Mi is az a hosszeszterga?

Mi is az a hosszeszterga? Azokat a gépeket nevezünk így, amelyek olyan munkadarab megmunkálására képesek fix (szegnyereg, állóbáb) megtámasztás nélkül, melynek átmérőjéhez képest lényegesen nagyobb a hossza.

 

A csúszó főorsó az egyik jellegzetessége a hosszesztergáknak Z1 tengelyen

A csúszó főorsó az egyik jellegzetessége a hosszesztergáknak Z1 tengelyen

A hosszeszterga gépek abban különböznek más esztergagépektől, hogy a főorsó a Z-tengely irányában mozgatja a munkadarabot megmunkáláskor, így a szerszámok nem mozognak a Z-tengely mentén. Ezért ezeket a gépeket csúszó fejes esztergagépeknek is szokták nevezni, angolul „sliding head machine”. A szerszám X, Y és B tengely irányában mozog – radiális, axiális és szögalatti irányban. Tehát Z irányban a munkadarabot a szerszámhoz a „csúszó” főorsó mozgatja megfelelő erővel. Az ilyen típusú eszterga gépek másik igen csak elterjedt neve a „Svájci típusú eszterga”. A különbség a hosszeszterga és a hagyományos esztergák felépítése között az, hogy a hagyományos esztergának rögzített főorsója van. A tokmányban megfogott és megtámasztás nélküli munkadarabok megmunkálhatósági hosszát a munkadarab hossz és átmérő viszonya határozza meg. A forgácsoló szerszám, különböző helyeken, különböző szög alatt támadhatja meg a munkadarabot. Ha a támadási pont kellően távol van a munkadarab megfogási pontjától, akkor a forgácsolási erő a munkadarabot kihajlíthatja a forgásközéppontból. Ennek a kihajlásnak a következménye, hogy csökken a szerszám élettartama, a felületi minősége és a munkadarab pontossága.

 

A vezető hüvely – Guide bush – támasztja meg a munkadarabot a forgácsolási erővel szemben.

A vezető hüvely – Guide bush – támasztja meg a munkadarabot a forgácsolási erővel szemben.

A CNC hosszeszterga gépeknél, csakúgy, mint a hagyományos hosszesztergáknál alkalmazunk egy úgynevezett vezető hüvelyt, melyben egy patronon keresztül van a megmunkálandó rúd átvezetve. A vezető hüvely – Guide bush – támasztja meg a munkadarabot a forgácsolási erővel szemben. Így a forgácsolási erő a szerszámon keresztül nem, vagy csak kevésbé képes kihajlítani a munkadarabot, mivel a támadási pont pozíciója nem változik a megtámasztáshoz képest. A vezető hüvely lehetővé teszi, hogy a megmunkálandó rúd átmérőjéhez képes a megmunkálandó hossz lényegesen nagyobb lehet a szokásos 4:1 aránynál.

 

 

2 ponton is alátámasztják a rudat, így csökken a rúdadagoló csapódás általi rezgése

2 ponton is alátámasztják a rudat, így csökken a rúdadagoló csapódás általi rezgése

Felvetődik a kérdés, ha a vezető hüvelyen keresztül mozgatja a főorsóba mereven befogott megmunkálandó rudat a Z tengely, akkor mekkora „lógása” – játéka lehet a rúdnak a vezetőhüvelyben? Természetesen minél kisebb annál jobb, hiszen a munkadarab köralak hibája annál kisebb. A vezető hüvely szorosságát gondosan kell beállítani. Ha túl szoros, akkor a rudat nem tudja megfelelően a Z tengely előre hátra mozgatni, ha túl laza, akkor az ütése, azaz a köralak hibája nő meg és a felület minősége romlik.

 

 

L20 Type X szerszámozási példa

L20 Type X szerszámozási példa

Van azért néhány korlátozása, vagy inkább sajátossága, ennek a megoldásnak. Az egyik az, hogy a hosszeszterga típuson nem lehet többször ugyan azt a felületet végig esztergálni hosszan. Amikor az átmérőn egyszer a forgácsoló esztergakés végigment fogásban és ezzel lecsökkentette az eredeti átmérőt, emiatt a már az előbb említett vezető hüvely nem képes a munkadarab megtámasztására. Ennek eredményeképpen általánosan azt mondhatjuk, hogy a hosszeszterga gépen nincs lehetőség nagyolásra, majd elősimításra, simításra. Így ezeken a gépeken egy fogással célszerű a hosszú darabon a kívánt átmérőt elérni.

 

 

Hosszeszterga segítségével elkészíthető bonyolult alkatrészek

Hosszeszterga segítségével elkészíthető bonyolult alkatrészek

Egy másik sajátossága ennek a technológiának, hogy adott átmérőn megfelelő géppel kell dolgozni. Ezzel szemben a vezető hüvellyel nem rendelkező, általános célú esztergagépeken a munkadarabok széles mérettartományát be lehet fogni, meg lehet munkálni. „Mindent egyben”. A hosszeszterga gépeken van tipikusan forgószerszám-, ellenorsó-, és revolverfej. Ezekkel a tulajdonságokkal az általános célú esztergagépek is rendelkeznek és az is igaz, hogy a hosszeszterga nem versenyezhet ezekkel a hagyományos esztergákkal az egyszerű megmunkálásokban. Természetesen ezeket a gépeket más szemlélettel kell vizsgálni. Jellemzően nagysorozatú bonyolult és kevésbé bonyolult alkatrészek rúdból történő megmunkálására alkalmas. A nagy darabszámok esetén, különösen fontos a megmunkálás ciklusideje, így a szerszámokat igyekeznek úgy elhelyezni, hogy a lehető legközelebb álljanak a munkadarabhoz és rövid tengelymozgásokkal tudjunk a lineáris szerszámtartón szerszámot váltani.

A hosszesztergák vezetőhüvelye mindig alátámasztva tartja a munkadarabot, közel a külső megmunkáló szerszám támadási pontjához. Ez kiemelkedő stabilitást eredményez mely által az esztergagép sokkal terhelhetőbb anélkül, hogy elveszítené a pontosságát és a szerszámélettartamát. Még egy nagy előnye, hogy 2 ponton is alátámasztja a rudat, amitől csökken a rúdadagoló csapódása által keltett rezgés.

ControlSystem logo

Ipari Automatizálás és CNC Szerviz Kft. elérhetőségei:
www.controlsystem.hu
www.citizencnc.hu

 

 

 

Megosztás
[
    ]