“Mert 2D nem elég…”

Robert Opletal - "2D is not enough..."

Robert Opletal – “2D is not enough…”

A címben szereplő mondat is elhangzott a Varinex Digitális Prototípus Fórum 2012 rendezvényén április 26-án a budapesti Danubius Hotel Arénában.

Voloncs György, a Varinex Zrt. ügyvezetője nyitotta meg a rendezvényt a több mint száz résztvevő számára, majd röviden ismertette a szakmai nap menetrendjét.

Ezt követően kapta meg a szót a cseh származású Autodesk szakember, Robert Opletal, aki bemutatta, hogy miként is teljesedik ki az Autodesk termékpalettája a 2D-s és 3D-s szoftverek világában. Tőle hangzott el a cikk címadó mondata is, igaz, angolul. Opletal úr elmondta, hogy az Autodesk a gépészeti tervezéstől kezdve az infrastrukturális tervezésen át az épülettervezésig minden területen igyekszik felhasználói életét megkönnyíteni. Kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a felhő alapú megoldásokra, melyek segítségével nincs szükség minden felhasználónak nagy teljesítményű számítógépre a vizualizációk elkészítéséhez vagy a szimulációk futtatásához.

Sebők Róbert a Varinex Digitális Prototípus Fórum 2012 rendezvényén

Sebők Róbert a Varinex Digitális Prototípus Fórum 2012 rendezvényén

Sebők Róbert folytatta az Autodesk Digital Prototyping megoldásának bemutatásával. Kifejtette, hogy a 3D-s tervező szoftverek használatától a gyártás megvalósulásáig gyakori probléma az adatvesztés a különböző rendszerek között. Az Autodesk termékcsalád a szoftverek közötti kompatibilitásnak köszönhetően a tervezőket sok újratervezéstől, adat-helyreállítástól és más vesződségektől is megkímélik. Ez több órányi mérnöki munkát spórol meg, így a termelékenység és a hatékonyság növelhető, a költségek viszont csökkennek.
A digitális prototípus gyártás alapgondolata az, hogy egyetlen olyan modellt kelljen megalkotni, melyen elvégezhetők a szükséges szimulációk, alkalmas a látványtervek elkészítésére, és korrekt rajzi dokumentáció is előállítható belőle nem beszélve arról, hogy további háttér-információkkal legyen ellátható, mint tömeg, szilárdsági tulajdonságok, vagy bármilyen más a modellhez kapcsolódó információ.

A digitális prototípus készítés folyamatát Radnai László, Farkas Attila és Maródi László mutatták be egy gyakorlati példán keresztül. Egy vidámpark látványtervétől a hullámvasút elemeinek tervezésén át egészek a műszaki dokumentációig minden megtalálható abban a tervdokumentációban, melyen keresztül a különböző szoftverek összekapcsolódását elmagyarázták. Míg a központban az Inventor áll, szerves részét képezheti a modellezésnek és vizualizációknak a 3DS Max, a Navisworks, a Showcase, a Maya vagy az Alias is a teljesség igénye nélkül.

Objet30 Desktop 3D nyomtató

Objet30 Desktop 3D nyomtató

A kávészünet lehetőséget nyújtott a résztvevőknek arra, hogy az előadásban elhangzottakhoz kapcsolódó kérdéseiket feltegyék az előadóknak, illetve egymással is megismerkedjenek, tapasztalatot cseréljenek. Mindemellett az Objet30 Desktop 3D nyomtatót is szemügyre vehették a látogatók működés közben az előtérben.
Az előadótermet a szünet alatt két részre osztották, és két helyszínen folytak tovább az előadások.

A szünetet követően az egyik teremben a termék és (cél-)géptervezésről lehetett információkat gyűjteni, míg a másik teremben a műanyag alkatrész és szerszámtervezés volt a központi téma.

Anélkül, hogy nagyon elmélyülnénk a részletekben, a további előadásokat a fenti előadók mellett Seres ViktorH. Tóth Zsolt, Falk György és  Gnädig András tartotta. Az egyes témakörök, melyek szóba kerültek, alább olvashatók:

Az 1. terem programja – Termék és (cél-)géptervezés

11:00 – 11:20 – Hatékony tervadatkezelés
11:20 – 11:40 – A modern létesítménytervezés eszközei
11:40 – 12:05 – Hatékony géptervezés Inventor-ral
12:05 – 12:15 – Tervezőrendszereink a gyakorlatban
12:15 – 12:35 – Mérnöki szimulációk
12:35 – 12:45 – A licenceken túl…
12:45 – 13:00 – CNC maró-eszterga központok programozása

A 2. terem programja – Műanyag alkatrész és szerszámtervezés

11:00 – 11:15 – Műanyag alkatrészek tervezését segítő lehetőségek Inventor-ban
11:15 – 11:30 – Műanyag alkatrészek átfogó számítógépes szimulációja
11:30 – 11:50 – Fejlett szerszámtervezés az Inventor speciális eszközeivel
11:50 – 12:05 – Moldflow – szerszám és folyamat analízis
12:05 – 12:20 – Fröccsöntő szerszám elemek, elektródák CNC programozása
12:20 – 12:40 – Új lehetőségek a Rapid Prototyping terén
12:40 – 13:00 – Rapidform, a leghatékonyabb Reverse Engineering megoldás

 

Csapatunk is a helyszínre látogatott, így összeállítottunk egy rövid filmet, mellyel a rendezvény tartalmát nem, de hangulatát talán be tudjuk mutatni azok számára is, akik nem tudtak jelen lenni.

https://www.youtube.com/watch?v=jbZ32XyfxiQ

 

Aki lemaradt a rendezvényről, de szeretne élőben találkozni a Varinex szakembereivel, az az INDUSTRIAUTOMATION rendezvényen megteheti az A pavilon 208/E standján május 15-18 között.

[nggallery id=49]

További információ

Varinex a CNCMedia Tudástárában

A Varinex honlapja

Megosztás
[
    ]