Újabb Radan sikertörténet: egyedi homlokzatburkolatok

A Durham megyei Bishop Auckland székhelyű Donkin Fabrication egy Amada Arcade 212 stancológépen gyártja termékeit.

Szolgáltatásaik, termékpalettájuk:

  • hőszigetelt ereszcsatornák
  • gerincszellőzők
  • tetőszegélyek
  • oromszegélyek
  • vízköpők
  • alumíniumhegesztés
  • lamellák
  • homlokzatburkolatok
  • ablakpárkányok
  • mennyezetek
  • oszlopburkolatok

A vállalat a Red Architectural beszállítója, aki közvetlenül a fő kivitelezővel van szerződéses kapcsolatban. Az általuk gyártott függönyfal, burkolat és tetőszerkezet elemeket szinte minden olimpiai épületen beépítik.

Radan RadpunchJason Patterson, a Donkin értékesítési és termelési igazgatója elmondása szerint a csapata teljes körű építészeti, mérnöki szolgáltatást nyújt az olimpiára, a nagy teherbírású acéloktól kedve a könnyű acélokig és Paroc kőzetgyapot paplanig. „ Mindent elősajtolni kell, emiatt szükség van pontosan a megfelelő számú és helyzetű tájoló furatra. Bármi, amin furat van, bármi, amire jelölést kell felvinni vagy süllyeszteni kell, a Radan Radpunch-on megy keresztül.”

Példaként egy ereszcsatorna rendszert említett, mikor a Radan-nal tekintélyes mennyiségű időt spóroltak meg, a minőség garantálása mellett. „30 különböző hosszúságú ereszcsatorna volt, minden egyes méretűnek azonosnak kellett lennie. Radan nélkül megmunkálni ezeket csak külön-külön, egyesével megjelölve és kifúrva lehetett volna. Azonban a Radan-nal meg volt a környezet, ahol egyszer kellett csak megrajzolni, felszerszámozni, kisajtolni és ellenőrizni. Mindemellett a teljes gyártási folyamat egyetlen programban futott. A termelés így tízszer gyorsabb, a minőség és a pontosság pedig biztosított.”

Jelenleg még csak az Amada az egyetlen gép, amin Radan-t használnak, de már keresik annak a lehetőségét, hogy az élhajlítóikat is ezzel a CNC lemezalakító szoftverrel vezéreljék. Már jelenleg is használják a Radraft 2D-t, és tervezik, hogy 3D tervezői környezetet is fejlesztik. „Képessé akarunk válni, hogy a megrendelőinknek 3D-ben is meg tudjuk mutatni, mit is fogunk legyártani, valamint, hogy műszaki rajzokat is tudjunk küldeni számukra. Ezzel az a célunk, hogy lenyűgözzük az új megrendelőinket és már az új ötletük megszületésétől együtt tudjunk velük dolgozni.”

A Shotton Hall School látványterve (forrás: static.worldarchitecturenews.com)

A Shotton Hall School látványterve (forrás: static.worldarchitecturenews.com)

Igaz, hogy csak az Amada gépükön használják a Radan-t, de Jason Patterson szerint már volt olyan megbízásuk, amit enélkül nem tudtak volna elvállalni, mint például a Shotton Hall School látványos, skálázott hatású homlokzata a Durham megyei Peterlee-ben.

A megrendelés szerint zsindely elemekből összeépített burkolatot kellett készíteniük íves homlokzatra, ami ráadásul előre is volt döntve. „Másik gyártók visszaléptek ettől a feladattól, mivel egyszerűen nem látták a módját, hogy hogyan lehetne legyártani a zsindely elemeket. Az építész rajzait felhasználva, melyen szerepeltek az ívek és dőlésszögek, a Radan a kezdetektől kirajzolt mindent.”

A Donkin CAD/CAM csapata, Andrew Hillary és Paul Briddick Radraft-tal elkészítették a terveket, majd felszerszámozták és beágyazták, mielőtt elküldték volna a CNC kódot az Amada sajtolóra, hogy a próbadarabot elkészítse.

„A Radan-nak köszönhetően számos vázlatot gyorsan és hatékonyan ki tudtunk próbálni, mígnem megtaláltuk a legmegfelelőbb megoldást” – mondta Jason Patterson. A teljes homlokzat elkészítéséhez 2100 zsindely elemre volt szükség, a Radan pedig szabványosította az ehhez szükséges jelölést, lyukasztást és hajlítást. „Ha minden egyes zsindely elemet kézzel kellett volna megjelölni és kivágni, akkor túl drágán tudtuk volna legyártani és nem lettünk volna képesek elvégezni a munkát.”

A Radan lehetőséget nyújt a stancrajzok optimalizálására

A Radan lehetőséget nyújt a stancrajzok optimalizálására

Paul Briddick a gyártásból ment a tervezési és programozási osztályra, és elmondása szerint a Radan nagyon megkönnyíti a munkáját. „Az automatikus felszerszámozás és beágyazás nagy segítség és nagyon felhasználóbarát.”

Andrew Hillary már sok éve használja a Radan-t és mikor csatlakozott a vállalathoz, örült, hogy ezt a rendszer használják a Donkin-nál is. „A gyorsaság és az egyszerűség, ahogy módosítani lehet a modelleket nagy nyereség számomra, és a szoftver a többi hasonló szoftver csomagok elé helyezi.”

A Radan-t Jason Patterson-nak, a Donkin vezetőjének akkor mutatták be, mikor beruháztak az Amada gépükre. „Ha még mindig fűrésszel vágnánk a munkadarabokat, mint ahogy azt korábban tettük, kizárt, hogy a jelenlegi gazdasági klímában versenyben maradtunk volna. Tudtam, hogy a Radan forradalmasítani fogja az üzletünket, az igazgatók pedig már nem is értik, hogyan működhettünk eddig nélküle. Felgyorsítja a standard termékeink gyártását, valamint a segítségével a termékeink 75-80%-át fejleszthetjük, amik teljesen személyre szabottak. A Radan-nak köszönhetően versenyképesek vagyunk azokkal a konkurenciáinkkal, akik rendelkeznek Radan-nal, de jóval azok előtt járunk, akiknek nincs.”

„Ez azt jelenti, hogy fejleszteni tudunk olyan egyedi termékeket, amik igazán profitálók, a Radan pedig kulcsszerepet játszik a bővítési terveinkben az elkövetkező években.”

A Donkin Fabrication a Donkin Roofing leányvállalataként kezdte kilenc éve, főképp azért, hogy legyártsa a tetőszerkezet gyártó cégnek a szükséges elemeket, 2006-tól pedig külső munkákat is elvállalnak. Jelenleg 28 főt foglalkoztatnak, a négy évvel ezelőtti 12-höz képest.

További információ

A Radan magyarországi forgalmazója a graphIT Kft.
A Radan aloldala a graphIT Kft. honlapján
Az Amada magyarországi forgalmazója az EPL-Tech Kft.

Megosztás
[
    ]