CNC vezérlők és gyártócégek

vezérlés tasztatúraA számjegyvezérlés komoly mérföldkövének számított a megmunkálógépek, mikroszámítógépekkel való fúziója. Ez lett az NC-technológia következő lépcsőfoka, annak fejlődési fázisában. Ezt CNC, azaz Computer Numerical Control-nak nevezték el. Magyarán a CNC egy olyan szerszámgép, melyet kiegészítettek egy mikroszámítógéppel, amely a vezérlést biztosítja. Előnye, hogy lecsökkentette a korábbi „plusz munkából” (pl. kézi szerszámváltás és fokozatkapcsolás) eredő mellékidőt és, hogy a számítógépekkel elérhetővé vált a többtengelyes munkavégzés és a nem egyenes menti munkavégzés (kézzel csak nehezen elvégezhető műveletek) is. A hozzá tartozó billentyűzet segítségével kerül betöltésre a program, illetve annak működését és esetleges módosítását irányíthatjuk vele, míg a monitor, mint megjelenítő periféria szolgáltatja a képi anyagot a programról és az aktuális jellemzőkről, attribútumokról.

A CNC vezérlő a konkrét megmunkáláson felül számos más, kiegészítő feladatot is elláthat, így biztosítva a teljes művelet pontosságát és precíz lezajlását. Ezek alatt értendő például a hűtés, az automatikus kenés, a munkadarab adagolása és rögzítése, illetve a szerszámcsere is, de meg kell említeni még, hogy térbeli pályagörbéket határoz meg, bonyolult matematikai számításokat végez és figyelheti pl. a holtjátékot és a hődeformációkat is.

Hátránya, hogy a kompatibilitás, mint olyan nem általános a különböző szerszámgépek és vezérlő gyártók között. Ennek oka, hogy a különböző gépekhez a gyártók, speciális és az adott gépre jellemző funkciókat rendelnek hozzá. Tehát annak ellenére, hogy a vezérlésük azonos, működésükben és funkcionalitásukban eltérőek lehetnek. Kompatibilitást csak a gyártókhoz köthető vezérléscsaládok közt lehet észlelni.

Az elkövetkezőekben néhány (a teljesség igénye nélkül), Magyarországon elterjedt CNC vezérlő gyártóit mutatjuk be:

 • NCT:
  NCT Ipari Elektronikai KftAz NCT alaptevékenysége a CNC vezérlők és hajtástechnika (szervohajtások és szervomotorok) fejlesztése és gyártása. A magyar cég története 1982-ben kezdődött, ekkor alapult meg. Egy évvel később már elkezdődött a HUNOR PNC 721 CNC esztergavezérlő sorozatgyártása és annak fejlődése (HUNOR 731, -732), ami egészen 1988-ig tartott. 1985-ban kezdték el fejleszteni az első NCT név alatt futó vezérlőjüket, az NCT 90T esztergavezérlőt, amit a Budapesti Nemzetközi Vásáron mutattak be a nagyközönségnek.  Az NCT 1993-ban készítette el a FANUC kompatibilis NCT 90M maró CNC vezérlőjét, míg 1999-ben az ugyancsak FANUC kompatibilis, NCT 99T CNC esztergavezérlőjét. Eddigi legkorszerűbb CNC vezérlőjük az NCT 201, amely 2011-ben jelent meg. Ez utóbbi három alappillérre épül:

– Windows Embedded CE Professional operációs rendszer (Microsoft)
– EtherCAT kommunikációs csatorna a CNC és a perifériák között (Beckhoff)
– EnDat22 (fizikailag) abszolút mérőrendszer (Heidenhain)

Az NCT ugyancsak forgalmazza a Heidenhain termékeit, több információért az NCT fejlesztésekről és termékekről, keresse fel a vállalat weboldalát:: www.nct.hu.

 • Heidenhain:
  Heidenhain logoDr. Johannes Heidenhain 1948-ben alapította meg a cégét Traunreut-ban. Előtte apja (1889-ban alapított) fémmarató cégénél dolgozott, ahova 1923-ban lépett be. Megannyi projektje mellett 1968-ban kiadta a VRZ 59,4 megnevezésű kétirányú, egy tengelyre tervezett számlálóját. Tehát ettől az évtől kezdődött meg a tényleges NC, majd CNC vezérlők fejlesztése. 1976-ban hozták ki a már háromtengelyes TNC 110-est és a TNC 120-ast. Eddigi legújabb fejlesztésük a TNC 640-es pályavezérlő, mely felhasználható maró és maró/eszterga gépeknél egyaránt, míg kiváltképp a CNC esztergák terén a MANUALplus 620-as. A HEIDENHAIN TNC pályavezérlői maró- és fúrógépekhez valamint megmunkáló központokhoz teljes típuscsaládot alkotnak: az egyszerű, 3 tengelyes kompakt TNC 320-tól egészen az TNC 640 különböző kiépítettségű (max. 18 tengely plusz orsó) változatáig szinte bármely alkalmazási igény kielégíthető.

