Múlt, jelen, jövő – Tajvan – 3. rész

A Műszaki Magazinnak egyedülálló lehetősége nyílt arra, hogy bepillantást nyerjen Tajvan tucatnyi szerszámgépgyártójának működésébe. A Műszaki Magazinnal együttműködve, sorozatunkban olvasóinkkal is szeretnénk megismertetni a szigeten tapasztalt termelékenységet és innovációs hajlamot. Az sorozat első cikkét ide kattintva érhetik el. A második részben a Goodway és az Everising került bemutatásra. Harmadik cikkünkből a Precision Machinery Research Development Center-t vagy röviden PMC-t mutatjuk be.

PMC

Gyártástrend - PMC 3D szimuláció

3D szimuláció: bemutatóterem helyett akár fotelban ülve is

Tajvan szigetén számos iparágnak, legyen szó akár cipő-, kerékpár- vagy műanyagiparról, megvan a saját kutató és fejlesztő intézete. A negyedik napon a tajvani szerszámgépipar fejlesztőközpontjába látogattunk el. Az éves szinten 600 millió tajvani dollár (1 NTD ≈ 7 HUF) költségvetésű nonprofit Precision Machinery Research Development Center (PMC) ügyvezetője, Benjamin Jan fogadott bennünket. A PMC-t 1993. június 1-jén alapította a kormány és a TAMI a szerszámgépgyártók innovációs képességének elősegítésére. A kutatóintézet 216 alkalmazottjának 29%-a a főiskolai diplomával egyenértékű bachelor fokozatú oklevéllel, 69%-uk pedig master (egyetemi) képzettséggel rendelkezik. Felerészt a gépipar területén szerezték ismereteiket és tapasztalatukat, de az alkalmazottak között elektronikai, irányítástechnikai, informatikai és vállalatvezetési szakértők is megtalálhatóak.

A PMC hármas küldetéssel rendelkezik: adatbázist épít, precíziós mérnöki laboratóriumot működtet, és mérnököket képez tovább a tajvani szerszámgépipar számára. A kulcsfontosságú elemek fejlesztésén és elemzésén kívül technikai segítséget nyújtanak a megfelelő szoftvertámogatás megtalálásában is. A mozgó részek súlyának redukálásával pedig a gépek általános energiafogyasztását segítik csökkenteni. Ha egy cég megoldandó problémával fordul az intézethez, rendszerint csak a költségek 50%-át kell megtérítenie. Az eredményt a PMC publikálja, hogy az egész szektor profitáljon a tapasztalatokból, a PMC-ben felhalmozott know-how-t azonban csak a kormány engedélyével lehet exportálni.

Ottjártunkkor is éppen egy öttengelyes megmunkálógép tesztje folyt: meg akarták tudni, mit javíthatnak rajta, hogyan lehet minél gyorsabb, pontosabb munkát végezni a munkadarabon. Jan véleménye szerint a tajvani szerszámgépipar jövője egyébként is az öttengelyes multitasking gépekben van. Mivel a megmunkáló eljárások az ismert fizikai törvényeken alapulnak, nem könnyű valódi újítást elérni. A fizikai részek ráadásul lemásolhatók, és rendszerint le is másolják őket. A jövőben tehát a komplexitás és a szoftveres támogatás jelenthet majd versenyelőnyt. Jan ajánlása szerint minden országnak törekednie kell arra, hogy saját szerszámgépiparát fejlessze, mert az szolgálja ki az ipar egyéb ágazatait.

A PMC emellett segít a tajvani szerszámgépek promóciójában, a vevők felkutatásában. Ennek egy újszerű módszerét nekünk is bemutatták a 3D szimuláció során. A koncepció szerint a szerszámgépek megismerése és megvásárlása a távoli és kényelmetlen bemutatótermek helyett történhet akár egy irodából is. Erre szolgál a virtuális megmunkálás, a 3D szimuláció, amely során minden gépadat, minden megmunkálási paraméter beállítható és demonstrálható anélkül, hogy a vevő akár egyetlen lépést is megtenne a gyár vagy a helyi disztribútor irányába. Egy távol-keleti szigetország részéről ez valóban nagyon hasznos értékesítési eszköz lehet, mégis akinek lehetősége van rá, érdemes a gyártókat Tajvanon is felkeresni, akár a kétévente megrendezett TIMTOS Nemzetközi Szerszámgépipari Szakkiállítás alkalmával.

RoboFun

Gyártástrend RoboFun

20 év múlva talán már a robotika miatt lesz érdemes ellátogatni Tajvanra

A PMC egyik legfontosabb kutatási területe a robotika. Jan véleménye szerint nem lehet elég korán elkezdeni felhívni a gyerekek figyelmét a robotikában lévő érdekességekre és lehetőségekre. 2007-ben nyitották meg a RoboFun bemutatócsarnokot, amely Európából, Japánból és az USA-ból több mint 30 robotikai alkalmazást gyűjt össze és mutat be az érdeklődők számára. Számos alkalmazás csak most mutatkozott be Tajvanon, és a tajvani termékek száma is folyamatosan nő. Az összegyűjtött robotok négy nagy csoportba sorolhatók: tisztító-, oktató– és a szabadidő eltöltésére szerkesztett robotok, illetve a kisállatmodellek, cél ugyanis már az óvodások figyelmének felkeltése is. Nem csupán fejleszteni kell az alkalmazásokat, de az egyetemeket is rá kell venni arra, hogy tegyék vonzóvá a robotikát, annak ugyanis Jan és a PMC meggyőződése szerint nagy jövője van, különösen az egészségügy területén. Az elöregedő társadalmakban ugyanis az intelligens robotos alkalmazások hatalmas segítséget nyújthatnak majd az egyedülálló idős emberek mindennapi ellátása során. Jan 2020-ra éves szinten 20 Mrd NTD forgalmat jósol a tajvani robotikai szektor számára.

A PMC nem légvárakat épít közpénzen. Később véletlenül magam is meggyőződhettem arról, hogy Tajvanon valóban már a gyerekek számára is mindennapos a mai csúcstechnológiával, sőt, a jövő technológiájával való találkozás. Tajpeiben a Nemzeti Csang Kaj-sek Emlékcsarnokban (Csang Kaj-sek kínai államelnök és a Nemzeti Párt vezetője volt, aki hadserege maradványával Tajvan szigetére menekült) volt alkalmam látni, ahogy a helyiek családostul özönlöttek megtekinteni a jövő technikai csodáiról szóló interaktív bemutatót. A látogatók kipróbálhatták a gondolatvezérelt kisautót, megismerhették a gyógyászati, űrtechnológiai előrelépéseket, mindezt Tajvan talán legfontosabb nemzeti emlékhelyén, a múlt és a jövő sajátos ötvözeteként. Jó lenne itthon is felismerni, hogy a múlt és a jövő nem gyengíti, hanem erősíti egymást, és hasonló színvonalú bemutatókon az óvodások és nagyszülők egyszerre ismerhetik meg a múlt dicsőségét és a jövő csodáit.

Gyártástrend Interaktív kiállítás

A jövő kezdete: interaktív természettudományos bemutató kicsiknek és nagyoknak

 

Forrás: Molnár László – Műszaki Magazin 12-01-02

Megosztás
[
    ]