Nyílt hét a TST Machine Kft és a CNCEDU Kft jóvoltából

Tari Attila ügyvezető a TST Machine nyílt hetén előadás közben

Tari Attila ügyvezető a TST Machine nyílt hetén előadás közben

Nagy érdeklődés övezte a TST Machine Kft és a CNCEDU Kft által szervezett CNC Oktatószoftver -és Szerszámgép bemutató hetet, melyet a csepeli telephelyén tartott a két közös bázisú cég április 23. és 27. között. A korábban TST Mechanik Kft. néven indult cégek történetét, gépeit és szolgáltatásait Tari Attila, a cégek ügyvezetője mutatta be. A cég történetének, illetve a forgalmazott gépeknek a részleteiről nemrég megjelent cikkünkben is olvashatnak.

Az bemutatók sorát Kiss Anna, a CNCEDU Kft. munkatársa folytatta, aki a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki mesterképzésének hallgatója is. Anna a Nanjing Swansoft  CNC szimulációs rendszerét mutatta be, melynek legújabb verziójában 50 vezérlés, (köztük az NCT legújabb, 104-es vezérlésének delta verziója is), valamint 6 eszterga és 9 maróközpont is elérhető. Erről a szoftverről is írtunk már korábban, sőt egy korábbi verzió demója is letölthető regisztrált felhasználóink számára. A beszámolóban a szoftver három fő területéről hallhattunk: az SSCNC a CNC szerszámgépek vezérlés-szimulátora, az iskolák körében ez örvend a legnagyobb érdeklődésnek; az SSMAC, melyben CNC szerszámgépeket lehet virtuálisan felépíteni és javítani; illetve az SSPLC, ami egy virtuális PLC szimulátor a gyártási folyamatok virtuális megvalósításának és jobb megértésének elősegítésére jött létre.

Siemens SINUMERIK 828 D - kompakt, erős, egyszerű

Siemens SINUMERIK 828 D – kompakt, erős, egyszerű

A folytatásban pedig Gonda Norbertet hallhatták a résztvevők, aki a Siemens képviseletében tartott előadást. Gonda úr a szerszámgépvezérlők szaktanácsadásával foglalkozik, és a rendezvény keretében a Siemens széleskörű tevékenységi körei mellett a Sinumerik 828 D vezérlőtípust mutatta be.
Ismertetője szerint a standard kategóriát a SINUMERIK 802D sl képviseli, a kompakt kategóriát a SINUMERIK 828D, míg a prémium kategóriában pedig SINUMERIK 840D vezérlés nyújt megfelelő megoldásokat. Alább egy táblázatban is összefoglaljuk a legfontosabb információkat ezekről a vezérlésekről:

 Standard kategóriaKompakt kategóriaPrémium kategória
 SINUMERIK 802D slSINUMERIK 8282DSINUMERIK 840D sl
    
Alkalmazási területHagyományos gépekhezKompakt gépek vezérlőjeA legmagasabb igényekhez
    
Technológiákesztergálás, marás,
köszörülés
esztergálás, marásUniverzális, minden technológiához
    
StruktúraSzabványosított
panel CNC
Kompakt panel CNC vízszintes és függőleges elrendezésbenmoduláris, méretezhető, univerzális CNC +SINAMICS hajtások; PC-be integrált változat is: 840Di sl
    
Bővíthetőség fokaMax. 4 tengely + 1 főorsóMax. 8 tengely/ főorsó egy megmunkálási csatornábanMax. 31 tengely/főorsó 10 megmunkálási csatornában
 vagy 3 tengely + 2 főorsó
 1 PLC segédtengely 
 1 csatorna 
Knuth X.Mill 640 CNC

Knuth X.Mill 640 CNC

A SINUMERIK 828D-t a gyártó 3 szóval jellemzi: kompakt, erős, egyszerű. A vezérlő szabványos csatlakozókkal rendelkezik: kezeli az ethernetet, van USB- és CF kártyaolvasója is. Marógépes alkalmazás esetén A-tengelyre és statikus ferde síkú megmunkálásra nyújt lehetőséget, így kiválóan alkalmas lehet öntőforma- és szerszámkészítő alkalmazásokhoz. Esztergára szerelve 8 tengely/főorsóig és Y-tengelyes mozgásra alkalmas, hajtott szerszám homloksík és palást megmunkálását tudja elvégezni, valamint kezeli a mellékorsót (ellenorsót). A vezérlés 80 bites pontossággal számol, és ezt a pontosságot tartja a jeladó és a teljes szabályzókör is.

Az előadásokat követően a gépcsarnokban megtekinthetők voltak a Knuth gépek, típus szerint a Basic 180 Super hagyományos eszterga, az Universa 550 műszerész eszterga marófejjel, a VHF 2 univerzális marógép,  a Pico Turn CNC oktatóeszterga, a Pico Mill CNC oktató marógép és az X.Mill 640 megmunkáló központ.

Kiss Anna jóvoltából még egy demo megmunkálást is lencsevégre kaphattunk a Knuth Pico Mill marógépen, de ezt saját szemmel is láthatják rövid, a szerdai nyílt napot összefoglaló videónkban:

[nggallery id=55]

További információ

A TST Machine Kft. honlapja
A CNCEDU Kft. honlapja

Megosztás
[
    ]