Nyílt hét a TST Machine Kft és a CNCEDU Kft jóvoltából

Tari Attila ügyvezető a TST Machine nyílt hetén előadás közben

Tari Attila ügyvezető a TST Machine nyílt hetén előadás közben

Nagy érdeklődés övezte a TST Machine Kft és a CNCEDU Kft által szervezett CNC Oktatószoftver -és Szerszámgép bemutató hetet, melyet a csepeli telephelyén tartott a két közös bázisú cég április 23. és 27. között. A korábban TST Mechanik Kft. néven indult cégek történetét, gépeit és szolgáltatásait Tari Attila, a cégek ügyvezetője mutatta be. A cég történetének, illetve a forgalmazott gépeknek a részleteiről nemrég megjelent cikkünkben is olvashatnak.

Az bemutatók sorát Kiss Anna, a CNCEDU Kft. munkatársa folytatta, aki a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki mesterképzésének hallgatója is. Anna a Nanjing Swansoft  CNC szimulációs rendszerét mutatta be, melynek legújabb verziójában 50 vezérlés, (köztük az NCT legújabb, 104-es vezérlésének delta verziója is), valamint 6 eszterga és 9 maróközpont is elérhető. Erről a szoftverről is írtunk már korábban, sőt egy korábbi verzió demója is letölthető regisztrált felhasználóink számára. A beszámolóban a szoftver három fő területéről hallhattunk: az SSCNC a CNC szerszámgépek vezérlés-szimulátora, az iskolák körében ez örvend a legnagyobb érdeklődésnek; az SSMAC, melyben CNC szerszámgépeket lehet virtuálisan felépíteni és javítani; illetve az SSPLC, ami egy virtuális PLC szimulátor a gyártási folyamatok virtuális megvalósításának és jobb megértésének elősegítésére jött létre.

Siemens SINUMERIK 828 D - kompakt, erős, egyszerű

Siemens SINUMERIK 828 D – kompakt, erős, egyszerű

A folytatásban pedig Gonda Norbertet hallhatták a résztvevők, aki a Siemens képviseletében tartott előadást. Gonda úr a szerszámgépvezérlők szaktanácsadásával foglalkozik, és a rendezvény keretében a Siemens széleskörű tevékenységi körei mellett a Sinumerik 828 D vezérlőtípust mutatta be.
Ismertetője szerint a standard kategóriát a SINUMERIK 802D sl képviseli, a kompakt kategóriát a SINUMERIK 828D, míg a prémium kategóriában pedig SINUMERIK 840D vezérlés nyújt megfelelő megoldásokat. Alább egy táblázatban is összefoglaljuk a legfontosabb információkat ezekről a vezérlésekről:

  Standard kategória Kompakt kategória Prémium kategória
  SINUMERIK 802D sl SINUMERIK 8282D SINUMERIK 840D sl
       
Alkalmazási terület Hagyományos gépekhez Kompakt gépek vezérlője A legmagasabb igényekhez
       
Technológiák esztergálás, marás,
köszörülés
esztergálás, marás Univerzális, minden technológiához
       
Struktúra Szabványosított
panel CNC
Kompakt panel CNC vízszintes és függőleges elrendezésben moduláris, méretezhető, univerzális CNC +SINAMICS hajtások; PC-be integrált változat is: 840Di sl
       
Bővíthetőség foka Max. 4 tengely + 1 főorsó Max. 8 tengely/ főorsó egy megmunkálási csatornában Max. 31 tengely/főorsó 10 megmunkálási csatornában
  vagy 3 tengely + 2 főorsó
  1 PLC segédtengely  
  1 csatorna  
Knuth X.Mill 640 CNC

Knuth X.Mill 640 CNC

A SINUMERIK 828D-t a gyártó 3 szóval jellemzi: kompakt, erős, egyszerű. A vezérlő szabványos csatlakozókkal rendelkezik: kezeli az ethernetet, van USB- és CF kártyaolvasója is. Marógépes alkalmazás esetén A-tengelyre és statikus ferde síkú megmunkálásra nyújt lehetőséget, így kiválóan alkalmas lehet öntőforma- és szerszámkészítő alkalmazásokhoz. Esztergára szerelve 8 tengely/főorsóig és Y-tengelyes mozgásra alkalmas, hajtott szerszám homloksík és palást megmunkálását tudja elvégezni, valamint kezeli a mellékorsót (ellenorsót). A vezérlés 80 bites pontossággal számol, és ezt a pontosságot tartja a jeladó és a teljes szabályzókör is.

Az előadásokat követően a gépcsarnokban megtekinthetők voltak a Knuth gépek, típus szerint a Basic 180 Super hagyományos eszterga, az Universa 550 műszerész eszterga marófejjel, a VHF 2 univerzális marógép,  a Pico Turn CNC oktatóeszterga, a Pico Mill CNC oktató marógép és az X.Mill 640 megmunkáló központ.

Kiss Anna jóvoltából még egy demo megmunkálást is lencsevégre kaphattunk a Knuth Pico Mill marógépen, de ezt saját szemmel is láthatják rövid, a szerdai nyílt napot összefoglaló videónkban:

További információ

A TST Machine Kft. honlapja
A CNCEDU Kft. honlapja