Újabb ZEISS sikertörténet – Öntészet röntgengéppel ellenőrizve

Az Alu Casting Support Kft. bő egy évtizede tevékenykedik az öntészet szakértőjeként. Termékeivel számos területet szolgál ki, autóipartól a pneumatikáig. A minél precízebb munkavégzés elérése céljából nemrég egy ZEISS röntgengép beszerzése mellett döntött a cég, amivel a selejtek számát is sikerült csökkenteni.

2022_11_30_-_Alu_Casting_5

Az Alu Casting Support Kft. 2012-ben három fővel igazi kisvállalkozásként indult útjára. A folyamatos fejlődésnek és bővülésnek köszönhetően 10 év után immár több mint 30 fős létszámmal rendelkezik a cég. Természetesen a létszám növekedésével egyenesen arányosan a gyártási kapacitás is fellendült, olyannyira, hogy az Alu Casting immár az 50 legnagyobb heves megyei vállalkozás között foglal helyet. Alkatrészeik számos iparágban kerülnek felhasználásra, többek között autóiparban, pneumatikában és ipari gépek gyártása során is.

„2012-ben alapítottuk ezt a céget. Három alkalmazottal kezdtünk itt. Egy teljesen új öntödét építettünk. Nagyon nagy döntést hoztunk. Autóalkatrészekkel kezdtünk, de nem az autóipar az igazi célunk.” – mondta Uwe Friese, az Alu Casting Kft. ügyvezetője.

2022_11_30_-_Alu_Casting_42

Uwe Friese, az Alu Casting Kft. ügyvezetője

Az Alu Casting fő profilja első pillanattól kezdve az alumínium alkatrészek előállítása volt. Ezek az alkatrészek az öntészet különféle módszereivel készülnek el üzemükben. Gyártásuk két meghatározó szegmense, szakterülete a gravitációs öntészet és a homoköntészet. Előbbi során nagy pontosságú öntvényeket állítanak elő, amelyeket nem csak az autóipar számára szállítanak be, hanem villamos- és gépipari résztvevőknek is. Ezen eljárás során a hagyományos ötvözeteken túl, hipereutektikus ötvözeteket is alkalmaznak, melyek titánt, nikkelt és magnéziumot tartalmaznak. A homoköntészet metódusát pedig prototípus- és kis sorozatok gyártásához alkalmazzák.

2022_11_30_-_Alu_Casting_20

„Nem az a célunk, hogy nagy mennyiséget állítsunk elő, különleges alkatrészeket akarunk gyártani.” – tette hozzá Uwe Friese, majd kifejtette azt is, hogy gyártásuk során mindig igyekeznek a vevői igényekhez igazodni és közös egyeztetés, esetleges módosítás után megoldani az adott problémát. Elmondása szerint gyakran találkoznak bonyolult alkatrészekkel, de mindig a tökéletesen elvégzett munka, a professzionális öntés a cél. „Pontosan ez a mi szakterületünk, ahol tudunk segítjük, támogatjuk ügyfelünket, hogy tökéletes darabot kapjon.”

2022_11_30_-_Alu_Casting_24

A professzionálisan öntött alkatrészekhez értelemszerűen kiváló minőségű és eklektikus gépparkra van szükség, amely a cég évtizedes működése alatt folyamatosan bővült és színesebbé vált. Öntőasztalok, hőtartó- és olvasztó kemencék, csiszológépek és CNC megmunkáló gépek állnak rendelkezésre a különböző munkafolyamatokhoz. Mindezek mellett természetesen a minőségellenőrzésre is nagy hangsúlyt fektet az Alu Casting csapata. Spektrométer, digitális mikroszkóp és röntgenrendszer is megtalálható üzemükben. Utóbbi kategória korszerűsítésére 2021-ben egy ZEISS BOSELLO MAX röntgengépet vásároltak.

2022_11_30_-_Alu_Casting_1

„Van 3 vagy 4 olyan vevőspecifikus termékünk, aminél előírás, hogy 100%-ban minden egyes darabot megröntgenezzünk…Minden terméket, minden órában megröntgenezünk és ha rosszat találunk, akkor addig megyünk vissza, amíg jó darabot nem találunk.” – ismertette minőségellenőrzési eljárásukat Sánta Szabolcs, az Alu Casting gazdasági vezetője.

Sánta Szabolcs, az Alu Casting gazdasági vezetője

Sánta Szabolcs, az Alu Casting gazdasági vezetője

Ennek az eljárásnak és rendszernek köszönhetően az Alu Casting képes volt a folyamatok minőségét is figyelni és kezelni, azonban gyártásuk során igen magas volt a selejtek aránya. A korábban használt röntgengép mellett 2,5%-os selejttel számoltak, amit kimondottan magasnak találtak a legyártott alkatrészek mennyiségéhez képest. Ennek a problémának a kiküszöbölésére döntöttek úgy, hogy beruháznak a ZEISS röntgengépére, amely rövid idő alatt látványos javulást eredményezett a gyártásban. 2021-es üzembe helyezését követően az Alu Casting elérte azt, hogy a selejtek aránya 2,5%-ról 1% körüli értékre csökkent.

2022_11_30_-_Alu_Casting_3

A számottevő eredmény mellett egyéb változások is megfigyelhetők voltak a ZEISS BOSELLO MAX működése közben. Nem csak a selejtszámolásban és kezelésben nyújtott nagy segítséget a gép, hanem visszakövethetőségével, képalkotási módszerével, gyors és egyszerű kezelhetőségével is hatalmas változást hozott az Alu Casting életébe. A cég képviselői is elégedetten nyilatkoztak a megvásárolt eszközről, hozzátéve, hogy nem csak metódusában kiemelkedő a konstrukció, hanem teljesítménye mellett strapabíró is.

„Ami nekem nagyon tetszett benne, hogy sokféle képalkotást tudunk létrehozni és ezáltal nagyon szemléletessé lehet tenni a hibákat. A gép sokat segít, mert nagyon gyors, és ami még fontos dolog, hogy ez visszakövethető. Illetve lehetővé teszi, hogy minden egyes képet akár lementsünk. Az éves átvizsgáláson kívül nem volt olyan probléma, hogy javítani kellett volna a gépet vagy bármi meghibásodott volna rajta.” – összegezte Sánta Szabolcs.

2022_11_30_-_Alu_Casting_12

A gépről és annak működéséről Uwe Friese is pozitívan nyilatkozott:

„Ezt a gépet 2018-ban láttam egy német vásáron, a GIFA-n, és nagyon megtetszett. Ott megmutatták a gépet, hogyan működik, mit látunk, hogyan tudjuk mérni a porozitást. Ez a gép rendkívül praktikus. Gyors, fantasztikusan jó képet ad és pontosan látjuk a minőségünket valós időben. Tehát a ZEISS és az Alu Casting tényleg egy sikertörténet volt.”

 

További információ:

A ZEISS hivatalos honlapján.

Az Alu Casting Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]