MasterCAM – Újdonságok

Ha jobban megfigyeljük és esetleg folyamatosan nyomon követjük a gépipar, – jelen esetben a forgácsolás technológiájának a változását – megfigyelhetjük, hogy az egyes, egymással összefüggő ágazatok fejlődése és fejlesztései egymásra kölcsönhatást gyakorolnak, olykor húzóerőként szolgálnak egymás felé. Mára már a gép-szerszám-szoftver hármasa elválaszthatatlan egységet alkotnak a gazdaságos és nyereséges termelés eléréshez.

2D-s és 3D-s Dynamic Mill pályák

2D-s és 3D-s Dynamic Mill pályák

Ebben a fejlődésben tart lépést és olykor mutat irányt a MasterCAM „Dynamic Mill” megmunkálási stratégiái. Ez a metódus 2 éve jelent meg először a MasterCAM-ben, elsők között a piacon. Ma már nem csak az egyszerű 2D-s zsebek marására nyújthat alternatívát, hanem ugyanezt az eljárást használva alapul kontúrozásra, nyitott zsebekre és maradékanyag eltávolításra is használható. Az idén megjelent X6-os verziótól kezdődően pedig 3D-s felületek (csésze, zseb, mag) nagy sebességű nagyolására és az ezeken a felületeken megvalósítható maradékanyag megmunkálása is alkalmazható.

 

Teljes vágóél kihasználása

Ezzel a megmunkálási stratégiával teljes hosszában egyszerre használhatjuk a szerszám vágóélét, mivel az általános standard szerint minden szerszámon legalább 1.5D-2.5D vágóél van köszörülve, így viszont ki is használhatjuk azt. Ezzel a technológiával ráadásul jóval magasabb szerszámélettartamok érhetőek el a viszonylag kicsi (0.1D-0.3D) oldalfogás értéke miatt. A kis oldalfogásból adódóan jóval magasabb vágósebességeket alkalmazhatunk ami csökkenti a megmunkálás idejét.

Gyorsaság javítása

Ezekhez az alapokhoz járul hozzá a MasterCAM még néhány extra megoldással a gyorsaság javítása érdekében, mint például a szerszám szabályozható kiemelése fogásból a szerszámtengely irányában a következő fogásvételig. Itt ugyan csak néhány tized milliméterről van szó, de ez éppen elég ahhoz hogy a munkadarabon ne jelenjenek meg a maró „hátának”  karcolásai és ugyanakkor magasabb előtolás is programozható legyen ezekre a mozgásokra. Ez azért lényeges, mivel nem emeljük ki teljesen a szerszámot az átálláshoz és már nem csak a korszerűbb gépek gyorsítanak könnyedén fel akár 10-15 méteres asztalelőtolásokra, így sokszor már nem célszerű gyorsjáratot programozni viszonylag kis távolságokra.

Simítás egyetlen operációval

A már nagyolt felületek simítására nyújt új és korszerű megoldást a „Hybrid Finish” stratégia, amely egy időben ötvözi a függőleges és vízszintes felületek simítását, folyamatos átmenetet biztosítva közöttük a lépésköz megtartásával, vagy szükségszerű finom módosításával. Így lehetővé válik szinte bármilyen bonyolultságú felülethalmaz simítása egyetlen operációban, akár egyetlen beállással és kiállással, ezzel csökkentve a megmunkálás idejét és folytonosságát.

Javított felületminőség

Hybrid Simítási Technológia

Hybrid Simítási Technológia

Sokszor elmarad, vagy nem kap kellő figyelmet simítási technológia tervezésekor a pálya minőségének  kontrollálása. Gyakran csak egyetlen tűrésértéket van lehetőségünk állítani a feldolgozás pontosságánál, de ez sokszor nem elég. Ezért alkotta meg a MasterCAM a „Toolpath Refinement” technológiát, amelyben részletesen állíthatjuk a szerszámpálya pontosságát, folytonosságát. Különböző szűrők alkalmazása és akár fix szegmens hossz állítása is lehetséges. Igaz, ezzel byte-okban mérve az NC kód terjedelmesebb lesz, de ettől még a szerszámpálya hossza méterben kifejezve nem változik, így a megmunkálási idő sem, viszont a simított felület minősége jelentősen javul. Ezzel egészíti, és használja ki igazán a MasterCAM a korszerű gépek kapacitását és gyors feldolgozási képességét. Így a maximumot lehet kihozni a CNC gépek által nyújtott NURBS, Super-NURBS simítási és egyéb pályaoptimalizálási opciókból.

