MaSat és Puli avagy a magyar űrhódítás

2012 június 27. - Kerekasztal beszélgetés a Common Sense Society szervezésébenA Common Sense Society szervezésében június 27-én az Ybl palotában pódium beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők, ahol a téma a nemzetközi és magyar űrkutatás, valamint a kereskedelmi űrhajózás jelene, jövője, lehetséges fejlődési irányai voltak.

Az esemény meghívott előadói, beszélgetőpartnerei Dr. Pacher Tibor, a Puli Space Technologies alapító csapatvezetője, Molnár László asztronómus, a Knights of Cydonia Region blog szerkesztője, valamint Dr. Gschwindt András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense, a BME Űrkutató csoportjának vezetője. A beszélgetés moderátora és az est háziasszonya Göde Zsófia volt, a Common Sense Society programfelelőse.

2012 június 27. - Kerekasztal beszélgetés a Common Sense Society szervezésébenA rendezvény első felében a meghívott beszélgető partnerek fejtették ki álláspontjukat a kereskedelmi űrrepülés jövőjéről, valamint megosztották tapasztalataikat a hallgatósággal. A résztvevők bemutatása után Dr. Gscwindt András a MaSat-1, az első magyar műhold történetéről, a projekt és a fellövés financiális problémáiról mesélt. Felelevenítette a műhold fejlesztése során felmerült feladatokat. Felhívta a hallgatóság figyelmét arra a tényre is, miszerint azok a gyors és könnyű kommunikációs lehetőségek, melyekhez földi körülmények között hozzá vagyunk szokva, milyen nehezen biztosíthatók az űrben. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy csak nagy nehézségek árán sikerült megteremteni a műhold felbocsátásának anyagi hátterét. Megemlítette azt a csak részben örömteli tényt, hogy a programban résztvevő piko-műholdak közül csak a magyar fejlesztésű tudta maradéktalanul teljesíteni a kitűzött célokat. Ez az egyedülálló siker szerinte rámutat a nemzetközi felsőoktatás problémáira is.

Molnár László a kereskedelmi űrhajózás nehézségeiről beszélt. Megemlítette, hogy mivel az állami finanszírozású űrhajózási projektek egyre kevesebb költségvetési támogatásra számíthatnak, ezért egyre nagyobb szükség van azokra a civil szférából érkező újításokra és befektetésekre, melyek újabb lendületet adhatnak az űrhajózásnak. Olyan projekteket, mint a nemrég megszüntetett amerikai űrsikló program, már nem hajlandók a kormányok teljes mértékben egyedül támogatni. Így meg kell hogy nyíljon a lehetőség a turisztikai és akár bányászati céllal épített űrhajók fejlesztése előtt. A Dragon űrkapszula kapcsán, mely nemrégen sikeresen kapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz, majd vissza is tért a Földre, felmerült, mennyire lehet gazdaságosan üzemeltetni ezeket a programokat. Szóba került még a fellövések energetikai kérdése is.

2012 június 27. - Kerekasztal beszélgetés a Common Sense Society szervezésébenDr. Pacher Tibor a Puli Space Techologies projektjéről tartott rövid összefoglalót. Mesélt a Google Lunar X PRIZE-ról, melyen egy magyar önkéntes csapattal vesznek részt. A feladatuk, hogy feljuttassanak égi kísérőnkre, a Holdra egy robotot, ott megtegyenek legalább 500 métert és visszaküldjenek adatokat, képeket és videót a Földre. További feltétel még, hogy a csapatoknak legalább 90%-ban magánvállalkozásnak kell lennie.

A beszélgetésen szó volt az űrhajózás politikai és gazdasági nehézségein túl a technológiai problémákról is. A rendezvény második felében a hallgatóság tehetett fel kérdéseket a meghívottaknak, később pedig igen termékeny beszélgetés kezdődött, melynek csak a szűkös időkeret vetett véget.

A jelenlevők nagy örömére szolgált, hogy a magyar csapat holdjárójának készülő prototípusát élőben is láthatták, bár a projekt egyelőre nem nyilvános, így képeket vagy videót  nem lehetett készíteni róla. Csapatunk azonban együttműködésbe kezdett a Puli Space Technologies munkájával, így a későbbiekben be fogunk számolni a fejlesztés előrehaladásáról és megoldandó feladatairól.

[nggallery id=70]

További információ

Puli Space Technologies honlapja
A Common Sense Society honlapja
A MaSat-1 honlapja
A Knights of Cydonia Region blog

Megosztás
[
    ]