Látogatás a cseh Mazak technológiai központban

Látogatás a prágai Mazak Technológiai KözpontbanAhogy korábbi cikkünkben megírtuk, elég mozgalmas volt számunkra az elmúlt időszak. Csapatunk április 17-18-án Prágában járt. Úti célunk az újonnan épült Mazak technológiai központ volt, ahol az átadás másnapján vehettünk részt a nyílt napok keretében szervezett gépbemutatón.

Érkezésünk napján a meghívott vendégekkel együtt a Hotelben egy közös vacsorát fogyaszthattunk el, ami közben lehetőség nyílt egymás megismerésére, és szakmai tapasztalatok kicserélésére. A beszélgetések alapján még akár egy későbbi üzleti együttműködés is létrejöhet az ott lévő cégek között.

Másnap reggel közösen érkeztünk a Prága határában levő cseh Mazak technológiai központba, ahol Dr. Feminger Gábor, a YAMAZAKI MAZAK CENTRAL EUROPE s.r.o. Magyarországi Fióktelepének ügyvezetője mutatta be röviden a Mazak cég felépítését, központjait és képviseleteit világszerte, valamint azt, hogy hogyan csoportosíthatók a Mazak gépcsalád gépei.

Bemutató darab a prágai Mazak Technológiai KözpontbanA kiállításon összesen hét gépet láthattunk, ráadásul mindegyiken aktív megmunkálás zajlott. Lefilmeztük a Vertical Center Smart 530 függőleges megmunkáló központot, a Quick Turn Smart 200M hajtott szerszámos esztergát, a Mega Turn Nexus 900M nagyméretű, hajtott szerszámos, szerszámtárral rendelkező függőleges esztergát, ami már palettacserélővel is elérhető. Lencsevégre kaptuk még a szimultán öttengelyes Variaxis i-600-ast, ami indexelt öt tengellyel is kapható, a szimultán öt tengelyt az i-jelzés mutatja; az ötödik generációs multi-tasking Integrex i 300S-t; a már nagy számban eladott vízszintes megmunkáló központot, a Horizontal Center Nexus 6000II-t és a kétorsós Hyper Quadrex 200MSY Mazak gépet.

A kiállítóteremben szemügyre vehettük a Mazatrol Smart és a Mazatrol Matrix 2 vezérléseket is. Érdekes volt a Mazak vezérlés-fejlesztésének legújabb gyermekeit látni a vezérlők teljes történetének tükrében, ugyanis az egyik termükben bemutatták az összes vezérlőpanelt az 1981-es Mazatrol T-1-estől kezdve egészen napjainkig. A Matrix 2 2011-ben jött ki, így a cég már több mint 30 éve gyárt önállóan vezérléseket. Feminger úr elmondta, hogy a Mazatrol vezérlések a Mitsubishi vezérlésre épülnek, utóbbinál egy külön részleg foglalkozik a Mazak gépekhez történő fejlesztésekkel.

Összeállításunkkal röviden bemutatjuk az új cseh Mazak technológiai központ működését, valamint a kiállított gépeket. Videónkban szerepel a Mazak hézagmentes hajtóműve (roller gear cam) is, melyet egy későbbi cikkünkben fogunk részletesen bemutatni.

 

[nggallery id=48]

További információ

Mazak a CNCMedia Tudástárában

A YAMAZAKI MAZAK CENTRAL EUROPE s.r.o. Magyarországi Fióktelepének honlapja

Megosztás
[
    ]