Egy pörgős nap után – INDUSTRIAUTOMATION, a második nap

INDUSTRIAUTOMATION - A második napEz a hét számunkra sok kihívással, de talán még több sikerrel kezdődött, és reméljük, hogy így is folytatódik. Csapatunk egész héten részt vesz az INDUSTRIAUTOMATION kiállításon, ahol a saját standunk bemutatása mellett a jól megszokott fotózással, videózással és interjúztatással igyekszünk minél több információt eljuttatni olvasóinknak.
A második napon jóval többen látogattak el a kiállításra, mint az első, keddi napon. A magasabb látogatói létszám az egész rendezvényt felpezsdítette, és a kiállítók is jóval bizakodóbbak lettek. De következzen, hogy mi is történt velünk a második napon!

A reggelt a Schunk standján indítottuk és Vitányi Róberttel, a magyarországi leányvállalat vezetőjével, valamint Árpád Péter műszaki tanácsadóval beszélgettünk, majd ezután lefilmeztük a standot és a kiállított befogókat, rögzítőelemeket és szerszámgép kiegészítőket.

Eközben a csapat másik fele interjút készített az RS Components alelnökével, Zeb Sahninnel. A beszélgetésben szó esett a nemzetközi vállalat magyar származású alapítóiról, a cég magyarországi terveiről és legújabb termékeikről.

A folytatást az S&T standja jelentette, ahol Nyírő Ferenc PLM üzletágvezetővel találkoztunk. Beszélgetésünk végén megtekintettük Dr. Pacher Tibor, a Puli Space Technologies alapítójának és csapatvezetőjének előadását. Pacher úr elmesélte, hogy a Google által nemzetközi szinten meghirdetett versenyen vesznek részt, melynek célja egy holdjáró feljuttatása a Holdra úgy, hogy ott képes legyen megtenni 500 métert, majd ezt követően sikeresen juttasson vissza 1Gbyte mennyiségű adatot a Földre.
A “nem túl terjengős” feladatspecifikáció után világszerte sok csapat vágott neki a feladatnak, jóllehet óriási költségei vannak. Ehhez mérten a verseny összdíjazása is 30 millió dollár, de Pacher úr elmondása szerint ez egyáltalán nem biztos, hogy fedezi a projekt költségeit.
Jelenleg ugyanis még 26 csapat van ringben a 2015 december 31-én záruló versenyen, de már hárman is elkezdték a holdjáró űrbe juttatásának kifizetését. Egyikük pedig felajánlotta, hogy segít a többi csapatnak feljuttatni a hasznos terhét, kilónként 1,8 millió dollárért. Így mindenki kiszámíthatja, hogy mennyibe is kerülne a magyar csapat 10 kg-os súlyhatárra tervezett holdjáróját fellőni.
Ettől függetlenül a hazai csapat nagyon lelkes, és minden anyagi, szellemi vagy egyéb támogatást szívesen fogad a projekthez. Aki szeretné segíteni a projektet, az Pacher úr elérhetőségeit megkaphatja a szerkesztőségtől (info@cnc.hu). A projektről később részleteiben is beszámolunk.

A tudományos és kísérleti kitérő után standunkon találkoztunk több olyan ismerőssel, akit korábbi videóinkban láthattak, illetve korábbi cikkeinkben olvashattak róluk. Külön köszönjük a rengeteg hasznos visszajelzést azoknak akik kitöltötték értékelő kérdőívünket, vagy regisztráltak hírlevelünkre. A beszélgetések mellett jutott egy kis idő arra is, hogy a munkaruházati divatbemutatón is részt vegyünk, és néhány jó fotót készítsünk.

INDUSTRIAUTOMATION - A második napA délutáni folytatásban Porgánszki Éva, Mezei Tamás és Jan Loos várt minket a FANUC magyarországi képviseletének standján. Jan Loos, cseh értékesítő és alkalmazásmérnök a kiállított FANUC SERIES 0i-MD vezérlést és a FANUC SERIES 31i MODEL B vezérlést mutatta be. Ezt követően Mezei Tamás adott nekünk interjút a hazai képviseletről, a FANUC robotok termékpalettájáról, és azok alkalmazási lehetőségeiről. A kiállításra a FANUC M-1iA robotot hozták el, melyet már egy korábbi cikkünkben is bemutattunk. Emellett pedig a FANUC R-1000iA/80F típust állították ki, melyet kifejezetten hegesztési célokra fejlesztettek, és 80 kg-os teherbírással rendelkezik.  Egy korábbi videónkban – igaz feliratozva -már ezt a robotot is bemutattuk Matteo Ferrari segítségével az EMO Hannover 2011-en. Aki nem tudott ellátogatni a FANUC strandjára, jövő héten ezt bepótolhatja, a müncheni AUTOMATIKA 2012 kiállításon, ahová Mezei Tamás csapatunkat is meghívta.

A nagyobb lélegzetvételű interjú és beszélgetés után még jutott egy kis időnk arra, hogy az IC-Hungary Kft. standját meglátogassuk, beszélgessünk Horváth Tamás ügyvezetővel és Baráth Gyula műszaki tanácsadóval, valamint lencsevégre kapjuk a kiállított gépeket. A stand egyik oldalán a Sodick AQ400 huzalszikra forgácsoló gépet láthattuk, míg a túloldalon az ORlaser cég gépei várták a látogatókat.

Összességében egy nagyon aktív napot zártunk a kiállításon, s a holnapi napot még sűrűbbre terveztük!

További információ

Regisztráció az ingyenes INDUSTRIAUTOMATION belépőre
Az INDUSTRIAUTOMATION hivatalos honlapja