Bőséges európai vasérckészletek és globális elvárások az acéltermelésben

Kelet-Európa profitot szerezhet a területén található gazdag természeti erőforrások miatt, mivel nagy az érdeklődés iránta. Kína úgy tűnik, hajlandó minden vasérc készletet felvásárolni, amit Kelet-Európa csak fel tud ajánlani, tudtuk meg a GBI Research természeti erőforrások szakértőjétől.

A hírek szerint Ukrajna és Oroszország készen áll, hogy export óriásokká váljanak, mivel hatalmas készleteik vannak földrajzi adottságaik miatt.

Az európai régió, Oroszország, Ukrajna és Svédország képviseletével, a második legnagyobb vasérc kitermelő a világon az ázsiai – csendes-óceáni térség után. Az  USGS (United States Geological Survey) szerint Európának hatalmas vasérc készletei vannak, a második legnagyobb a földön az ázsiai – csendes-óceáni térség után, összesen 58,5 milliárd metrikus tonna volt a 2010-es év végén. A tartalékok túlnyomó része Oroszországban és Ukrajnában vannak, ami együttesen a terület teljes készletének kb. 94%-át teszi ki , szintén egy 2010-es adat alapján.

Sok bányászattal foglalkozó cég szeretné kihasználni az orosz és ukrán készleteket, így a nyers acél iránti érdeklődés növekvőben van a térségen belül és kívül is egyaránt. A kitermelés mindenképpen előre fogja mozdítani a vasércbányászatot a térségben, így nagy esély van rá, hogy óriássá válik az iparágban.

A területen kitermelt vasérc nagy részét Kínába exportálják. 2010-ben az össz-kitermelés 32%-át Oroszország, 49%-át Ukrajna exportálta. Ebben szerepet játszott az országok földrajzi közelsége, ami jelentősen tudja csökkenteni a szállítási költségeket. Mivel Kína a legnagyobb vasérc felvásárló globális szinten, a szerep, amit Oroszország, Ukrajna, és Svédország be tud tölteni az össz-európai vasérc exportban, az elkövetkező időszakban várhatóan jelentősebb lesz.

A közölt információk és adatok hitelesített adatbázisból származnak, primer és szekunder kutatások, és a GBI Research ipari szakértő csapata által végzett statisztikák felhasználása alapján .

 

További információ

A GBI Research honlapja

Megosztás
[
    ]