Robotépítő-verseny Szegeden

Tudomány - Robotépítõ-verseny Szegeden

Szeged, 2012. május 12. - A Glean Technology csapat, a rovarszerû robotok között legjobban szereplõ építmény megmászik egy bázist a Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyén, a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképzõ és Általános Iskola Déri Miksa Tagintézményének tornatermében. Az induló csapatok feladat olyan robotok építése volt, melyek képes egy akadálypályán minimális emberi beavatkozással navigálni. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A zord marsi körülményeket idéző akadálypályán mérték össze képességeiket a hetedik alkalommal megrendezett Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyén induló csapatok robotjai szombaton Szegeden; a végső győzelmet a főként műegyetemisták alkotta Mars Poetica szerezte meg.

A kerettörténet szerint a csapatok feladata olyan rovarszerű robotok építése volt, melyek képesek a zord marsi körülmények között minimális emberi beavatkozással navigálni. A cél minél több területet benépesíteni, és megvédeni a többi robottól az értékes utódokat. Az akadálypályán – ahol egyszerre négy robot küzdött egymással – különböző magasságú bázisokat alakítottak ki, a csapatok feladata az volt, hogy gépeik minél több célterületre lerakjanak egy-egy petét szimbolizáló pingpong labdát, úgy, hogy az lehetőleg a menet végig ott maradjon. A csapatok külön pontot kaptak az eltérő nehézségű bázisok meghódításáért, s azért is, ha a pete a lefújáskor is a célterületen volt. Ezért nem csoda, hogy komoly taktikai küzdelem is kialakult, mindenki igyekezett megtisztítani a bázisokat a más csapatok labdáitól.

A robotokat a versenyzők irányították számítógépeikről, ám csupán azt adhatták meg a terem tetejére szerelt kamera közvetítette “műholdképen”, hogy a gép a pálya melyik pontját közelítse meg. Ráadásul parancsaik – a Mars-járókhoz hasonlóan – késleltetéssel jutottak el a robotokhoz. A középiskolások, illetve egyetemisták alkotta csapatok két típusú robotot épített: a többség járókerettel lépegető gépeket készített, de akadtak olyanok, akik rovarszerű hexapodokkal (hatlábúakkal) próbálkoztak. A végső győzelmet a két módszert lényegében ötvöző, főként műegyetemisták alkotta Mars Poetica szerezte meg Irodalmi lépegető névre hallgató szerkezetével.

Dányádi Bulcsú, a Budapesti Műszaki Egyetem végzős gépészmérnök hallgatója az MTI-nek elmondta, a nyolctagú csapat január elején fogott hozzá munkához. A robot szinte összes alkatrészét saját maguk tervezték meg háromdimenziós szoftverrel, és gyártást is önállóan végezték. Az Irodalmi lépegető vezérlését összesen négy számítógép végezte: egy a robot fedélzetért dolgozott, egy a kommunikációért felelt, egy a “műholdképet” elemezte, egy másikon pedig a vezérléshez szükséges utasításokat vihették be.

A hallgató szerint a döntőben már 80 százalékban a taktikán múlott a győzelem, csak kisebb részben számított a robot gyorsasága és ügyessége, ahhoz azonban, hogy eljuthassanak eddig, a szerkezetnek ki kellett bírnia az első öt forduló küzdelmeit.

forrás: Szeged Ma