Múlt, jelen, jövő – Tajvan – 2. rész

A Műszaki Magazinnak egyedülálló lehetősége nyílt arra, hogy bepillantást nyerjen Tajvan tucatnyi szerszámgépgyártójának működésébe. Sorozatunkban olvasóinkkal is szeretnénk megismertetni a szigeten tapasztalt termelékenységet és innovációs hajlamot. Az sorozat első cikkét ide kattintva érhetik el. A második részben a Goodway és az Everising kerül bemutatásra.

Goodway

Több mint 30 év tapasztalat és több mint 30 000 eladott gép: a Goodway Machine Corp. Tajvan egyik legnagyobb, CNC esztergagépek fejlesztésére és gyártására specializálódott cége. Edward Yang elnök elmondása szerint a Goodway 37 disztribútorral évente több mint 1500 CNC esztergaközpontot értékesít, és a forgalma évente átlagosan 20%-kal nő. Ennek alapján 2020-ra 1 Mrd USD forgalmat tűztek ki célul, és 2015-ig több mint 400 ezer m² gyártóterületet nyitnak meg.

Az üzemben szinte mindenki felsőfokú végzettséggel rendelkezik

Az üzemben szinte mindenki felsőfokú végzettséggel rendelkezik

Minden Goodway gép a legújabb japán technológiát és magasan kvalifikált japán beszállítók által készített alkatrészeket (orsócsapágyak, szervó- és orsómotorok) tartalmaz. A minőségi öntvényeket Mitsui Seiki és Toshiba szerszámgépekkel munkálják meg, és Zeiss 3D mérőrendszer ellenőrzi a minőségi követelmények teljesülését. A multitasking gépek és a teljesen automatizált rakodórendszerek munkaerőköltséget takarítanak meg, és a manuális munkafolyamat kiküszöbölésével növelik a pontosságot.

A cég a forgalom 22,4%-át realizálja Európában, ami kiugróan jó arány tajvani viszonylatban. Elmondásuk szerint ráadásul a válság előtt Nyugat-Európára helyeződött a hangsúly, manapság azonban a kelet-európai piacokon lehet jó üzletet csinálni, sőt, ezen belül Magyarország kiemelkedően jól teljesít. A cég munkatársainak 80%-a diplomás, és 20%, vagyis több mint 100 alkalmazott dolgozik a K+F részlegen. A fejlesztői csapat alkotta meg a „Goodway-Net” rendszert. Ethernet protokollon keresztül minden egyes gép ellenőrizhető egyetlen PC-n. A kezelők működési adatokat, hatékonyságanalízist és termelési riportokat tölthetnek le a gépekről, sőt, a biztonságos programmenedzsment érdekében távoli hozzáférést is engedélyez a szoftver.

 

Everising

Tajvani üzemlátogatásaim alatt megtanultam a vállalatokat két részre osztani: nálam fiatalabbak, illetve idősebbek csoportjára. Most az 1983-as alapítású, közepes és nagyméretű fűrészgépekre specializálódott Everising Machine Co. következett az előbbi kategóriából. A taichungi telephely és a kínai Kaohsiung városában alapított gyáregység össztermelése meghaladja az évi 2000 gépet. Chuang Tsang-Ming ügyvezető helyettes elmondása szerint az Everising mára több mint 60 országban megtalálható, világhírű márka lett, és a high-tech technológia Európába, Amerikába és Ázsiába történő exportja a cég hajtóereje és egyben fő célkitűzése.

Kész fűrészgép tesztje: 10-10 vágás minkét irányba

Kész fűrészgép tesztje: 10-10 vágás minkét irányba

Az Everising a tajvani átlagnál jóval erősebben érezte meg a válságot, 2009-ben év/év alapon forgalmának 60%-át vesztette el. Mára azonban erőteljes növekedéssel szinte a válság előtti szintre kapaszkodott vissza, 2011-ben az éves forgalmat 32 millió USD-re becsülték.

Szalagfűrész teljesen automatizált kivitelben

Szalagfűrész teljesen automatizált kivitelben

A cég a fűrészgépek piacán teljes (automata, félautomata, vertikális, illetve automata tárcsás) termékskálával rendelkezik, termékeit zömmel a fémiparban, a nem vas alapú fémiparban, a gépjárműiparban, a hajógyártásban, a légiiparban és a szerkezetépítésben használják fel, de egyre nagyobb szerepet játszik a fotonika és fotovoltaikus ipar. A mozgó szerkezetek pontos összehangolása csökkenti a vibrációt és minimalizálja a fűrészlap törésének valószínűségét, az állítható keményfém lapkák pedig biztosítják a vágási pontosságot. A kiegyensúlyozottan működő hidraulikus tartály és a nagy pontosságú hidraulikus szelepek biztosítják az optimális vágási feltételt, megelőzve a gyors élvesztést vagy a fogak csúszását. A kiváló minőségű elektromos és hidraulikus alkatrészek stabil, megbízható teljesítményt eredményeznek, alacsony hibaszázalékkal és minimális karbantartási költséggel.

A zökkenőmentes gyártást biztosítja a Tajvanon szokatlan – általam csak itt látott – automata raktár. Az Európában (és lassan Magyarországon is) már megszokottnak mondható logisztikai megoldás a tajvani munkaerő viszonylagos olcsósága miatt nem indokolt, megépítése éppen ezért jól kifejezi az Everising pontosság és megbízhatóság iránti elkötelezettségét.

Forrás: Molnár László – Műszaki Magazin 12-01-02

Megosztás
[
    ]