOL kenőanyagok jelenléte. A MOL-LUB Kft. termékei az értékesített bázisolajokkal együtt ~8% piaci részesedéssel rendelkeznek a régióban.

A kész kenőanyagok és autókemikáliák részesedése a fő piacokon:

  • Magyarország ~29%
  • Szlovákia ~20%
  • Szerbia ~7%
  • Románia ~6%
  • Cseh Köztársaság ~4%

Társaságunk fontosnak tartja, és fejleszti oroszországi jelenlétét, mivel az orosz piac rendkívül nagy lehetőségeket rejt magában. A kész kenőanyagok értékesítése döntően a MOL-csoporthoz tartozó leányvállalatokon keresztül valósul meg:

  • MOL-Lub Almásfüzitői raktárMagyarország: MOL-LUB Kft.
  • Ukrajna: MOL Ukraina t.o.v.
  • Szlovákia: Slovnaft a.s.
  • Szerbia: Intermol d.o.o.
  • Romania: MOL Romania PP s.r.l.
  • Cseh Köztársaság: Slovnaft Česká Republika, spol. sr.o.
  • Szlovénia: MOL Slovenija d.o.o.
  • Ausztria: MOL Austria Handels GmbH.
  • Oroszország: MOL-LUB RUSS ooo.

A MOL-csoporton belül a kenőanyag üzlet tekintetében további harmonizációs lehetőségek kihasználása van folyamatban, amelynek részese a horvát INA olajtársaság és a TIFON d.o.o. töltőállomás hálózat, valamint az olasz IES – Italiana Energia e Servizi spa. energetikai vállalat.

Szolgáltatások

A MOL kenőanyagok értékesítésében részt vevő leányvállalatok – elsősorban Magyarország, Szlovákia és Románia területén – a technikai és környezetvédelmi szolgáltatások széles skáláját kínálják vevőik számára.

A technikai szolgáltatások fő területei:

  • Tanácsadás, szakértői támogatás: A kenéstechnikai mérnökök részt vesznek a vevők kenési feladatainak megoldásában
  • Olaj- és gépdiagnosztika: A MOL-LUB Kft. olajdiagnosztikai laboratóriuma a WearCheck International szakmai szövetség tagjaként világszínvonalú gépállapot-figyelést végez.
  • A kenőanyagok karbantartása: A magyarországi, romániai és szlovákiai Kenőanyag Szerviz rendszeresen karbantartja a nagy vevők kenőanyag-tölteteit.
  • A kenéstechnikai tevékenység átvilágítása: A szolgáltatás lényege a vevők támogatása a kenőanyagokkal kapcsolatos tevékenységük átvilágítása és értékelése útján.
  • Kenéstechnikai audit: A szolgáltatás a kenőanyagokkal kapcsolatos tevékenység átvilágításán túlmenően a felhasznált kenőanyagok gépenkénti értékelését, és a kenőanyag-portfolió racionalizálását is magában foglalja.
  • Szoftverrel támogatott Kenésgazdálkodási Rendszer telepítése: Egy speciális szoftver segíti a MOL kenőanyagok vásárlóit a kenőanyagokkal kapcsolatos tevékenységük rendezetté tételében, az adatok tárolásában, a trendek figyelésében.
  • Folyadék-menedzsment (Fluid Management): A szolgáltatás valamennyi, kenéssel kapcsolatos tevékenység átvállalását jelenti. A MOL kenőanyagok vásárlóinak nem kell foglalkozniuk a kenőanyagokkal kapcsolatban keletkezett veszélyes hulladékok ártalmatlanításával sem, mivel Társaságunk szolgáltatásként nyújtja számukra ezt a tevékenységet.
Szerző: Kisdeák Lajos

További információ:

A MOL kenőanyag és autóápolás aloldala.

Megosztás
[
    ]