Olimpiai láng

Az Olimpia sikere a „Fekete Vidék”-re is kihatott (Közép-Anglia iparvidéke), miután egy itteni öntödét bíztak meg a 2012-es Londoni Olimpiai Játékok ikonikus fáklyájának elkészítésével.

Coventry-bázisú Premier Group az Alucast-ot választotta a feladatra, amely több, mint 100 embert foglalkoztat a Wednesbury-ben található székhelyén. Technikai szakértelmükkel olyan mély benyomást tettek, hogy ők gyárthatják majd le a sapka tetejét és alját. A cég felelős a szerszámok biztosításáért, a megmunkálásért és a csiszolásért, és gravitációs öntési technológiát alkalmaznak az alumínium komponensek legyártásához, melyek a belső és külső rétegét tartják a fáklyának.

Alucast fáklya fotóA szerződés szerint több, mint 15 fő munkálkodik a projekten, a tervező és műszaki személyzettől kezdve a minőségi osztályon át és a tapasztalt öntőkig. Számos prototípus készült már, a késztermék legyártása azonban még folyamatban van.

Az Alucast ügyvezetője, Tony Sartorius örült, hogy ezt a nagy horderejű projektet a régióban bonyolítják le: „Fantasztikus hír ez mindazok számára, akik részt vesznek ebben az üzletben, egyben hangsúlyozza a képességünket arra, hogy olyan komplex és igényes munkákat is el tudunk látni, melyek rugalmasságot, világszínvonalú minőséget és műszaki szakértelmet igényelnek.” – kommentálta. – „Azt is mutatja, hogy a gyártási lehetőségek, melyek West Midlands-ben találhatóak, remek példák arra, hogy milyen pozitívan hatottak az Olimpiai Játékok Nagy-Britannia minden területére.”

A kelet-londoni Edward Barber és Jay Osgerby által tervezett fáklya 800 mm magas és 8000 kis perforált kör található rajta, ami azokat a futókat szimbolizálja, akik az Olimpiai Váltóban vesznek részt a 2012-es londoni megnyitóig.

A Premier Group, mely a teljeskörű mérnöki és ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokra specializálódott, legyőzte a nemzetközi versenyt, így biztosítani tudja a szerződést a fáklya legyártásához, valamint felelős azért, hogy felálljon egy beszerzési lánc annak érdekében, hogy a projektet időben átadják, ne lépjék túl a költségvetést, és hogy megfeleljen az elvárt design- és minőségi szabványoknak, melyeket a Londoni Olimpiai És Paralimpiai Szervezőbizottság (LOCOG) feléjük támaszt.

A Premier Csoport azután kereste meg az Alucastot, hogy egy korábbi üzleti partner őket ajánlotta, és azonnal lenyűgözte őket az öntöde fáklya iránti szenvedélye, a tesztdarabok kibocsátásában tanúsított rugalmassága, és a mérnöki megoldásaikban eddig nyújtott teljesítménye.

Gez Halton, a Premier Csoport gyártási igazgatója elmondta: – „Azok a részek, melyeket az Alucast szállított, pont a két legfontosabb eleme a fáklyának, és ezért mindenképpen egy olyan céggel kellett együtt dolgoznunk, amely megérti a tervezést, és le is tudja szállítani a részeket a kívánt kivitelben, és főképp a megszabott határidőre.

Az első találkozó után már tudtuk, hogy megtaláltuk a megfelelő partnert, és a tény, hogy közel vannak hozzánk, egy igazi bónusz a projektmenedzsment szempontjából.”

A legutóbbi szerződés azt mutatja, hogy az Alucast lenyűgöző időszakot tudhat maga mögött, és ez tovább folytatódik: egy már létező megrendelésről van szó az újjáéledő Midlands Assembly Network (MAN) részéről, komplex összetevők szállítására. A MAN az autóiparban, építőiparban, hidraulikában, vákuum- és orvosi szektorban kínál teljesen megmunkált magasnyomású, gravitációs és nyersformázott öntvényeket, és képes alacsony, közepes és magas volumenű termékek előállítására is.

Az új megmunkálási üzletbe fektetett beruházás úgy látszik, sok új vásárlót hoz, és a gyár azt várja, hogy közel 8 millió fontnyi eladást realizálnak majd az év végére.

 forrás: Alucast.co.uk