Nehézsúlyú bajnok – Hogyan kerül a helyére egy 40 tonnás gép?

Okuma géplerakás - emelés közbenAz Okuma VTM-1200YB díjnyertes karusszelesztergájáról már írtunk egy korábbi cikkünkben is. Most viszont élőben is részt vehettünk egy nem mindennapi eseményen.

Európában az első ilyen gépet telepítették a CNC Rapid Kft. telephelyén Győrben. A művelet nehézsége a gép tömegében rejlett, hiszen a komplett gép összesen kb. 40 tonnát nyom. A gép főegysége a szerszámtár, ajtók valamint további elemek nélkül mintegy 28 tonnás volt. Ezt egy mélybölcsős utánfutón szállították kamionnal Krefeldből, az Okuma németországi bemutatóterméből.

A többszáz kilométeres út sajnos nem is zajlott eseménytelenül.

A gép szerszámtára...

A gép szerszámtára…

Az ilyen méretes szállítmányok csak különleges útengedélyekkel közlekedhetnek az engedélyezett időtartam alatt, ráadásul előre alaposan megtervezett útvonalon, hiszen figyelembe kell venni a magasság- és szélesség-korlátokat, de még azt is, hogy nehogy felakadjon a hosszú szállítmány egy feljárón, fekvőrendőrön vagy más útkiszögellésen.

A gondos előkészületek ellenére a kamion útközben defektet kapott, a kerékcsere pedig a nehéz rakománnyal közel sem egyszerű feladat. A probléma végül is megoldódott, és a kamion másnap reggelre a CNC Rapid Kft. telephelyén várta a lerakodást. A gép kitakarását, beemelését és bepozicionálását az Ipartechnika Menedzser Kft. hajtotta végre.

Alábbi videónkban, mely az első úgynevezett “time lapse” videónk, a telepítés folyamata látható felgyorsítva.

... és maga a gép

… és maga a gép

Érdemes megfigyelni, hogy amikor a daru megemeli a gépet a trailerről, az mennyit rugózik vissza…

A telepítéssel kapcsolatban hamarosan újabb videóval és egy részletesebb beszámolóval jelentkezünk. (A cikk olvesható ITT! – a szerk.)

 

Az Okuma gépeket Magyarországon a Smartus Zrt. értékesíti.

További információ

A CNC Rapid Kft. honlapja: http://www.cncrapid.hu/
A videóban felhasznált zene: Alex Beroza (feat. SackJo22 & Magic Moon) – Emerge in love a Creative Commons felhasználási feltételek alapján.

Megosztás
[
    ]