Több információért a Heidenhain vezérlőkről és gépekről, keresse fel a vállalat magyar nyelvű weboldalát: www.heidenhain.hu, vagy magyarországi forgalmazóját, a GO98 Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Bt.-t: www.go98.hu.

 

 • Milltronics:
  Milltronics logoBár a Milltronics-et 1983-ban alapították meg, gyökerei tíz ével korábbra nyúlnak vissza. Az idő tájt (1973) alapította meg Gary Welch az I.I.C. Inc.-t, avagy a Milltronics elődjét. Az alapgondolattal (mely mentén elindult) a mikroprocesszoros technológia és a szerszámgépek közös jövőjét kívánta megvalósítani. A hetvenes évek vége felé például már sikeresen alkalmazták vezérlőiket a Tree Machine Tool gépeknél. Két modernebb szériájuk a Milltronics 7000 széria, mely a magas sebességű maró- és eszterga gépek vezérlője és a Milltronics 8000 széria, mely Linux alapon biztosítja a magas sebességű és többtengelyes vezérlést.

Több információért a Milltronics vezérlőkről és gépekről, keresse fel a vállalat weboldalát: www.milltronics.net, vagy magyarországi forgalmazóját, az IC-Hungary Kft.-t: www.ichungary.hu.

 

 • FANUC:
  Fanuc a top 100-banA FANUC 1956-ban alapult, japán cég, ami 1958-ban adta el az első FANUC NC-t, a Makino Milling Machine Co., Ltd.-nek. Magyarországon, a képviseletüket 2006-ban alapították meg, amely a FANUC FA Europe tagja. Első vezérlő paneljüket 1985-ben adták ki, FANUC Series 0 néven. Vezérlőiket két csoportra oszthatjuk: 0i Model D széria és a 30i/31i/32i széria. Legfejlettebb verziójának tekinthető a FANUC 30i, mely képes 40 tengely (egyidejűleg 24) és 8 orsó kezelésére.

Több információért a FANUC vezérlőkről és gépekről, keresse fel a vállalat weboldalát: www.fanucfa.com. Magyarországi képviseletéről (FANUC Fa Hungary Kft.), a következő oldalon találhat adatokat: http://www.fanucfa.com/hu-hu/Contact.

 

 • Mazak:
  yamazaki mazakA Yamazaki Mazak Corporation története 1919-es alapításának évében kezdődött, mint egy kis japán vállalat (Nagoya városában), akik serpenyőket és fazekakat gyártottak. A II. világháború után (1950-1960-as évek) az alapító, Sadakichi Yamazaki fiai újjáélesztették és később megerősítették a családi vállalkozást, ami ekkora már fa- és fémmegmunkálógépek készítésével is foglalkozott. 1981-ben vezették be első párbeszédvezérlésre programozott CNC rendszerüket, a Mazatrol-t. A legújabb modellt, a hatodik generációs Mazatrol Matrix 2-őt egy sor hasznos funkcióval látták el, hogy a szerszámgépek számára és természetesen a felhasználók igényeire szabva optimális rendszer legyen. Ilyen például az aktív rezgésszabályzás, az intelligens karbantartási útmutató vagy a Mazak hangos tanácsadó.

További információ végett érdemes meglátogatni a vállalat hivatalos és magyar nyelven is elérhető honlapját, a www.mazak.eu –t.

 • Siemens:
  Siemens LogoA Siemens AG egy rendkívül sokoldalú cég, melyet Werner von Siemens alapított 1847-ben. Magyarországi piacra lépése negyven évvel később, 1887-ben következett be (ma Siemens Zrt.). 1960-ban hozták ki az első Sinumerik elnevezésű vezérlőjüket, amely akkor még NC-ket vezérelt. 1973-ban fejlesztették ki az első számítógéppel segített rendszerüket (Sinumerik 500C), majd ezt követte a Sinumerik System 7 (1976), mint mikroprocesszoros CNC. Legutóbbi vezérlő csomagjuk 2010-ben jelent meg, Sinumerik 840Di sl néven. Ez egy teljesen PC-integrált rendszer, mely akár 20 tengelyt is képes vezérelni. Magját a Sinamics S120 alkotja.

Több információért a Siemens vezérlőkről és gépekről, keresse fel a vállalat weboldalát: www.automation.siemens.com.