Önoptimalizáló szoftver a JK Lasers-től

JK Lasers Scan Head User Interface

Grafikus felhasználói felület

A hegesztés a teljes gyártási idő akár 20-50%-t is elérheti. Egy szkenner fej alkalmazásával drámaian csökkenthetők a folyamat során az improduktív idők, a hegesztési idők akár 90%-os gyorsításával.

Azonban egy harmadik féltől származó, különálló szkenner szoftver és vezérlő rendszer veszélyeztetheti ezt a teljesítménynövekedést, ugyanis problémák merülhetnek fel a folyamatfejlesztés alatt, illetve a szoftverben a különböző paraméterek használatakor.

A felelősség a gépkezelőt terheli, hogy biztosítsa a más gyártótól származó lézer és szkenner időzítő-paraméterek megfelelő összehangoltságát. Rosszul beállított paraméterek miatt akár az is előfordulhat, hogy a szkenner tükrök akkor mozognak, mikor a lézer fénynyalábot bocsát ki, vagy esetleg a lézer túl gyors újraindítása miatt kimaradhatnak varratok.

A JK Lasers kifejlesztett egy teljesen integrált, “önoptimáló” és preventív működésű szkennervezérlő rendszert és szoftvert, mellyel kiiktathatók az időzítési problémák, csökkenthető a folyamat időigénye, és komplexitása.

Vezérlő egység

Vezérlő egység

A rendszer, mely bármely JKTM Fiber vagy LPSS lézerhez használható, tartalmaz egy 19”-os rack csatolót, vezérlést integrált PC-vel, szkenneregységet, szkenner tápegységet és lézer csatoló áramkört. A használt lézertől függően a szoftver a LaserViewTM vagy FiberViewTM grafikus felhasználói felülettel rendelkezik.

Egy Scan Head Interface modul került beépítésre a szoftverbe, hogy segítse a gépkezelőt a hegesztési folyamat készítésében. A szoftver tartalmaz még egy egyedi szimulációs módot, amellyel valós időben, a lézer aktuális pályáját lehet nyomon követni. Így a felhasználónak lehetősége nyílik a szkennelés megtervezésére és a tükrök mozgatásával az aktuális folyamatpozíció ellenőrzésére.

Szkenner fej

Szkenner fej

Az így kapott szkennelő rendszer meg tudja határozni, hogy mennyit kell várni két művelet között, és milyen kimeneti értékeket kell adni, amint megkapja az indítási jelet. Nincs szükség külön paraméter beállításra a hegesztés során, mivel a lézer pontosan tudja, mi lesz a következő teendő.

Mivel az összes lézer paraméter ismert a tervezési szakaszban, a szkenner időzítése optimalizálható, így a folyamat a lehető legjobb sebességgel megy végbe és ha szükséges, akkor a lézer paramétereinek időzítése egy gombnyomásra újraszámolhatók.

 Forrás: www.jklasers.com