Precízió jellemzi a Danobat VTC szériáját

DanobatGroupA repülőgép ipar, az energetika, szállítmányozás, bányászat vagy az olaj- és gázipar legkülönbözőbb területeire beszállító gépgyártóktól, tehát a gépipar szinte teljes spektrumából nagy a kereslet ezekre a sokoldalú és merev megmunkáló gépekre. Ez annak köszönhető, hogy a moduláris felépítésből adódóan különböző termékek széles választékát gyorsan, hatékonyan és költségtakarékosan lehet legyártani ezeken a berendezéseken. Ugyanakkor ez visszajelzés is a tervezési és a gyártási szakértelemre, amit 1954 óta szereztek a Danobat mérnökei, mióta először kezdtek horizontális és vertikális esztergák gyártásába.

A 2011-es EMO-n bemutatott VTC-2500 asztal átmérője 2100 mm és lehetővé teszi 2500 mm-es átmérő esztergálását, akár 20000 kg-ig és 260 1/perc-es fordulatszámig. Ennek a típusnak az asztala keresztgörgős csapágyazású, míg a nagy teljesítményű H jelzésű gépek asztala radiális és axiális hidrosztatikus csapágyazással készül.

A VTC-2500 szegnyeregnek X tengely menti lökete 2870 mm, a Z tengely menti pedig 1500 mm. Összehasonlításképp, a legkisebb modell a VTC szériában 1600 mm-es átmérőt tud esztergálni, a maximális munkadarab tömeg 9000 kg, míg a legnagyobb modell 8000 mm-es átmérőt képes, akár 15000 kg-os tömegű munkadarabon.

Danobat VTC-2500 megmunkáló központA VTC széria fő építőelemei – a gépágy, oszlopok, keresztgerenda – teljesen feszültségmentesített bordázott öntvények, ami nagyfokú stabilitást biztosít az összeszerelt gépnek. Ez teszi lehetővé, hogy a szerkezet képes felvenni a feszültségeket és csillapítani a forgácsoló erők okozta rezgéseket még a legnehezebb forgácsolási körülmények között is. A merevséget és pontosságot kombinálja a 250 mm-es laptávú, edzett és precíziós köszörült normalizált acél öntvény szegnyereg.

Az alap konfiguráció egy két tengelyes (X és Z) gép, az opcionális C tengely nagy pozicionálási pontosságot biztosít, és nagy teljesítményű marást, valamint interpolációs mozgásokat tesz lehetővé. A C tengely ismétlési pontossága a VTC-2500-as gépen 1.04 szögmásodperc, a pozicionálási pontossága 2.57 szögmásodperc. A szerszámtartók és marófejek pozicionálása a szegnyeregben Hirth fogazású tárcsapárral történik, mely biztosítja a pontosságot és ismételhetőséget a szerszámcsere során. Az automatikus szerszámcserélő maximum 18 helyes szerszámtárral rendelkezik, de a szerszámtár mérete 100 db-ig bővíthető és a gép mindkét oldalára telepíthető további automatikus szerszámtár is. További opció az automatikus tokmány, még egy álló báb, vezérelt eszterga orsó, darab- és szerszámbemérő.

A Danobat számos új fejet tervezett esztergáláshoz, fúráshoz, maráshoz, köszörüléshez, és menetkészítéshez, melyek mindegyike belső csapágyazással rendelkezik. Ennek eredményeként egy esetleges szerencsétlen ütközés során sérülő csapágyazás miatt nem kel az egész szegnyerget cserélni, hanem elegendő csak a moduláris fejet. Az új B tengelyű fej rögzítése a szegnyereg alján történik, a pozicionálása szintén Hirth fogazású tárcsapárral történik.

Az új Y tengelyű fej teljesen programozható lökete ±200mm, 600mm-es elforduló átmérővel (a forgácsoló szerszámtól függően). Ennek az egyéni fej kialakításnak köszönhetően lehetőség nyílik fogaskerekek hornyainak, valamint ofszet felületek megmunkálására, és az X tengellyel nem párhuzamos tengelyű furatok készítésére. Egy harmadik új fej 4, egymástól 90°-ra lévő Capto C5/C6/C8/C10–es szerszámbefogót képes tárolni. A Danobat ugyanakkor bemutatott egy alternatívát a standard marófejjel szemben, melynél az aktív szerszám a szegnyereggel azonos Z tengelyen van. Ennél az új kialakításnál az aktív szerszám tengelye 50 mm-re eltolva található a főorsó tengelyétől, így lehetővé téve oldalsó felületek marását és olyan furatok készítését, melyekhez hagyományos adapterrel nem lehetne hozzáférni.

A képek forrása: www.danobatgroup.com