9%-kal több külföldi látogató

27. BIEMH kiállítás

A 27. BIEMH Nemzetközi Szerszámgép Kiállítás – Spanyolország legnagyobb ipari kereskedelmi kiállítása – a résztvevők és a több mint 43 000 kereskedelmi látogató pozitív értékelésével zárult. A 2012-es expó jelentősen felülmúlta a várakozásokat (különösen a jelenlegi piaci helyzetet figyelembe véve) a létrejött üzletkötések számát és a fontosabb megállapodásokat tekintve.

A BIEMH 6 napon keresztül várta a látogatókat a Bilbao Kiállítási Központban. A Központ vezérigazgatója, José Miguel Corres elmondta, hogy nem csak az uniós vásárlók jöttek el szép számban, hanem az EU-n kívüli országokból érkező specialisták is, többek között Kínából, Törökországból, Ukrajnából, Indiából, Mexikóból, Brazíliából, Algériából, Marokkóból, Oroszországból, Egyiptomból, Kolumbiából, a Dominikai Köztársaságból és Venezuelából; ezek az országok fontos célpiacot jelentenek manapság a szerszámgépexport számára. A megelőző expóhoz képest 9%-kal nőtt a külföldi látogatók száma, akik 56 különböző országból érkeztek az eseményre.

A kereskedelmi látogatók a fémipari forgácsoló gépek, szerszámok és kiegészítők, a fémformázó gépek, és automatizált gyártási rendszerek szektorát tartották a legérdekesebbnek.

A 27. BIEMH alaptémája az innováció volt. Mind a promóció, mind a gyártástechnológiákat elismerő Nemzeti Szerszámgép Tervezési és Innovációs Díj, mind pedig az előadások erre az alaptémára koncentráltak. A Nemzeti Szerszámgép Díjat az Ibarmia és a Soraluce cégek vihették el, külön említést érdemelt a Soraluce és a Fresmak.

José Miguel Corres ezen kívül kiemelte a közintézmények vezetőinek nagyszámú részvételét a kiállítás minden napján.

Az AFM elnöke, José Ignacio Torrecilla megelégedését fejezte ki az expó sikerességét illetően, különösen a Spanyolországban, illetve az általánosan jellemző nehéz gazdasági helyzetet tekintve. „Valódi ipari találkozóhelyként működik a kiállítás, egy, a kilábalásra késztető erőként, amelyre nagy szükség van. Szilárd alapnak bizonyult, amelyre építkeznünk is kell” mondta. Objektív adatokkal támasztotta ezt alá, idézve egy felmérést, amely szerint a kiállítók 90%-a úgy véli, hogy az idei rendezvény legalább olyan jó volt, ha nem jobb, mint a legutóbbi, és a szerszámgépgyártók 75%-a úgy gondolja, hogy mostantól elindulhat a növekedés útján.

A baszk kormány ipari minisztere, Bernabé Unda szintén jelen volt a záróesemény sajtótájékoztatóján. Kijelentette, hogy „ez a rendezvény az erőt és a kemény munka lehetőségét fejezi ki, amely a különböző, egymás mellett működő szektorok és szervezetek koordinációjában rejlik. Ez egy egészséges, erős, határokon átívelő szektor”.

Végül bejelentették, hogy a következő BIEMH időpontja 2014. június 2-7. lesz.