Adathordozás Pendrive-al és hálozaton a régi floppy meghajtós CNC gépeken is

USB-Floppy meghajtóHazánkban sok olyan régebbi maró-, eszterga-, huzalszikra- vagy egyéb CNC gép található melyeken az adatátvitel csak floppy meghajtó segítségével megoldható. Ezeken a gépeken mindig nagy  nehézségbe ütközik a megmunkáláshoz szükséges NC programok gépre juttatása, hiszen nem csak a floppy lemezek lassúsága és gyors elhasználódása okoz gondot, hanem a modern PC számítógépeket már nem szerelik az 1.44Mb-os floppy meghajtókkal, így a cégeknél egyre nehezebben található olyan PC, melyben megtalálható ilyen meghajtó.

Erre a gyakori problémára kínál megoldást több külföldi cég is akik, floppy meghajtó helyére szerelhető USB illetve hálózati kapcsolatra alkalmas eszközt kínálnak. Ezek az eszközök könnyen beszerelhetők a CNC gép floppy meghajtójának helyére – mérete és csatlakozási pontjai a megmunkáló gép PC-je felé azonosak a szabványos floppy meghajtó csatlakozásaival (34 tűs floppy csatlakozó + 5Vos floppy tápcsatlakozó) – így a szerszámgépen átalakítást, szoftver cserét nem kell végezni, csak egy egyszerű szerelési műveletet. Az új meghajtó csatlakoztatásával lehetőségünk nyílik USB tároló egységet csatlakoztatni a floppy meghajtó helyére. Természetesen az x86 architektúra miatt a floppy meghajtó nem képes 1.44MB-nál nagyobb fájlokat olvasni, így ez a korlát nem léphető át ezzel a megoldással sem, de az USB csatlakozási lehetőséggel egy sokkal kényelmesebb adatátviteli lehetőséget biztosít a modern PC-k és a régi szerszámgépek között. További előnye a rendszernek, hogy az USB meghajtón, melyek alapvetően sokkal nagyobb tárolókapacitással rendelkeznek, mint a floppy lemezek, több floppy lemez képfájlt hozhatunk létre, és a meghajtó egyik gombjával  cserélgethetjük a virtuális lemezeinket. Ezzel lehetőségünk nyílik egyetlen USB pendrive-on több (akár 100db) floppy lemez adatának elhelyezésére és gyors cseréjére a CNC gépen.

USB-Floppy meghajtó részletei

A kínálatban megtalálható olyan eszköz is, mely képes hálózatról olvasni a floppy képfájlokat. Az eszköz működéséhez szükség van egy szabványos COM porttal rendelkező PC-re, melyre egy szoftvert kell telepíteni. A PC így a DNC hálózatokhoz hasonló elven képes a soros porton adatokat küldeni a szerszámgép floppy meghajtójába szerelt eszköznek. Természetesen ebben az esetben is az 1.4Mb-os fájl méret korlát érvényes, de egy még kényelmesebb megoldás építhető össze.

USB-Floppy meghajtó használat közbenUSB-Floppy meghajtó csatlakozói

 

 

 

 

 

 

 

A gyártók weboldalán részletes leírás található az eszközök beépítésére és használatára. Az árak a tudástól (csak USB vagy USB+Hálózat) és a gyártótól függően változnak, de még a legdrágább megoldás is elenyésző beruházási költséget jelent egy régi szerszámgép hálózati kártyával való bővítésének (amennyiben ez lehetséges egyáltalán) költségével szemben. Ez a megoldás egy igen egyszerű és olcsó megoldást jelenthet azok számára, ahol olyan régebbi CNC gépek dolgoznak, melyekben nem, vagy nagyon drágán oldható meg a gép egyetlen kommunikációs csatornájának cseréje, mely a nehézkesen használható, elavult 1.44Mb-os floppy meghajtó.

Írta: Kollár József

Forrás és képek:

[1] http://www.ipcas.com/products/usb-floppy-emulator-fdd-to-udd.html

Megosztás
[
    ]