Gömbvégű marók bemérése akár a rádiusz 50 pontján

Blum-NovotestA Blum-Novotest, az egyik vezető beszállító az innovatív és minőségi méréstechnikai eszközök piacán, bemutatta Düsseldorfban az új szoftveropciót a LaserControl NT szerszámbemérő szériához. Ezzel a szoftverrel a gömbvégű marók alakhibái könnyen, precíz módon kompenzálhatók a forgácsolási folyamat előtt és forgácsolás közben is. A gépkezelők így munkadarab minőségét és a szerszám élettartamát tekintve figyelemre méltó eredményt érhetnek el.

Bruno Riedter, a szoftver-fejlesztők vezetője így magyarázta: „Hosszú ideig az emberek azt hitték, hogy a Föld gömb alakú, egészen addig, amíg valaki pontosan meg nem mérte. Elég hasonló a helyzet a gömbvégű marókkal is. Ha a szabványos gömbvégű marók valós gömbölyűségét, alakhibáit megmérjük, akkor azt találjuk, hogy nem mindegyik tudja kielégíteni azokat az igényeket, melyeket elsősorban a szerszámgyártás és a repülőgépipar támaszt. Mivel a szerszámgépvezérlések az optimális köralakúságot feltételezve vezérlik a szerszámot, ugyanakkor a szerszám él kontaktpontja ortogonális a munkadarab felületére, ezért a szerszám alakhibájának a hatása közvetlenül befolyásolja a megmunkálás eredményét.”

Blum-Novotest gömbvégű maró mérésA mai, korszerű szerszámgépvezérlések, mint a Heidenhain iTNC vezérlő, lehetővé teszik egy adott szerszámhoz kompenzációs tábla hozzárendelését, melyben definiálhatók szöghelyzet-függő delta értékek, melyekkel meghatározható a szerszámalak ideálistól való eltérésének mértéke. Ebben az esetben a rendszer mindig a szerszám aktuális rádiusz értékét használja, melyet a szerszám és munkadarab kontaktpontja határoz meg. Ahhoz, hogy a pontos rádiusz érték meghatározható legyen az NC programot felület-normális blokkokból kell generálni a CAM rendszerben. A felület-normális blokkokban a szerszám elméleti középpontja, a szerszám orientációjával egyetemben, a felülethez viszonyítva van definiálva.

A hiányzó kapcsolat a felhasználás és az előbb leírt vezérlési metódus között a gömbvégű marószár különböző szöghelyzetekben való mérésének megvalósítása. Sem a munkadarab megfogása külső bemérőn, sem pedig a szerszám külső mérőgépen való mérése nem életképes megoldás. Minden beállítási hiba, a sebesség vagy a hőmérséklet hatásai, a szerszámkopás nem kompenzálhatók a megmunkálás során az előbbi metódusokkal.

A Blum-Novotest kifejlesztett egy mérő szoftvert a LaserControl NT mérőrendszerhez, mely képes azonosítani akár 50 különböző mérési pontot a szerszám rádiuszán, forgácsolási fordulatszámon. A végső paramétereken keresztül a szerszámhossz és rádiusz adatok – például a kúp-ponttól vett távolság vagy a kör középpont – beírható a szerszám adatbázisba.

Szabványos gömbvégű marók általános alaktűrése 0,005 és 0,010 mm között van. A Blum rendszerével ez a maradék hiba lecsökkenthető kevesebb, mint 0,001 mm-re. A pontos maradó hiba egy ideálisnak tekinthető összehasonlító gömbbel végzett kalibrálással meghatározható.

Blum-Novotest gömbvégű maróAz akár 50 ponttal történő szerszámbemérés lehetősége számos előnyt nyújt. Ha az operátor pontosan el tudja végezni a bemérést, akkor költséges és időigényes újragyártástól, javítástól kíméli meg őt a rendszer. Ezzel a gyártás még hatékonyabbá válik és minőség is jobb lesz. Továbbá így csökkenthetők a szerszámköltségek, mivel a szerszámok az élettartamuk végéig nagy pontossággal használhatók anélkül, hogy befolyásolnák a munkadarab pontosságát. Nem mellékesen pedig a “félelemből” adódó megelőző csere is feleslegessé válik.

„Ráadásul, az új szoftvernek köszönhetően az újra köszörült szerszámok is nagy pontossággal használhatók. Bármely nem optimális forgácsoló geometria bemérhető és kompenzálható a lézeres rendszerrel. A nem régen megrendezett EUROMOLD kiállításon mutattuk be először szakértő közönségnek a mérő szoftvert. Nagy lelkesedéssel fogadták a szerszámgyártó iparban dolgozó látogatók” tette hozzá Bruno Riedter.

Forrás: www.blum-novotest.de

Megosztás
[
    ]