Precíziós alkatrészek gyártása a Matsuura MX-520 gépével

A kecskeméti BS CNC-Workshop Kft. egyedi szerszám-és alkatrészgyártással foglalkozik 2013 óta. Az 5 tengelyes megmunkálást igénylő precíziós alkatrészek gyártásához a cég nemrégiben egy Matsuura MX-520 gépre ruházott be. Interjúnkban Barabás Sándorral, a cég ügyvezetőjével, valamint a Szimker Zrt. értékesítőjével, Monoki Attilával beszélgettünk többek között arról, hogy milyen igények vezettek a gépbeszerzésig, és hogy a telepítést követően milyen változások jelentek meg az egyedi gyártásban.

CNCMedia: Mikor és hogyan jött létre a BS CNC-Workshop Kft.? Mi a cég fő profilja?

Barabás Sándor: 2013-ban alapítottam a cégemet Kecskeméten. Mivel korábban jómagam is 10 évig egyedi gyártásban dolgoztam munkavállóként, így kellő szakmai tudásra és tapasztalatra tettem szert a cégalapítást megelőzően. 2014-ben vásároltam meg az első CHIRON gépemet, amivel a kecskeméti és annak ipari vonzáskörzetébe tartozó cégek számára gyártottam egyedi szerszámokat és alkatrészeket. A cég fő profilját még mindig ez adja, ezen belül is főleg precíziós alkatrész, és szerszám gyártással foglalkozunk, hiszen abban van a legnagyobb kihívás.

CNCMedia: Hogyan épül fel a gyártási struktúrátok?

B.S.: Hálózatba kötött maró- és esztergagépeken alapszik a termelésünk, ami egyedi és kis szériákat jelent. Két műszakos munkarendben dolgoznak a gépkezelők, a gépek pedig általában 20-30 perces ciklusidőkkel működnek. Minden szerszámgépkezelő tud kezelni minden gépet, ami gördülékenyebbé teszi a gyártásunkat. A CAM programozást és modellezést pedig kettő kolléga végzi el.

Barabás Sándor, a BS CNC-Workshop Kft. ügyvezetője

CNCMedia: Mely eljárásokat alkalmazzátok a gyártás során és mely iparágak számára készülnek termékeitek?

B.S.: Főleg mart, esztergált és palástköszörült alkatrészeket gyártunk. Mélyhúzó szerszámaink kialakításában nagy szerepe van például a köszörülésnek, keményesztergálásnak, precíziós alkatrészeink gyártása során pedig elmondható, hogy 5 mikronos tűrésmezőn belül dolgozunk.

Számos iparág számára készítünk szerszámokat és alkatrészeket, az autóipar számára azonban nem. Tudatos döntés volt a részemről, hogy így építettem fel a cég piaci ügyfélkörét. Oka, hogy az autóiparban nagyfokú automatizáltságra van szükség, a mi erősségünk pedig az egyedi gyártásban rejlik. Én a precíziós megmunkálásban látom a jövőt, és hiszem, hogy a szakmai tudásra bármilyen fokú automatizálás mellet is szükség lesz. 

CNCMedia: Mely alapanyagokkal dolgoztok?

B.S.: A precíziós mélyhúzó szerszámok jellemzően S600, M1, K100, K340 és további szerszámacélokból készülnek. Ezek a szerszámok utómunkálaton esnek át, keménymarás, keményesztergálás, köszörülés, illetve huzal- vagy tömbszikra forgácsolás, továbbá hőkezelés által készülnek el, legfeljebb 65 Rockwell keménységig. Marógépeinken is változatos anyagokkal dolgozunk, a műanyagtól a keményfémig bezárólag.

CNCMedia: Hogyan alakítottad ki a gépparkot? Mi volt a vezérelv és milyen berendezésekre ruháztál be?

B.S.: Elsőnek olyan gépeket választottam, melyekkel korábbi munkahelyemen már volt tapasztalatom dolgozni: a CHIRON FZ 12 S-ről, és a Maho MH 600C-ről tudtam, hogy megbízható szerszámgépek, és sok mindenre lehet használni őket, ezért használtan vásároltam meg mindkettőt. 2016-ra azonban sokat fejlődött a cég, egyre több munkánk volt, rövidebb határidőkkel dolgoztunk, így a használt marógépeken túl szükségét éreztem az új esztergagépek beszerzésének is. A választásunk jó ár-érték arány miatt Doosan gépekre esett, függőleges megmunkálóközpontokat és hajtott szerszámos esztergákat vásároltunk két körben.

CNCMedia: Milyen ideális körülményekre van szükség a precíziós gyártáshoz?

B.S: Először is külső rezgésektől mentes, száraz, tiszta és stabil hőkontrollal ellátott üzem, ahol megfelelő betonalapzat van a gépek számára, jól áttekinthető üzemi egységek, szeparált mérőszoba, alapanyagraktár és csomagoló. A korábbi tapasztalatokat felhasználva igyekeztünk kialakítani az ideális layout-ot.