Egyszerű és hatékony 5 tengelyes stratégia

MasterCAM - Blade Expert

MasterCAM – Blade Expert

Aki mélyebben foglalkozott már 5 tengelyes megmunkálásokkal, sokszor kerülhetett abba a helyzetbe hogy egy-egy speciális feladat igencsak nehezen oldható meg egy standard 5 tengelyes stratégiával. Ez sok mindenből következhet, de alapvetően az 5 tengelyes megmunkálás megnövekedett szabadságfokából vagy az adott stratégia vezérelhetőségéből és a paraméterek állíthatóságából adódik. Ebben a szegmensben kínál megoldást a MasterCAM „Blade Expert” kiegészítője, kifejezetten a turbinakerekek, hajócsavarok és a ventilátorok egyszerű, de mégis hatékony megmunkálására. Mivel elegendő csak a három fő elemet megadnunk a járókerék modelljéről (lapát, kerékagy és lapát él),  így drasztikusan csökkenthető a programozásra fordított idő, tehát az optimalizálásra vagy ütközésvizsgálatra sem kell energiát fordítani, hiszen ez teljesen automatikusan történik a járókerék jellemzői alapján. Hasonló specializált megoldást kínál a Port Expert is a szívócsonkok, hengerbeömlők, kipufogó leömlők belső és sokszorosan alámetszett üregeinek hatékony és gyors megmunkálására, akár a csonk mindkét végéről egy operációban és felfogásban. Ezek mellet természetesen megtalálhatóak az egyszerűsített 5 tengelyes stratégiák is a gyors programozáshoz, akár 4+1 tengelyes EDM elektróda maráshoz vagy fúráshoz. A bővített és kifinomultabban vezérelhető stratégiák pedig  a komplex felületek megmunkálásához adnak segítséget.

Megmunkálási folyamat vizualizációja

Stock Model ráhagyások vizsgálata

Stock Model ráhagyások vizsgálata

Bonyolultabb és többszerszámos megmunkálásoknál nehéz lekövetni a már megmunkált területeket és az esetlegesen fennmaradt részeket, például sarkakat. Erre kínál megoldást a MasterCAM új „Stock Model” operációja, amit a megmunkálás tervezésének bármelyik szakaszában akár többször is használhatunk,  lépésenként ellenőrizve a folyamatot. Ezek a közbenső modellek folyamatosan asszociatívak a hozzájuk rendelt megmunkálásokhoz, és egyben felhasználhatóak a kívánt késztermékhez való összehasonlításra és színskálás megjelenítésre,  kiemelve a ráhagyások mértékét meghatározott tartományon belül. Természetesen a „Stock Model” kiinduló formája bármilyen alak vagy 3D-s modell lehet. A pályák tervezésekor a közbenső modelleket bármikor felhasználhatjuk maradékanyag eltávolításhoz vagy a nagyolási műveletek optimalizálásához, hogy valóban ott dolgozzon a szerszám ahol megmunkálandó anyag van, ezzel rövidítve a teljes megmunkálási időt és elkerülve felesleges mozgásokat.

 

[nggallery id=56]

 

Írta:

Molnár Péter
peter.molnar@pannoncad.hu

További információ

A MasterCAM magyarországi forgalmazója a PannonCAD Rendszerház Kft.
PannonCad Kft. a CNCMedia Tudástárában
Kapcsolatfelvétel ITT
E-mail:  info@pannoncad.hu

 

Megosztás
[
    ]