S&T Akadémia 2012: Szerszámtervezés és gyártás

S&T Akadémia 2012Április 18-án került megrendezésre az S&T Akadémia a Kürt rendezvényközpontban, ahol a fő téma a hatékony szerszámtervezés és gyártás volt. A nagy érdeklődés mellett megtartott rendezvényen számos gyakorlati példán keresztül tapasztalhatták meg a résztvevők, hogy hogyan tudja segíteni mindennapi munkájukat egy hatékony tervezői, szimulációs és technológiai tervező környezet.

A bemutatón szerepelt a legújabb Creo, és annak igen hatékony szerszámtervező szakmodulja, az EMX (Mold-, és Expert Moldbase Extenxion), mellyel számottevően csökkenthető a szerszámtervezésre fordított idő.  A szoftverben az elektródatervezést is számos automatizált funkció segíti, többek között automatikus elektróda elhelyezés megmunkálási zóna szerint, szikratömb beszerelése katalógus alapján.

A bemutatót színesítette a Plastic-Form Szerszámgyártó Kft. bemutatója, így a látogatók valós helyzetjelentést kaphattak a gyakorlati alkalmazásról és a cég mérnökeinek tapasztalatairól.

S&T Akadémia 2012Ezt követte további három szoftver technikai bemutatója, melyből megismerhettük a Moldex3D eDesign 11.0-ás verzióját, mely műanyag alkatrészek tervezéséhez, szerszámozásuk, gyártásuk optimalizálásához nyújt hathatós segítséget. A használata könnyen és gyorsan elsajátítható, nem igényel hosszas betanulást, a felhasználói felület alkalmi felhasználók számára is gyors és hatékony alkalmazást tesz lehetővé. Többek között automatikus hibajavítási és háló finomítási funkcióval rendelkezik, kezeli a szálas és töltött anyagokat, kétütemű- és többkomponensű fröccsöntés is szimulálható. A TransMagic szoftverrel közvetlenül megnyithatók a meghatározó CAD szoftverek natív fájljai és kiexportálhatók számtalan formátumba.Ezáltal a program megkönnyíti a 3D CAD adatok forgalmát az egyes alkalmazások között, növeli a 3D fájlok minőségét és megbízhatóságot és szignifikánsan csökkenti a gyártási költségeket. Az importálás során sérülő geometria javítására automatikus és manuális lehetőségeket biztosít. Továbbá gyakorlati bemutató keretében ismerhették meg a résztvevők a MAGMA öntészeti szimulációs szoftvert, illetve annak előnyeit a szerszámtervezésben. Segítségével optimalizálható az öntéstechnológia, a megvalósíthatóság, gyártási költség és öntvényminőség szempontjából.

NCG CAM

S&T Akadémia 2012A bemutató résztvevői gyakorlati példákon keresztül ismerhették meg, hogy milyen gyorsan és hatékonyan használható az NCG CAM szoftver a mindennapokban. A szoftver önálló CAM alkalmazás, CAD szoftver nélkül is működtethető, de bármilyen CAD környezetből származó modellel használható. Nagy előnye, hogy kihasználja a többmagos processzorok nyújtotta lehetőségeket, a számítások az egyes magok között szétoszthatók. Ráadásul pályaszámítás közben nem blokkolja a gépet, a pályák generálása közben más feladatok párhuzamosan végezhetők. A rendszert eleve nagysebességű marásra tervezték, optimalizált, vibrációmentes pályákat készít, így a szerszámélettartam nagymértékben nőhet. A pályagenerálás gyorsaságát a hallgatóság is megtapasztalhatta a bemutató alatt elkészült megmunkálásból, valamint példákat láthattak a pályák egyszerű szerkesztésére, törlésére, módosítására.

A bemutató zárásaként ismertették a Windchill PLM rendszer megoldásait is, mely lehetővé teszi a fejlesztési, gyártási folyamatok során a felhasználók hatékony együttműködését. A szoftverben egyetlen, minden felhasználó számára könnyen hozzáférhető központi adatbázis biztosítja a gördülékeny kommunikációt, információ cserét akár WEB környezetben is, kliensprogram nélkül.

További információ

Az S&T Consulting honlapja