Múlt, jelen, jövő – Tajvan

A Műszaki Magazinnak egyedülálló lehetősége nyílt arra, hogy bepillantást nyerjen Tajvan tucatnyi szerszámgépgyártójának működésébe. Sorozatunkban olvasóinkkal is szeretnénk megismertetni a szigeten tapasztalt termelékenységet és innovációs hajlamot.

Műszaki Magazin munkatársának lenni néha nem könnyű. Ilyen pillanat volt az is, amikor a tajvani szerszámgépiparral történő ismerkedésünket Taichung éjszakai piacán szakítottuk meg. Sötétedés után Tajvan minden üzlete fényárba öltözik, néhány utca pedig – állandó, de megmagyarázhatatlan módon kiválasztott helyszínként – éjszakai piaccá lényegül át. Az éjszakai piac nyüzsgésében kevés olyan dolog van, amit ne kaphatnánk meg, viszont számos olyan, amiről európaiként fogalmunk sincs, hogy mi lehet. Ez főleg az ételekre igaz. Így történhetett meg, hogy a sertésvérből és rizsből sütött o bí-ko-t az igazi tajvani különlegességnek számító csen csu naj csaval öblítettük le, amit „buborékos teának” lehet fordítani. Öröm az ürömben, hogy nem gasztronómiai folyóiratot készítek, így nem kell az élményeket és az elkészítési módokat részleteznem, és az éjszaka elfogyasztott egyéb ételeket és italokat sem muszáj felsorolnom.Műszaki Magazin Tajvani utcakép

YCM

Másnap reggel mégis megjelentünk az előre egyeztetett találkozón a Yeong Chin Machinery Industries Co. székhelyén. Giovanni Yueh, a nemzetközi értékesítésért felelős divízió vezetőjének elmondása szerint a céget 1954-ben alapították, vagyis tajvani időskálán mérve meglehetős múltra tekinthet már vissza. Számunkra sem volt ismeretlen, hiszen a tavalyi EMO Hannover kiállításon a YCM a tajvani kiállítók közül az egyik legnagyobb, 470 m²-es standdal képviseltette magát. A cég demonstratív módon kívánta bemutatni folyamatos fejlődését a többtengelyes alkalmazások és a high-tech technológiák terén, így a kiállított gépek fele öttengelyes, számos célra (repülőgépipar, elektronika, energiaipar, orvosi technológiák) alkalmas megmunkálógép volt.

Egy régi ismerős Hannoverből: az ikerorsós DV30T megmunkálóközpont

Egy régi ismerős Hannoverből: az ikerorsós DV30T megmunkálóközpont

A cég székhelyén így viszontláthattuk a Hannoverben már nagy sikert aratott kétorsós, Y tengelyes NT-2000SY CNC eszterga-marógépet és DV30T fúró, menetfúró megmunkálóközpontot. A kétorsós kialakítás jóval gyorsabb megmunkálást tesz lehetővé jelentős ciklusidő-csökkenés mellett.

Yueh nagy gondot fordított arra, hogy megértesse velünk a YCM termelési filozófiáját, ami alapvetően két fő koncepció, a Just-in-Time és a Jidoka köré épül (a hasonlóság nem a véletlen műve, nekünk is a Toyota sikerreceptje jutott eszünkbe). Az optimalizált beszállítói lánc és a pontosan beállított gyártósorok előnyét nem kell részleteznünk: a JIT a húzó elvű gyártásirányítási módszerek közé tartozik, és alkalmassá teszi a céget a piaci igényekhez történő rugalmas alkalmazkodásra. A Jidoka egyfajta ember-gép együttműködést jelent a termelési folyamat egésze során. A folyamatot eleve a fejleszthető pontok megtalálásának megkönnyítésére tervezték. Bármilyen hiba kijavítása így egyben lehetőség arra, hogy végiggondoljuk, hogyan tehetnénk a rendszert még hatékonyabbá. Kulcsfontosságú ebben a munkatársak problémamegoldó képességének javítása, vagyis az arra történő motiváció, hogy az őket körülvevő gépekkel minél hatékonyabb együttműködésre törekedjenek.

Idő kérdése, mikor futunk össze ismét a gyárudvaron látott gépelemtenger egyikével

Idő kérdése, mikor futunk össze ismét a gyárudvaron látott gépelemtenger egyikével

Az eredmények látványosak, az elmúlt években a termelékenység 24%-kal nőtt, míg az átfutási idő 40%-kal csökkent. Ebben közrejátszik, hogy a telephely épületei között minimális a távolság. Az orsó-összeszereléstől kezdve a tesztelésen át az összeállításig és csomagolásig a minőség minden fázisban ellenőrizhető. Az összeszerelő üzem hatóránként készül el egy-egy megmunkálógéppel. A második összeszerelő üzem nyolc különböző gyártósora esztergagépeket állít elő. A gépelemek kialakításához zömmel japán és európai gépeket használnak, de egyre nagyobb mértékben használják a saját gyártmányaikat is.

Az ottjártunkkor a gyárudvaron látott gépelemtenger e sorok olvasásakor már minden bizonnyal a termelésben teljesít szolgálatot a világ minden táján. A cég öt kontinensen 50 képviselettel rendelkezik. A nagy belső kereslettel rendelkező országok (India, Brazília, Törökország) a világgazdaságtól függetlenül erős növekedést mutatnak. Yueh elmondása szerint Európa túl konzervatívvá vált az elmúlt évtizedekben, így a válság az átlagnál erősebben csapott le rá, de egyfajta kilábalás már érződik.

A kettes számú összeszerelő üzemben

A kettes számú összeszerelő üzemben

A YCM 10 éves célkitűzése az, hogy a legtöbb hozzáadott értéket előállító szerszámgépgyártó váljon belőle. Ennek érdekében a cég az alaptevékenységeire, a termelési rendszer folyamatos pozitív fejlődésére és a klaszterelőnyök kiaknázására koncentrál. A gépgyártók beszállítókat is tartalmazó klasztere a szolgáltatások javítására és az időben teljesítés biztosítására jött létre. Sok vevő még mindig sztereotípiával él a tajvani cégek és termékek iránt. Fontos tehát a termékek minden lehetséges csatornán történő bemutatása, de még hasznosabb, ha az ügyfelet Tajvanra invitálják, hogy meggyőződhessen az itt felhalmozott kompetenciáról.

Forrás: Molnár László – Műszaki Magazin 12-01-02

Megosztás
[
    ]