Környezetvédelmi tréning a fémipari szektor szereplőinek

Környezetvédelmi tréning Eger

Környezetvédelmi tréning a fémipari szektor szereplőinek címmel tartották Egerben a mintegy 30 résztvevő jelenlétében lezajlott rendezvényt március 8-án.

A Flóra Hotel Borostyán terme adott otthont az eseménynek, melyet Juhász Gabriella, a HITA (Hungarian Investment and Trade Agency) Enterprise Europe Network Osztály Üzletfejlesztési Főosztályának tanácsadója nyitott meg. Röviden bemutatta az Enterprise Europe Network hálózatát, mely üzletfejlesztési és innovációtámogatási tevékenységet folytat, ezzel segítve a kis- és középvállalkozásokat.

Az első előadást Dr. Farkas Hilda ügyvezető igazgató tartotta a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségétől. Előadását “A környezetvédelmi jogszabályok alkalmazása a fémiparban” témakörben tartotta. A fémipar szereplői számára összegyűjtötte az aktuális szabályozási kritériumokat, új fogalmakat valamint  a fontosabb határidőket.

A folytatásban Dr. Tóthné Prof. Dr. Szita Klára, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának tanszékvezető egyetemi docense prezentált egy érdekes életciklus-elemzést a fémek tekintetében “Fémipari életciklus-elemzések” címmel.

Dr. Biczó Imre László a “Karbon Lábnyom” címet adta előadásának, melyben az erre vonatkozó kalkulációs módszereket és indikátorokat mutatta be, illetve ezek szerepét, megfelelőségét vitatta.

Chrenkóné Sárközi Erika az ENCOTECH Kft. Hulladékgazdálkodási szakértője és irodavezetője tartotta a negyedik prezentációt, melyben a hulladékmenedzsment kérdéseit boncolgatta “Hulladékmenedzsment a fémiparban” címmel.

Előadását a hotel éttermében egy közös ebéd követte, majd egy kis pihenő után folytatódtak az előadások.

Oláh Péter, az Eurocert Kft. ügyvezetője “ISO 14001:2004 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS” címmel folytatta az előadások sorát.

Őri István a GREENFLOW CORPORATION Zrt. vezérigazgatója zárta az előadások sorát “Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés” című prezentációjával.

Az ESMI nemzetközi projektjének keretében március-április folyamán lehetőség nyílik korlátozott számú fémipari szervezet számára, hogy a Nemzeti Külgazdasági Hivatal megbízásából szakértők helyszíni (üzemi) tanácsadást nyújtsanak környezetvédelmi témában (ISO 14001 (EMAS)/ Energia/anyag-hatékonyság/Hulladék menedzsment/ Életciklus elemzés témákban).

 

Az előadások anyaga letölthető a HITA honlapjáról, illetve az alábbi linkeken:

Juhász Gabriella – A Nemzeti Külgazdasági Hivatal és az Enterprise Europe Network szolgáltatásai

Dr. Farkas Hilda – “A környezetvédelmi jogszabályok alkalmazása a fémiparban”

Dr. Tóthné Prof. Dr. Szita Klára – “Fémipari életciklus-elemzések”

Dr. Biczó Imre László “Karbon Lábnyom”

Chrenkóné Sárközi Erika – “Hulladékmenedzsment a fémiparban”

Oláh Péter – “ISO 14001:2004 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS”

Őri István – “Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés”

 

További információ

A HITA honlapja