Szakképzés haladva a korral

Gróf Széchenyi István Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK)

Gróf Széchenyi István Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK)

Csapatunk április 25-én a Gróf Széchenyi István Gyakorlati Képzést Szervező Közhasznú Nonprofit Kft-nél (2009. július 1. előtt  Gróf Széchenyi István Térségi Integrált Szakképző Központ (Széchenyi TISZK)) járt Székesfehérváron. Az intézményt bemutató interjú elkészítésére Nagy Róbert ügyvezető és Darányi Zsuzsanna képzési-koordinátor fogadott bennünket.

Nagy úrral egy kávé mellett beszélgettünk arról, hogy hogyan is jött létre az intézmény, milyen támogatási alapból valósulhatott meg, és miként működik. Az interjút teljes terjedelmében később olvashatják.

Beszélgetésünk után lehetőség nyílt arra is, hogy megnézzük a tantermeket, betekintsünk az oktatás folyamatába, és néhány rövid kérdést tegyünk fel a diákoknak. Bár nem volt osztatlan a vélemény, a többség mégis úgy gondolta, hogy nagyon jó lehetőséget biztosít számukra ez a hely. Kitűnő alap lehet a továbbtanuláshoz, és annak, aki akar tanulni, szinte minden lehetőséget megadnak. Nem is csoda, hogy sokan így gondolják, hiszen több magasan felszerelt tanterem fogadja azt a több mint kétezer diákot, aki itt tanul. Rövid ottlétünk alatt három FANUC robotot, egy lézervágót, egy Spinner TC 600-65-MC CNC esztergát, egy Spinner VC 1160 marógépet és egy koordináta-mérőgépet is láttunk, nem beszélve a számtalan PC-ről és laptopról, melyek mind hozzájárulnak a korszerű szakoktatáshoz.

Az intézményben lehetőség nyílik a CAD és CAM ismeretek elsajátítására is

Az intézményben lehetőség nyílik a CAD és CAM ismeretek elsajátítására is

A diákok a tervezési alapoktól a CAD és CAM programok használatán át a robotkezelésig sok mindent megtanulhatnak. Elmondásuk szerint nagy szabadságot kapnak a gépek és eszközök használatában is, hiszen a próbadarabokat az oktatóval történő egyeztetés után ők maguk munkálják meg. Ennek ellenére a Spinner gépeket még sosem kellett szervizelni, ami valóban egy jól működő rendszert és magas fegyelmezettséget tükröz mind a tanulók, mind az oktatók részéről.

Különbözhetnek a vélemények abban, hogy egy szoftver oktatása elméleti vagy gyakorlati képzést jelent, így aztán a diákoktól is mást és mást hallottunk arról, hogy az oktatás mennyire gyakorlatias. Ez persze függhet az egyéni beállítottságtól is, miszerint valaki inkább forgácsolni szeret, mást viszont jobban vonz pl. a CAM szoftver kezelése.

Az egyik oktató elmesélte, hogy a diákok között nagy különbség van, főként a hozzáállásban. Van, aki lehetőségnek tekinti mindazt, amivel az intézmény keretei között találkozik. Volt tanítványai közül többen könnyedén elhelyezkedtek és húsz évesen önállóan, megbízhatóan végzik a gépkezelést, a rajzok alapján programozzák a gépeket és gyártják az alkatrészeket. Ezzel szemben volt olyan is, aki ugyanannyi időt töltött a Széchenyi TISZK-ben, tanulmányai után mégis egy autómosóban vállalt munkát.

Az oktatás korszerű és jól felszerelt tan- és géptermekben zajlik

Az oktatás korszerű és jól felszerelt tan- és géptermekben zajlik

Egy másik oktató is osztozott abban, hogy a hozzáálláson nagyon sok múlik. Ha a diákok csak eltöltendő időnek értékelik a tanulás éveit, akkor általában nem sokra viszik. Aki viszont nyitottabb, és a lehetőségeket keresi, annak nagyon sok út nyílik meg az ipar világában. Ha valaki nem fogja fel, hogy a saját jövőjéért tanul, akkor azt a jegyekkel is csak alig-alig lehet motiválni. Aki viszont meg akarja szerezni a tudást, annak válaszolnak a tanárok, akik sok esetben az aktív ipari tevékenységük mellett vállalják a pedagógiai missziót, így gyakorlatias és naprakész tudással rendelkeznek.

A székesfehérvári látogatásunkról számos fotó készült, melyekből összeállítottunk egy galériát. Az interjúval hamarosan jelentkezünk…

További információ

A Gróf Széchenyi István Térségi Integrált Szakképző Központjának honlapja

  1 comment for “Szakképzés haladva a korral

  1. Bagoly441
    2012/05/12 at 08:02

    2010ben végeztem gépgyártástechnológiai technikusként és a leírtakkal teljes mértékben egyetértek. Az én elhelyezkedésem nehézkes volt(1év)mert fővárosban gyakorlat nélkül nehéz elhelyezkedni.

Comments are closed.