CNCMedia: Nemrég beruháztál egy jóval magasabb árkategóriájú gépre, a japán Matsuura MX-520 modelljére. Minek köszönhető ez a döntés, főleg annak fényében, hogy ennyire meg voltál elégedve a Doosan gépeivel?

B.S.: Három oka volt. Az egyik, amit említettem, hogy köszörüléssel is foglalkozunk, amit korábban 3 db magyar gyártmánnyal végeztünk el. Az évek során megnőtt a köszörülés iránti kereslet, ennek köszönhetően pedig beruháztam egy OKAMOTO OGM-250UNC III precíziós palástköszörűre. Az egy nagyszerű gép, aminek működése során már volt szerencsém megtapasztalni a japán precizitást.

Másrészt egyedi munkáink során egyre bonyolultabb alkatrészek jelentek meg, amelyek 5 tengelyes megmunkálást igényelnek. Hiányzott a gépparkból egy 5 tengelyes megmunkálóközpont, így hirtelen felindulásból – természetesen az anyagiakat priorizálva –, beruháztam egy olcsóbb árkategóriájú gépre, amely nem bizonyult jó megoldásnak. Fél év kísérletezés után felismertem, hogy az 5 tengelyes megmunkálásnál még sokkal fontosabb a precíz, stabil gép, így az első, elhibázott döntést szerettem volna kiköszörülni.

Végezetül pedig számomra hiteles, komoly cégektől kaptam visszajelzést, hogy 5 tengelyes megmunkálásban a Matsuura ár-érték tekintetében a legmagasabb színvonalat nyújtja, továbbá beigazolódott Attila korábbi érvelése, aki ismerve igényeimet elszántan próbált anno lebeszélni az olcsóbb árkategóriáról.

CNCMedia: Mekkora jelentőséggel bírt az 5 tengelyes technológia a gépkihasználtság tekintetében?

Monoki Attila: Már az előzetes egyeztetések során világossá vált, hogy milyen előnyökkel fog járni az 5 tengelyes gép használata. Egyszerűbb, pontosabb, hatékonyabb gyártás érhető el vele. Könnyebb a készülékezése, jobb megtérüléssel lehet bizonyos alkatrészeket legyártani. Felsőkategóriás, precíz technológiával van dolgunk, már magán az alapgépen az illesztések is kézi hántolással vannak kivitelezve, illetve az ágyvezetékek párhuzamossága 2 mikronon belül, a saját fejlesztésű MAXIA orsók futáspontossága pedig mikronon belül van. Ezek a jellemzők természetesen nem csak pontosságban jelentkeznek, hanem a felületben és a szerszámél élettartamában is. A japán tervezés és megbízhatóságra való törekvés jegyében a Matsuura MX-520 hosszú éveken keresztül pontos, biztos használatot nyújt a felhasználók számára, a telepítéskor beállított értékeket 8-10 év múlva is tudják ezek a gépek, amit meg is ígérünk. Állok elébe egy 10 év múlva esedékes találkozónak és cikknek, ami a BS CNC Workshop Kft. Matsuurával szerzett tapasztalatairól fog szólni, hogy igazolhassam előbbi állításom.

CNCMedia: Ezen beruházás alkalmával milyen egyéb szolgáltatást biztosított a Szimker Zrt. a gépvásárláson túlmenően?

M.A.: Az adás-vételt követően biztosítottuk a gép telepítését és beállítását is. A teljes telepítés bő egy hetet vett igénybe, mely során elvégeztük a lefúrást, szintezést, valamint a geometriai beállítást és annak visszaellenőrzését is.

Monoki Attila, Szimker Zrt. értékesítője

CNCMedia: Milyen opciókkal és felszereltséggel rendelkezik a gép?

M.A.: Egy kompakt, jól felszerelt gépről van szó, ami ez esetben még meg is haladja a gyártói szükségleteket. Az alapgép erősített főorsóval, 15.000-es fordulatszámmal és emelt nyomatékkal rendelkezik, amely az 5 tengelyes megmunkálás során elegendő. Fontos megemlíteni, hogy míg konkurens gyártók korlátozzák a max. fordulatszám használhatóságát, addig a Matsuura orsója 0-24-ben képes károsodás nélkül a maximális fordulaton forgácsolni. Továbbá minden tengelyen mérőléccel van ellátva, valamint hőkompenzációval, amelyre a csarnok körülményei – klimatizált, pormentes – miatt nincs nagy szükség. A vezérlés nagypontosságú 5 tengelyes programcsomagot és egy karbantartás management funkciót is tartalmaz a hosszútávú biztos működés jegyében.

A gép felszereltségéhez tartozik egy 70 Bar nyomású, 1400 literes hűtővízkezelő egység is, papírszűrővel. 3 különböző nyomásértéket lehet rajta beállítani, ami nem csak a főorsón keresztüli hűtést biztosítja, hanem a koszorúhűtést, valamint az ágylemosó hűtést is, melyek mindegyike nagyon fontos annak érdekében, hogy a forgács mindenképpen lekerüljön a forgácsutcába. Elmondható, hogy a megmunkálást követően nem nagyon marad forgács a gép munkaterében, annak ellenére, hogy egy 5-tengelyes gép rengeteg olyan elemmel rendelkezik, amin fennakadhatna a forgács. Éppen ezért a Matsuura-nál nagyon figyeltek a csapok, kiömlők elhelyezésére. Továbbá nagy tömegének köszönhetően a hűtővíz nem melegszik fel, így pedig mindenféle szoftveres, hőkompenzációs beavatkozás nélkül is azonos hőmérsékleten lehet tartani a gépet. A papírszűrőknek hála pedig sokkal egyszerűbben kivitelezhető a tisztítás és csere.

