INDEX G220: hatékony komplett megmunkálás

A G220 eszterga-maró központ új generációjával bővült az INDEX termékpalettája.

Az új INDEX 220 eszterga-maró központ két revolverfejjel és egy erőteljes motoros maróorsóval büszkélkedhet. A munkadarabok kezelése nemcsak a képen látható dupla megfogós portál rakodógéppel, hanem az iXcenter robotcella segítségével is elvégezhető.

Az új, kisebb méretekre optimalizált modell 76 mm-es orsótávolsággal, 230 mm-es tokmányátmérővel és 900 mm-es esztergálható hosszal teszi teljessé a teljesen újratervezett G-sorozatot.

Sok fémmegmunkáló vállalkozás számára a komplett megmunkálás jelenti a megoldást a nagyobb termésmixhez való költséghatékony alkalmazkodáshoz, illetve a kisebb méretek és magasabb minőségi követelmények melletti nagyobb teljesítménysűrűséghez. Ez arra ösztönözte az INDEX-et, hogy újratervezze a G-sorozatú eszterga-maró központokat, olyan szintre emelve azokat, amivel már a „saját osztály” megkülönböztetést is kiérdemlik.

A történet 2018-ban, az INDEX G420 géppel kezdődött, ami gyorsan learatta a piaci babérokat. Ennek nyomdokain indult el 2019-ben a nagyobb, erősebb INDEX G520 modell, amit a valamivel kisebb G320 követett 2021-ben. 2022 tavaszán pedig a nagy teljesítményű eszterga-maró központok legkisebb modelljét, a G220-at is bemutatta az INDEX.

Az új INDEX eszterga-maró központok sikere az átfogó gépkoncepción alapul: a szerkezet merev, rezgéscsillapító ásványöntvény gépágyon fekszik nagyvonalúan méretezett X és Z lineáris vezetékekkel. Ennek köszönhetően az új G220 ideális stabilitási és kiváló csillapítási jellemzőkkel rendelkezik, nagy dinamikát tesz lehetővé, ezzel pedig kiváló forgácsolási jellemzőket kínál, nagy termelékenység mellett.

A 900 mm-es esztergálási hosszal rendelkező INDEX G220 ideális kis és közepes méretű alkatrészek nagy teljesítményű esztergálásához és marásához.

Kulcsfontosságú elem a Z tengelyű hossz-szán motoros maróorsóval és a forgástengely felett elhelyezett, hidrodinamikusan szerelt Y/B tengellyel. Az erőteljes orsóhajtás (40 kW, 207 Nm, 6 000 ford./perc) fúrási és marási műveletek széles skálájának elvégzését teszi lehetővé, akár öttengelyes megmunkálásig. A megmunkálás során a maróorsó egy szerszámtárral működik, amiben akár 139 szerszám (HSK-T63 vagy HSK-T40) is helyet kaphat. A gép beállítása rendkívül egyszerű. A megszokott elülső beállító állomás mellett a szerszámtár hátulján is található hozzáférés a két lánctárhoz. A gépkezelő itt újraszerszámozhatja az egyik láncot, miközben a gép a másikat használja.

Az alul elhelyezett két szerszámrevolver szintén növelik a megmunkálás hatékonyságát. Ezek nemcsak X és Z, hanem Y irányban is képesek mozogni. Mind a 12 vagy 15 állomásuk folyamatosan felszerelhető aktív szerszámokkal.

Az INDEX G220 maximális esztergálási hossza 900 mm. A két azonos, folyadékhűtéses orsó (fő- és ellenorsó) 76 mm-es orsótávolsággal rendelkezik 6 000 ford./perc mellett. Az erőteljes és rendkívül dinamikus orsók teljesítménye 40 kW, nyomatéka pedig 207 Nm.

És itt jön egy fontos részlet: a nagy munkaterületnek, valamint a fő- és ellenorsó közötti távolságnak köszönhetően szimultán megmunkálás is lehetséges motoros maróorsóval és a fő- és ellenorsónál lévő revolverfejekkel, ütközésveszély nélkül. A revolverfejek leengedésével elkerülhetők az ütközésveszélyes helyzetek.

Talán mondani sem kell, hogy az INDEX számos automatizálási lehetőséget elérhetővé tett az eszterga-maró központ számára. De az új INDEX MBL 76 rúdadagoló mégis külön említést érdemel. Az új gépkialakításhoz és az új orsóátmérőhöz igazodva a rúdadagoló is kiváló csillapítási tulajdonságokkal rendelkezik. Tisztán elektromos meghajtású, így teljesen hidraulikamentes. A rúdadagoló ergonomikus és könnyen beállítható szerkezettel, valamint nagy pontossággal rendelkezik. Végül, de nem utolsósorban az MBL 76 gyorsabb munkadarabcserét tesz lehetővé, mint az MBL 65.

A tárcsa- vagy tengelyjellegű alkatrészek kezelésére egy dupla megfogós, portál típusú rakodó és/vagy az iXcenter robotcella áll rendelkezésre. A vezérlőrendszer egy módosított Siemens S 840D SL, ami az INDEX iXpanel vezérlőpanel megoldásán keresztül kezelhető felhasználóbarát módon.

Az INDEX G220 főbb jellemzői:

  • Intelligens munkaterület-koncepció és változó megmunkálási lehetőségek 900 mm-es esztergálási hosszig;
  • Azonos fő- és ellenorsó 76 mm-es orsótávolsággal, 207 Nm nyomatékkal (40% DC), 6 000 min–1 fordulatszámmal;
  • Max. tokmányátmérő: 230 mm;
  • Erőteljes motoros maróorsó bevált Y/B szegnyereghüvely kinematikával az összetett öttengelyes marási műveletekhez;
  • Két alsó szerszámtartó, mindkettő 12 db VDI30 vagy 15 db VDI25 férőhellyel;
  • Magas termikus és mechanikai stabilitás;
  • Egy második beállító állomás a szerszámtár számára;
  • Automatizálási lehetőségek széles választéka.

ForrásINDEX

További információ:

Az INDEX hivatalos honlapján.

A Galika hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]