B.S.: Megfogás tekintetében a SCHUNK hidromegfogóját és nullpontrendszerét választottuk. Mivel nagy fordulatszámmal dolgozik a gép, ezért nagyon fontos a kiegyensúlyozottság is. Továbbá szerszámautomatával is rendelkezünk.

CNCMedia: Tudsz-e valami negatívumot is mondani a Matsuura gépről?

B.S.: Mivel a Fanuc 31i vezérlőn a dataszerver funkció (hálózati csatlakozás) nem alap, így azt utólagosan kellett megvásároljuk. Ez az egyetlen negatívum, amit talán kiemelnék a gép tulajdonságai közül, egyébként minden más igényünknek magasan megfelelt.

CNCMedia: Mik az első benyomások a gép kezelhetőségéről és teljesítményéről?

B.S.: Abszolút elégedett vagyok. A Matsuura saját vezérlése, amely egyébként Fanuc alapon fut, könnyen tanulható, átlátható, felhasználóbarát, így a gépkezelőknek is jóval könnyebb dolga van. Ami a teljesítményt illeti, elmondható, hogy tényleg mikronos pontossággal dolgozik.

Nyilván a megtérülése egy ilyen gépnek hosszabb idő, de az élettartama és pontossága sem 3-4 év, hanem akár 15 is lehet. Két műszakos gyártásunkkal „kíméljük” a gépet, precíziós alkatrészeinknél sem 6 mm-es oldalfogásokat alkalmazunk, ezeknek köszönhetően pedig várhatóan 10 év múlva is hasonló minőség előállítására lesz képes. Büszkeséggel tölt el, hogy egy ilyen géppel rendelkezik a gépparkunk, hiszen Magyarországon hasonló méretű cégeknél nem sok csarnokban található meg.

CNCMedia: A gép üzembe helyezése óta milyen eredmények érkeznek a minőség-ellenőrzési osztályról?

B.S.: 1% alatti selejtaránnyal dolgozunk. A gépen lemérjük az első munkadarabot, korrekciózzuk, majd ezt követően kerül a minőség-ellenőrzéshez. A mérőszobai eredményeket követően indulhat a kis szériák gyártása, ami nagyjából 10-20, esetleg 50 darabot jelent. Minden legyártott darab végellenőrzésen esik át, melynek eredményeit jegyzőkönyvezzük, és azt is elküldjük az ügyfeleknek. Továbbá elkészült termékeinket lézergravírozzuk, sorszámmal látjuk el, ezzel is biztosítva gyártási lekövethetőségünket.  

CNCMedia: Mióta rendelkezik a cég mérőszobával és miért vált szükségessé?

B.S.: 2020-ban hoztuk létre a mérőszobánkat, amely egy stratégiai lépés volt. A cég alapításakor még olyan ügyfelekkel dolgoztam, akik számára nem volt szükséges az ISO szabvány. Ettől függetlenül mindvégig rendelkeztünk az ellenőrzésekhez megfelelő mérőeszközökkel, de alapvetően a gyártási metódust tartottam szem előtt és nem pedig a méréstechnológiát. Az ISO szabványnak való megfelelés jegyében kialakított mérőszobánkban egyébként változatos kézi mérőeszközök és mérőgépek találhatók. Az 5-tengelyes méréshez koordináta mérőgépet használunk PH20 fejjel, a tengely jellegű alkatrészeket pedig egy VICI VISION M1 optikai mérőgépen ellenőrizzük.

CNCMedia: Véleményed szerint mi különbözteti meg cégeteket a versenytársaktól?

B.S.: Nagyon nagy hangsúlyt fektetek a gépparkra. Ha lehet így fogalmazni, akkor a hasonló méretű cégekhez képest én mindig „előre menekülök”. Ez tetten érhető volt a COVID-időszaka alatt is, hiszen akkor is fejlesztettünk. Szeretem az újdonságokat, igyekszem naprakész lenni és most már azon a szinten vagyok, hogy a piacon elérhető lehető legjobb megoldásokra szeretnék beruházni.

CNCMedia: Végezetül áruld el kérlek, hogy mitől lesz sikeres az egyedi gyártás? Mire érdemes figyelni?

B.S.: Én olyan terméket szeretek gyártani, amit magam is szívesen megvennék. Kis tűrésmezők, nagy türelem. Új technológiák, kihívások és folyamatos fejlődés. Ezek mind-mind hozzájárulnak a sikerhez.

További információ:

A BS CNC-Workshop Kft. hivatalos honlapján.

A Szimker Zrt. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]